Édesanya kezét figyeltem... elmerült a gondolataiban, az emlékekben. A tészta, minden egyes érintés által egyre szebbé vált, mintha a csodás emlékek keltették volna életre.
Ahogy a tésztára fókuszáltam, eggyé váltam vele... szárnyaltunk, mint pillangó a réten... virágról, virágra... minden virág egy emlék volt, némelyik kellemes illatot árasztott magából és kitárt szirmokkal fogadott, ezek a virágok a szép emlékeket idézték. Egy-egy ilyen virágon elidőztünk, újra átéltük, szavak nélkül, együtt, EGYSÉGBEN... a tészta, az anyukám és én.
Krumplis tészta, ahogyan MI készítjük
Ez a recept nem jött volna létre a konyhai mérlegem nélkül, mert az anyukám is mindent érzésre készít elő. A kezéből a mérlegre, a mérlegről a számok a receptbe, az alapanyagok a fazékba/serpenyőbe kerültek, pont így:
Hozzávalók 4 személyre
... a tésztához:
500 g sima liszt (BL55)
3 db egész tojás
50 ml langyos víz
fél mokkáskanál só
Az arányokat változtathatjuk attól függően, hogy mennyire akarunk tojásban gazdagabb, vagyis magasabb tápértékű tésztát készíteni. Készíthetjük víz nélkül, csak tojással, ekkor minden tíz deka liszthez egy tojást adunk.
A lisztet az egész tojásokkal és a sóval összegyúrjuk, a vizet folyamatosan adagoljuk. A keményre gyúrt tésztát pihentetjük, mely idő alatt a tészta felpuhul. Ezt követűen alaposan átgyúrjuk és cipót formázunk belőle. A tésztát felvágjuk, sodrófával kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk (vagy a tenyerünkkel kilapítjuk), majd a vékonyítást a géppel folytatjuk. Először a legvastagabb fokozatra állítjuk, a tésztalapot a hengerek közé illesztjük és nyújtjuk. Összehajtjuk és többször átpréseljük, majd egyre vékonyabb fokozatra állítjuk, míg el nem érjük a formára vágáshoz szükséges vastagságot. (Marcato Atlas 150 típusú géppel 5-ös fokozatig vékonyítjuk, persze ízlés dolga. Mi vastagabban szeretjük a tésztát, hogy legyen harapása.)
A kinyújtott, belisztezett tésztalapokat (kb. 4 tésztalapot) egymás tetejére helyezzük és rombusz vagy kocka alakúra vágjuk.
rombusz alakú friss tészta
kocka alakú friss tészta
... további hozzávalók:
1 kg burgonya
2 közepes fej hagyma felkockázva
10 dkg kolbász felkarikázva
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
5 evőkanál napraforgóolaj
só
A meghámozott, kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. A hagymát a kolbásszal együtt az olajon megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, majd a megfőtt, leszűrt, krumplinyomóval áttört burgonyát a tetejére halmozzuk. Összekeverjük, hogy a burgonya átvegye a kolbász és a pirospaprika ízét, színét. Ízlés szerint sózzuk, a megfőtt tésztával összeforgatjuk és melegen tálaljuk.
Apropó, a savanyú uborkát majd el felejtettem. Jó étvágyat kívánok! :)