Gyermeki tisztaság

2015.10.29. 10:52 tisztatészta

Elmélyülten néztem a kisfiam szemébe, ő viszonozta a tekintetemet. Pár másodperc volt csupán, de nekem egy hosszú utazásnak tűnt. Igen, utazásnak, méghozzá önmagamban. Tükröt tartott, megmutatta milyennek lát engem. Aztán a következő pillantással beengedett a lelkébe. Olyan volt, amilyennek Müller Péter is írja:
"Néztél már gyerekszembe? Pár éves gyerek szemébe. De nem úgy felszínesen, ahogy mi egymásra nézünk - hanem komolyan. Kíváncsian. Mélyen. (...) Édenkerti tekintet ez. Zavartalan békés. Tiszta. És... boldog? Igen, boldog. De nem úgy, hogy örömteli, hanem úgy, hogy egységben él önmagával: egy olyan világból néz, ahol nincs még hasadtság, dráma, - ahol a lélek még nem koszos." 
Magamhoz öleltem, az ő lelke és az én szeretetem beragyogta a teret. Ez a kellemes, bizsergető, tiszta energia őt álomba szenderítette, engem elcsendesített. Lehunytam a szemem és átadtam magam a pillanatnak. 
Gyermek voltam újra, zavartalan és békés. Együtt voltunk gyermekek, tiszták és boldogok. Csodálatos utazás volt egy olyan világba, ahol és ahogyan élnünk kellene.
Nézzetek minden nap a gyermeke(i)tek szemébe, és ne csak lássatok, érezzetek is! Utazzatok együtt az Édenkertbe. ;)
Ezekhez a tiszta érzésekhez az alábbi ételt választottam:

Paradicsomos házi trenette tészta padlizsángombóccal (4-6 főre)

Hozzávalók a házi tésztához:

250 g bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
250 g durumbúza tésztaliszt
kb. 250 ml kézmeleg víz
csipet só

A liszteket összekeverjük, majd a gyúródeszkára szitáljuk, mélyedést csinálunk a közepébe és a langyos, sós vizet hozzáöntjük, a kezünkkel összedolgozzuk. Fontos, hogy a vizet fokozatosan adagoljuk a lisztkeverékhez, mert előfordulhat, hogy a megadott mennyiségnél kevesebbet, de az is, hogy többet vesz fel. Addig gyúrjuk amíg sima, rugalmas tésztát kapunk. Folpackba csomagolva fél órát pihentetjük a hűtőben, majd tetszőlegesen formázzuk (figyelembe véve, hogy a mártáshoz melyik forma illik a legjobban). Én géppel nyújtottam és vágtam a képen látható formára. Frissen kifőzve ajánlom!

teljeskiorlesuesdurumliszt_haziteszta.jpgTrenette, vagyis lapos spaghetti.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

4 evőkanál olívaolaj
1 nagy vöröshagyma, durvára aprítva
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2x400g hámozott paradicsomkonzerv
2 dl házi paradicsomlé
2 dl száraz fehérbor
1-1 ág kakukkfű, rozmaring, zsálya összekötve
1 marék friss bazsalikomlevél
só, frissen őrölt bors

A mártáshoz olajon üvegesre pirítjuk a hagymát és a fele fokhagymát. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk elpárologni az alkoholt. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomkonzervet (fogjuk tenyerünkbe a hámozott paradicsomot, nyomjuk össze, így könnyen szétesik) és a paradicsomlevet, valamint az összekötözött zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön, egy órán át főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Legvégül hozzáadjuk a megmaradt aprított fokhagymát és az apróra tépkedett bazsalikomleveleket.

Hozzávalók a padlizsángombóchoz:

3 db közepes méretű padlizsán
3 gerezd fokhagyma
3 szelet teljes kiörlésű gabonából készült kenyér
friss petrezselyem és bazsalikom
só, frissen őrölt bors és szerecsendió
olívaolaj a sütéshez

A padlizsánokat mossuk meg, hosszábban vágjuk félbe, majd vagdossuk be a húsát. Locsoljuk meg olívaolajjal és húsával a tepsire fektetve toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 40 percre. Kanalazzuk ki a puhára sűlt padlizsánok húsát, majd tegyük egy szűrőbe, helyezzünk rá nehezéket és hagyjuk kicsepegni a felesleges nedvességet. A kihűlt, villával összetört padlizsánhúsba keverjük bele az apróra vágott zöldfűszereket (ízlés szerinti mennyiségben), adjuk hozzá a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymákat, a robotgépben morzsává darált kenyeret és végül kézzel dolgozzuk össze. Ízesítsük sóval, frissel őrölt borssal és szerecsendióval. A vizes kézzel formázott gombócokat sütés előtt tegyük hűtőbe, majd rövid pihentetés után serpenyőben felhevített kevés olívaolajon süssük aranybarnára. 

polpettedimelanzane.jpg

Tetszőlegesen választható, hogy ebben a formában adjuk a paradicsomos tésztához a padlizsángombócokat vagy tálalás előtt a forró paradicsomszószba megforgatjuk és rövid ideig együtt rotyogtatjuk. 

paradicsomoshazitrenetteteszta_padlizsangomboccal.jpg

A padlizsángombócnak több elkészítési módja létezik, de azt javaslom, hogy variáljátok kedvetekre a hozzávalókat, ízléseteknek megfelelően. Tésztával isteni finom, de önmagában is kellemes csemege. Érdemes belőle jó sokat készíteni, mert gyorsan gurulnak a bendőbe. 

paradicsomos_haziteszta_padlizsangolyo.jpg

Padlizsángombóc mások konyhájában:
Dolce Vita blog
Lila Füge
Zizi Kalandjai
Tomakonyha

Szólj hozzá!

Címkék: friss tojásmentes tészta géppel formázott húsmentes tészta

Utazz az ízeken át

2015.09.12. 09:50 tisztatészta

Az evés minden érzékszervünkre hatással van, ezért szánjunk rá időt és éljük át minden pillanatát. Figyeljünk minden falatra... milyen ízeket, illatokat hordoz, azok milyen érzéseket keltenek bennünk.
Az étkezés, egyfajta utazás és ennek az utazásnak a képzelet szab határt. Az utazás részévé tehetjük a bevásárlást, az étel elkészítésének folyamatát is. Legyen ez egy rituálé, mely táplálja testünket és lelkünket is. 
Gondoljatok csak bele! Ha minden étkezésünk így zajlana... hiszem, hogy degszre helyett boldoggá ennénk magunkat! Én próbálok a családomban minden érkezést (az előkészületekkel együtt) utazássá varázsolni és a legnagyobb öröm, hogy ezeknek az utazásoknak már a kisfiam is részese. 

tesztagyuras_babaval.jpg

A gőzölgő kávé illata szelíden megcsiklandozta az orromat, felébredtem. Álmom ölelése csak akkor engedett el, amikor mélyen belélegeztem a kávé egyre erősödő illatát. Körülölelve sejtjeimet, ébresztőt fújt... gyorsan felpattantam, az ablakhoz siettem, hogy egy pillantást vessek a tájra. Még hajnal volt, a Köd kézenfogta Földanyát, libegő táncot jártak. A kávé illata a konyhába csalogatott, íze megszokott, hozzá a béke, a nyugalom, a meghitt családi otthon érzése társult. Mindezt hagytam szétáradni a testemben, s csak ezt követően, mosollyal az arcomon indultam a piacra. Céltalan voltam, úgy döntöttem hagyom magam elcsábítani, hagyom, hogy megszólítson a portéka. Beléptem a piac területére, tekintetemmel előre bejártam a standokat. Ráhangolódtam...
a csendet zsibongás váltotta fel. Láthatatlannak képzeltem magam, belestem az emberek kosárabá, próbáltam kitalálni mit főznek a megvásárolt alapanyagokból. Megérintettem és megszagoltam minden nekem tetsző zöldséget és gyümölcsöt. A paradicsomos kofánál szerelembe estem, az illat befészkelte magát az orromba és visszarepített a múltba, a nagyszüleim kertjébe.

paradicsom.jpg

A tőröl frissen szakítottam le a napsugarak érlelte paradicsomot, melybe azonnal bele is haraptam. Olyan lédús volt, hogy a könyökömről csöpögött a leve. Vittek volna még magukkal az emlékek, de hirtelen arra eszméltem, hogy egy kedves hang bíztat, hogy harapjak bele: Kóstolja meg Aranyom! Megízleltem, azonnal kitárta szárnyát a képzeletem és egészen Tésztaországig repített. Ismerős és ismertelen tésztaformák jöttek szembe, akik egyre csak azt kiabálták, hogy: Engem válassz! A nyüzsgő piac ehhez képest a nyugalom tere volt, de ahogy egy-egy tésztára fókuszáltam, minden megváltozott. Bemutatkoztak, s elmondták hogyan készíthetem el őket. Hosszas ismerkedés után a ricotta gnocchira esett a választásom, tömör és rövid bemutatkozás volt az övé: "Ha engem választasz rengeteg időt spórolhatsz meg. Kell hozzám 250 g ricotta, kb. ugyanennyi liszt, két tojásnak a sárgája és csipetnyi só. Elkevered a ricottát a sóval és a tojásokkal, majd a liszt hozzáadásával összegyúrsz. A tésztám gombóccá formázod, majd egyforma darabokat csípsz le belőlem, és végül a rendelkezésedre álló eszköz segítségével (mely lehet speciális, erre a célra készített deszka, villa, vagy akár egy reszelő is) barázdát nyomsz a testembe. Azalatt az idő alatt, míg elkészítesz, megfő/megsül a mártásom."

ricotta_gnocchi_mentaval.jpg

Hazaérkezésemkor menta illata lengte be a lakást, levelei belekéretőztek a tésztába, melybe szenvedélyt és a kisfiam mosolyát is belecsempésztem. Így a tészta is mosolyogva várta, hogy készítői milyen szószt álmodnak meg neki. 
Elfáradtunk az utazásban, így mindenki lepihent. Hirtelen arra ébredtem, hogy kopognak. Felültem az ágyban és füleltem, egyre hangosabbnak hallottam: KIPP-KOPP! Kérdeztem: KI KOPOG? Nem jött válasz, ezért kinéztem, de a folyosót a csend és nyugalom energiája szőtte át. 

friss_paradicsom.jpg

Biztosan csak álmodtam, és már bújtam is vissza a meleg takaró ölelésébe. KIPP-KOPP, KIPP-KOPP! A hang a hűtőből jött, a paradicsomok egyesével potyogtak le a polcról. Ahogy kinyitottam a hűtő ajtaját, a földön folytatták utjúkat. Egyesével felvettem őket, a kezemben hirtelen kinyílt a héjuk és elmondták, hogy a hűtőben megismerkedtek a tésztával és alig várják, hogy a tepsiben lenadoljanak, a sütőben lazuljanak és a tészta megmártózzon végre ízes szaftjukban. 

sarga_paradicsom.jpg

A kérést teljesítettem: félbe vágtam a piros és sárga színben pompázó paradicsomokat, mindkettő fajtából egy-egy maráknyit. Két kisebb méretű lilahagymát karikára vágtam, fokhagymát szeleteltem, s egy üveg csicseriborsót is a társasághoz kevertem.

paradicsom_megy_a_sutobe.jpg

Testüket olívaolajjal locsoltam, sóval és frissen őrült borssal beporoztam, majd fél órára a sütőbe toltam. Amíg ők sütkéreztek, a tészta a sós, lobogó vízben lubickolt. 

ricottagnocchi_sult_paradicsommal.jpg

Végül a mártás és a tészta összefonódtak, egységüket az apróra vágott friss mentalevél és parmezán forgács felturbózta.

mentas_ricottagnocchi_sultparadicsommal_csicseriborsoval.jpg

A paradicsom szaftja ízes, a csicsrborsó húsa krémes, a hagymák fűtenek, a mentalevelek hűtenek. Az utazás csodálatos élményt nyújtott, az ízek harmóniája pedig elvarázsolt. 

Szólj hozzá!

Címkék: egyszerű friss tojásos tészta kézzel formázott húsmentes tészta

Egy pillanat...

2015.05.28. 18:40 tisztatészta

A tengerparton ült egy eldugott, csendes partszakaszon. Emberi zaj nem hallatszott, csak a természet zenélt neki. A hang és a fény körülölelte lényét. A nap sugarait fújta a szél, s felkapva a vízcseppeket összeölelkeztek. Megérintették a lány arcát. Egyszerre érezte bőrén a hűvös szellőt, a tűzforró napsugarat, az érintést a vízcseppek lágyították. A távolba bámult és mélyeket lélegzett. A természet magával ragadta, beszippantotta elméjét a tenger. Csupán egy gondolat járt a fejében, méghozzá:
Létezik a pillanat? 
A tenger hullámainak moraja hangokat hozott. Először csak szavakat hallott: vízcsepp, csillag, Föld, Nap... aztán a szél segített a szavakat mondatokká formálni és egy fuvallattal a lány füléhez érintette, hogy meghallja a választ:
Nappal vízcsepp vagyok,
s a Nap fényében tündöklően ragyogok.
Éjjel csillag vagyok, s fényemmel a Földre kacsintok.
A nappalt az éj követi, az éjszakát a Nap átöleli.
A pillanatot a szél viszi, s rajtad múlik, hogy lényed észreveszi,
vagy a szél tova száll és magával viszi. 

Tehát a pillanat létezik, ott van mindenhol, mindenben. Bárhol rejtőzik is neked csak észre kell venned, és be kell lélegezned. Ha belélegzed átjárja minden sejted, majd buborékot képez és emlékként elraktározódik benned. 
LÉLEGEZD BE A PILLANATOT! 

Közben a sziklák között feltűnt egy emberi alak és a lány felé kiáltott: - Kész a vacsora!
A lány csak annyit mondott: - Egy pillanat... és mélyen belélegezte azt, amit a tengerparton megélt.
Ezután felállt, megvárta míg a pillanat elárasztja a testét, majd a sziklákon lavírozva követte a vacsora illatát.
Asztalhoz ült és jóízűen elfogyasztotta a vacsorát, majd az azt követő csendben belélegezte minden érzékszervére gyakorolt hatását.

Spárgával gyúrt szélesmetélt citrommal, tonhallal, nyers spárga szeletekkel bolondítva

A tészta hozzávalói:

400 g durumliszt
260 g zöld spárga (előkészítést követően kb. 150 g)
2 tojás szétválasztva (a tészta állaga teszi függővé a fehérje felhasználását)

zold_sparga.jpg

Bő vízben alaposan tisztítsuk meg a spárgát, majd fogjuk és két kézzel hajlítsuk meg, hogy szétpattanjon. Az alsó részeket tegyük félre, jó lesz a tészta főzővizébe. Az ehető spárga szárakat vágjuk kb. fél centis darabokra és tegyük lobogó, sós vízbe. Főzzük a spárgát roppanósra (kb. 2-5 perc, vastagságtól függ), majd jéghideg vízben hűtsük le.
Ezt követően öntsük a lehűtött spárgához a két tojássárgáját és alaposan turmixoljuk össze. A zöld turmixot folyamatosan adagolva öntsük a liszthez és gyúrjuk tésztává.

tesztagyuras.jpg

Ha nem lett elegendő a 'spárgapüré', akkor a tojásfehérjét használjuk fel a tészta lágyításához. (Pihentetés nélkül nyújtottam a tésztát, majd a kinyújtott tésztalapokat pihentettem vágás előtt kb. negyed órát, mivel puhának találtam a tésztát.) 

teszta_kinyujtva.jpg

A tésztát nyújtsuk ki (ha van lehetőség) géppel, majd helyezzük a gépre a szélesmetélt formához való kést és vágjuk fel a lapokat.

sparga_szelesmetelt_teszta.jpg

Ha nem áll rendelkezésre gép, akkor sodrófával nyújtsuk ki, s feltekerve a tésztát, éles késsel vágjuk tetszőleges szélességű csíkokra. 

A mártás hozzávalói:

spargas_tagliatelle_teszta.jpg

a fenti mennyiségű friss tészta vagy 500 g száraztészta
kb. 300 g konzerv tonhal (ízlés szerint növelhető a mennyisége)
1 nagyobb citrom (szükség lesz a héjára is)
kb. 6 evőkanál olívaolaj
6-8 szál zöld spárga (vagy egy csokor petrezselyem)
só, frissen őrölt bors

Öntsük az olívaolajat és a citrom kifacsart levét egy nagyobb serpenyőbe, adjuk hozzá a tonhalat és hagyjuk az ízeket összemelegedni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és öntsük hozzá a frissen kifőtt tésztát. Csorgassunk hozzá kevés főzővizet, tegyük bele a hámozó késsel vékonyan felszeletelt spárgát (vagy a felaprított petrezselymet) és forgassuk össze. A frissen tálalt tészta tetejére reszeljünk citromhéjat, hintsük meg frissen őrölt borssal (vagy megbolondíthatjuk friss, szeletekre vágott csili paprikával is).

szelesmetelt_citrommal_tonhallas_es_nyers_sparga_szeletekkel.jpg

Ha ízlik, akkor lélegezd be az ízeket, illatokat, hogy átjárja minden sejtedet. Váljék egészségedre! ;)

Szólj hozzá!

Címkék: sós friss tojásos tészta hosszú tojásos tészta színes/ízes tészta hal és tészta

Mai recept

2015.05.12. 11:59 tisztatészta

Szeretném veletek megosztani a Nap család és Ma, a kisfiúk történetét. Nap néni és Nap bácsi Mindenhol éltek, elégedett, jószívű, mosolygós emberek voltak. Nem volt ez mindig így, de a sorsuk megtanította nekik, hogy az életet csak úgy tudják boldogan élni, ha a mának szentelik figyelmüket. A hitvallásuk a következő volt: "A tegnapot hasznosítom, a mát megélem, a holnapot meg még úgysem ismerem" Duba Gábor:Szabadon foglak.
Gyermekáldásra vártak, de sokáig hiába... nem kopogtatott hozzájuk egy lélek sem. Soha nem adták fel, minden nap imádkoztak egy kisgyermek után. Pergett az idő, teltek az évek, de szívük teli volt hittel, ami magukhoz szólította az ő kis lelküket, életük csodáját, akinek a Ma nevet adták. 
Mának fantasztikus gyermekkora volt, a szülei csodálatos meséi elkápráztatták, és amikor csak tehették együtt indultak útnak a természetbe, hogy felfedezzék annak minden szépségét. Minden este közösen készítették a vacsorát és az asztalhoz ülve meghitt hangulatban élvezték a finomabbnál finomabb ízeket. Ma kezdett felcseperedni, már egyedül járta az erdőt, beszélgetett a fákkal, ismerte az erdő minden lakóját, ízét és illatát. Egy ilyen erdei séta alkalmával ismerte meg Tegnapot és Holnapot, akik állandóan vitatkoztak egymással. Ma múltbéli történeteit és jövőbeni terveit hallgatva a két jó barátnak mindig volt hozzáfűzni valója "Mi lett volna, ha...",- hangzott az okfejtés Tegnap szájából. Holnap pedig mindig a " Mi lenne, ha.." kezdetű mondatával próbálta befolyásolni Ma álmait.
Ma számára ez a gondolkodásmód idegen volt, hiszen a szülei sohasem kalandoztak a múltban, sem a jövőben. Számukra mindig az adott pillanat létezett, mindig az, és úgy volt a jó, ahogyan az akkor és ott történt. Elfogadóak voltak, szívük teli volt hittel, szeretettel, reménnyel. Tudták, hogy a múlton nem tudnak változtatni, a jövőt pedig nem tudják befolyásolni. Ebben a szellemben nevelték fel fiúkat, akire a két jó barát kezdett nagyon rossz hatással lenni. Ma mindenben bizonytalanná vált, kezdte elveszíteni a jelennel való kapcsolatát. 
Egy nap Ma bevásárolni ment egy közeli városba, a piacot járva a múltban vagy talán a jövőben kalandozva, figyelmetlenségében fellökött egy kerékpáron száguldó, gyönyörű mosolyú lányt. Amikor megpillantotta a lányt, -akit Mostnak hívtak - az idő lelassult Ma számára, eltűnt a múlt és a jövő, visszatért a jelen pillanat... Ma szíve hevesen dobogott, minden zaj zeneként csapta meg fülét, pedig a piacon figyelmetlensége elég nagy felháborodást keltett. Ma a lány segítségére sietett, aki csak mosolygott és tudta, hogy ami történt, az nem volt véletlen. Megismerkedésük pillanatától minden percet együtt töltöttek, idővel összeházasodtak, kisfiúk született, aki az Itt nevet kapta. Ma számára csak Itt és Most léteztek és (mint annak idején ő a szüleivel) sok minőségi időt töltöttek együtt. Ma és Most imádtak együtt főzni. Most szenvedélye a tésztagyúrás volt. Amíg Itt aludt, Most tésztát gyúrt, Ma pedig a szósz friss alapanyagainak beszerzését intézte.

tesztagyuras.jpg
Amikor a történetüket megismertem, épp ezt készítették:

Házi capunti tészta sült spárgával és koktélparadicsommal (4 főre)

A tészta hozzávalói:

400 g durumliszt
200 ml kézmeleg víz 
csipet só

kezzel_gyurt_teszta.jpg

A hozzávalókból gyúrjunk tésztát. (A vizet fokozatosan adagoljuk, mert előfordulhat, hogy a liszt kevesebbet, de az is, hogy több vizet vesz fel.) Vágjunk az összegyúrt tésztából egy darabot (felhasználásig a többit hagyjuk letakarva vagy fóliába csomagolva tegyük hűtőbe). Sima munkafelületen vagy gyúródeszkán formázzunk egy hosszú, kb. 8 mm átmérőjű "kígyót" (az enyémek vastagabbak lettek) és vágjuk kb. 3 cm-es darabokra. Kellően belisztezett gyúródeszkán nyomjuk a három középső ujjunkat a tészta felületére és kis erőkifejtéssel lefelé nyomva húzzuk magunk felé, hogy az megpöndörödjön. 

kezzel_keszitett_capunti_teszta.jpg

A mártás hozzávalói:

hazi_teszta.jpg

a fenti mennyiségű friss tészta vagy 500 g tetszőleges formájú száraztészta
500 g zöld spárga 
600 g koktélparadicsom
200 ml főzőtejszín
6 gerezd fokhagyma
kakukkfű
olívaolaj, só, frissen őrölt bors

sparga_paradicsom.jpg

A spárgát előkészítjük és összevágjuk (én a tészta méretéhez igazítottam), a paradicsomot megmossuk és félbevágjuk. Ezeket egy tepsibe vagy a sütőben is használható serpenyőbe tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, a kakukkfüvet (nekem nem volt itthon friss, így a fagyasztóból került elő pár szál) és a 4 gerezd fokhagymát is hozzáadjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük kb. 15 perc alatt. A sütőből kivéve a főzőlapon folytatjuk tovább a műveletet. Hozzáöntjük a tejszínt, a megmaradt 2 gerezd, összeaprított fokhagymát és pár percig rotyogtatjuk. Ha szükséges ismét sózzuk, borsozzuk és az időközben megfőtt tésztával összeforgatva (kevés főzővíz is mehet hozzá) azonnal tálaljuk.

frissteszta_spargaval.jpg

 Ma, Itt és Most jó étvágyat kíván és azt üzenik, hogy:
"Carpe diem!" :)

sparga_teszta.jpg

4 komment

Címkék: egyszerű friss tojásmentes tészta kézzel formázott húsmentes tészta

Találkozás a vén gombacsinálóval

2015.01.27. 10:38 tisztatészta

Vágytam az erdő csendjét, az illatát és ízét, de kint szél fújt és hó esett, így maradt a képzelet. Az ablakba kuckóztam és forró erdei gyümölcs teát szürcsölgetve a távolba meredve azon gondolkoztam, hogy hová és hogyan menjek, ami: nincs túl messze, de mégis elég távol... a világ minden zajától.
Lehunytam a szemem, elcsendesítettem a fejem, s hirtelen az erdő szélén egy keskeny úton meneteltem.
Körülvett minden, amire vágytam, így nem tétováztam, belélegeztem az erdőt és vártam... az öröm a vérrel együtt az ereimbe áradt, sebesen haladt előre, az erdő csendjét, illatát és ízét a testembe töltve. Átjárta minden porcikámat, bizsergett a testem és szemem előtt a szivárvány minden színét láttam. Kicsit megszédülve, a sok ingertől megrészegülve egy fa tövébe ültem, és megpihentem.

tesztaslany-001.jpg

Aztán a távolba bámulva, a boldogságtól elkábulva hangosan egy mesébe kezdtem, a pocaklakómnak Wass Albert vén gombacsinálójáról meséltem. 
"A legerősebbik manó, akinek hosszú, fehér szakálla földig ért már, és vén volt ahhoz, hogy fára másszon, vagy egyéb nehéz munkát végezzen, nekifogott gombát ültetni. Éppen olyan időt-töltött vén manóhoz illő foglalkozás volt ez. Járta egész nap az erdőt, lassan, öregesen, és itt-ott elültetett egy-egy gombát. Fehéret, barnát, pirosat: amilyen éppen az eszébe jutott. Jóféle gombák voltak mind, amiket az öreg manó ültetett, és legkedvesebb mulatsága az volt, ha megleshette egy fa mögül, amikor valami rőzsegyűjtő öregasszony vagy gyerek meglelte ezeket a gombákat a bokrok alatt vagy a fák tövében, és boldog örömmel vitte haza, hogy vacsorát főzzön belőlük. Megelégedetten dörzsölgette ilyenkor kezeit a kis öreg manó, hogy lám csak, milyen hasznos mesterséget választott magának. Szegényemberek gondviselője lett..."
Hirtelen visszhangozni kezdett az erdő, a mesét hallottam vissza... megálltam, a fülem kitártam, s elképedve konstatáltam, hogy a mese folytatódik, de nem az én hangom cseng a füleimben. Egy ideig csak a hangját hallottam, mély volt, olyan bölcs... szavai csengése, a hangok hulláma elárulta, hogy ő a mese főszereplője, ez az ő valósága. Egyszer csak ott állt előttem, mintha órákat mesélt volna az erdőről, pedig csupán egy pillanat volt. Búcsúzóul egy gombával teli kosarat nyújtott át, s a lelkemre kötötte: "Mesélj a gyermekednek az erdőről, az erdő minden látható és láthatatlan lakójáról, rólam. Nyisd ki a szívét, töltsd meg kincsekkel: jósággal, szeretettel és békességgel. Tanítsd meg, hogy ha felnő és az erdőt járja, figyelve és lábujjhegyen lépjen, így megláthatja ő is az erdő minden szépségét, meghallhatja minden apró rezdülését."
Korgó gyomromra felriadtam, a konyhába rohantam, s a fenti történettől átszellemülten az alábbi tésztát gyúrtam. Egy kosár erdei gombával tálaltam és családommal jóízűen elfogyasztottam. 

Gesztenyeliszttel gyúrt friss tészta erdei gombával tálalva (4 főre)

A tészta hozzávalói:

280 g dupla nullás liszt
120 g gesztenye liszt
4 szoba-hőmérsékletű tojás
csipet só

hazi_teszta_gesztenyeliszttel_gyurva.jpg

A kétféle lisztet tálba szitáljuk, kiöntjük egy tiszta munkafelületre és a közepébe mélyedést vájunk. Beleütjük a tojásokat, sózzuk és a kezünkkel körkörös mozdulatokkal fokozatosan a tojáshoz keverjük a lisztet. (Mindezt a tálban is végezhetjük, de természetesen robotgépben is összekeverhetjük.) Ha összeállt a tészta, kézzel gyúrjuk további 5 percig, attól függetlenül, hogy mivel állítottuk össze. Ennek a tésztának sokkal puhább az állaga, mint a hagyományos tojásos tésztának. Ha túl puhának, esetleg ragadósnak érezzük a tésztát, gyúrjunk hozzá még kevés lisztet. A tésztából gömböt formázunk és fóliába csomagolva hideg helyen pihentetjük kb. 1 órát. 

gesztenyeliszttel_gyurt_teszta.jpg

A tésztát géppel kinyújtjuk, majd a gépre helyezzük a tagliatelle formához való kést és a tésztacsíkokat méretre vágjuk. (Ha nem áll rendelkezésre gép, akkor sodrófával nyújtjuk, s feltekerve éles késsel tetszőleges szélességű csíkokra vágjuk.)

gesztenyes_tagliatelle.jpg

A mártás hozzávalói:

700 g vegyes erdei gomba
160 g vaj
4 gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
fél csokor apróra vágott petrezselyem
kis csokor metélőhagyma vagy erdei snidling durvára vágva
só, frissen őrölt bors
frissen reszelt parmezán

A gombát megtisztítjuk a szennyeződésektől. A szár végét levágjuk, majd hosszában szárastul méretétől függően összevágjuk. (Én most télidőben fagyasztott, s már előre felszeletelt gombát használtam). A vaj felét nagyobb méretű serpenyőben felolvasztjuk, majd az összelapított (lehet szeletelni, apróra vágni) fokhagymát hozzáadva kevergetjük, anélkül, hogy színt kapna. A serpenyőbe dobjuk a gombákat, pár percig sütjük a vajon és felöntjük a száraz fehérborral. Így rotyogtatjuk, hagyjuk a folyadékot elpárologni, majd sózzuk, ízlés szerint meghintjük frissen őrölt borssal. Az időközben megfőtt tésztát alaposan lecsöpögtetjük és a krémes gombamártáshoz adjuk, majd a vaj másik felével és a zöldfűszerekkel jól összeforgatjuk. (A tészta vizéből mindig tegyünk félre, mert ha túl sűrűnek találjuk a mártást, akkor ezzel hígíthatjuk.) 

gesztenyes_tagliatelle_erdei_gombaval.jpg

 Ízlés szerint megszórjuk parmezánnal és azonnal tálaljuk. 

gesztenyes_szelesmetelt_erdei_gombaval.jpg

(Giorgio Locatelli Ízek Itáliája c. szakácskönyvéből inspirálódtam, én az alapanyagok tekintetében, mind a tésztánál, mind a mártásnál más arányokkal dolgoztam.)

Gesztenyelisztes házi tészta mások konyhájában:
Mandula Sarok
Mástészta
Elmira paleo konyhája

2 komment

Címkék: sós friss tojásos tészta géppel formázott húsmentes tészta