Adventi TÉSZTAkoszorú

2014.11.29. 12:54 tisztatészta

Az ünnepi időszak közeledtével egyre többen vállalkoznak arra, hogy saját ízlésük szerint, az otthonukhoz illően valósítják meg ötleteiket és ennek megfelelően öltöztetik fel szeretett otthonukat. Sok egyedi alkotást látok az ismerőseim körében is, aminek személy szerint nagyon örülök, mert abban szívük-lelkük benne van és ettől az otthon energiái emelkednek. Ettől az otthon még édesebbé válik. 
Az elmúlt évek tésztás díszei mellé (kukkantsátok meg ITT és ITT) én is újabbakat gyártottam, természetesen továbbra is hűen a blog tartalmához, száraztészta felhasználásával. 
Az alkotás öröme hihetetlenül jó érzéssel töltött el, így a saját adventi koszorúnk mellé, még ajándékba is készítettem egyet. Felpörögtem az alkotási tevékenység által, de azt itt és most megígérem, hogy a magasba szökött energiaszintemet friss tészta készítésével vezetem le és legközelebb már ehető recepttel jelentkezem. ;)

Legyetek kreatívak, öltöztessétek díszbe az otthonotokat és ha kedvetek tartja használjátok a tésztát díszítő elemként, mint, ahogy én tettem. Így, ni: 

adventi_koszorú_száraztészta_felhasználásával.jpg

Nem kell hozzá más, mint 4 gyertya, moha koszorú alap, tetszőleges formájú száraztészta, termések az erdőből (pl.: makk, gesztenye, tobozok), kincsek a konyhából (pl.: fahéj, csillagánizs, földimogyoró), kövirózsa a kertből, ragasztópisztoly és már kész is az adventi koszorú.

tésztás_adventi_koszorú_tisztatészta_blog.jpg

Kellemes ünnepvárást kívánok!
Szeretettel,

Petike Petra, a tésztáslány ;)

2 komment

Címkék: tésztadísz

Maga a frissesség

2014.11.28. 13:37 tisztatészta

Sokarcú a tésztavilág, lesz: - édes és sós, - száraz és friss, - főtt és sült, - átgondolt és improvizált, - egyszerű és összetett, - hazai és külföldi, - megszokott és különleges. Így kezdődött és rövid idő alatt kikristályosodott, mi az, ami igazán megdobogtatja a szívemet. A friss, kézzel gyúrt tészták világába kalauzoltalak Titeket. Leginkább a sós, friss, főtt vonalat követtem. Ez marad továbbra is így, ezt szeretem, ez van a kezemben, a szívemben és a lelkemben.
Szeretem, amikor a tányéromon lévő tésztaétel a frissességet testesíti meg. Frissen elkészítve, egyszerű és friss alapanyagokkal tálalva a mennybe tud repíteni. :) 
Volt egyszer egy tésztás kurzus, ahol ilyen 'mennyberepítős' tésztát is készítettünk. A PÉCSMA oldalon megjelent élménybeszámoló segített az események és az ízek felidézésében és arra gondoltam, hogy megosztom veletek ezt a gyorsan elkészíthető, egyszerű tésztaételt: 

Orecchiette friss fűszernövényekkel

házi_tészta_friss_fűszernövényekkel.jpg

Tojás nélküli alaptészta

10 dkg liszt
kb. 0,5 dl kézmeleg víz 
csipet só

Szitáljuk a lisztet egy tálba, keverjük el benne a sót, majd a vizet fokozatosan adagolva hozzá, gyúrjunk belőle kemény tésztamasszát. Lisztezzünk be egy sima munkafelületet és gyúrjuk a tenyerünk párnás részével, míg sima és bársonyos nem lesz.

Jó tanács

A vizet fokozatosan öntsük a liszthez, mert a vízmennyiség függ a liszt minőségétől, a levegő hőmérsékletétől és a páratartalomtól, így megtörténhet, hogy több vagy kevesebb víz szükséges a megadott mennyiségnél.

Orecchiette formázása

Vágjunk a tésztából egy darabot (a többit hagyjuk letakarva vagy fóliába csomagolva tegyük hűtőbe). Sima munkafelületen vagy gyúródeszkán formázzunk egy hosszú, kb. fél centiméter átmérőjű "kígyót".  Fogjunk a kezünkbe egy recés kést és vágjunk le kb. egy centiméteres darabot.

  • Húzzuk végig a kés élét a tésztán és fordítsuk ki a hüvelykujjunkra.

vagy

  • A mutató- és a gyűrűsujjat tegyük a tészta felületére és a gyúródeszkán, kis erőkifejtéssel húzzuk végig, majd a hüvelykujjunkra fordítsuk ki.

A tészta felülete a formázás során érdessé válik, így a mártást könnyebben magára veszi.

kézzel_gyúrt_friss_orecchiette.jpg

A fent megadott tésztamennyiségből kb. 140 g friss orecchiette tészta készíthető, mely kb. 1 főételnyi adag.
Az orecchiette tésztát kifőzés előtt hagyjuk legalább 20 percig száradni. A szárítására a legalkalmasabb egy hálós tésztaszárító állvány, így mindkét oldala egyszerre tud száradni.

Segítség a tészta formázásához ITT és ITT érhető el.

Az alábbi recept a fenti mennyiségből elkészített tésztaadaghoz illeszkedik.

30 g puha vaj
ízlés szerint fűszernövények (A tanfolyamon apróra vágott petrezselymet, metélőhagymát és kakukkfüvet használtunk, mindegyikből kb. 1 csapott evőkanálnyi mennyiséget.) Most metélőhagyma helyett egy zsenge újhagyma szárát vágtam bele.
1 evőkanál frissen reszelt parmezán és/vagy pecorino sajt
só, frissen őrölt bors
5-6 db koktélparadicsom

tisztatészta.jpg

Aprítsuk fel a fűszernövényeket és keverjük össze a puha vajjal. Csepegtessünk hozzá a tészta főzővizéből, így a mártás krémesebb lesz. Sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze a kifőtt tésztával és a sajttal. Könnyen és gyorsan elkészíthető tésztaétel, melyet megbolondíthatunk serpenyőben vagy sütőben sütött koktélparadicsommal. 

orecchiette_friss_fűszernövényekkel.jpg

2 komment

Címkék: egyszerű friss tojásmentes tészta kézzel formázott húsmentes tészta

Tésztacsokor

2014.11.18. 12:33 tisztatészta

Sokat kellett várni rá, tudom. DE! Végül csokorba szedtem és most átNYÚJTom szeretettel. Ízlelgesd, s remélem, bátorságot ad, hogy szívvel-lélekkel Te is tésztát gyúrj családodnak. A csokor több szempontból különleges:
fényes, ízes és színes.

kezzel_gyurt_hazi_teszta_kulonlegessegek.jpg

FÉNYES, mert angyalok készítették.
ÍZES, mert minden szálat szívükkel fűszerezték.
SZÍNES, mert végül lelküket is beletették.

Jöjjenek hát sorban az angyalok, kinek tésztáitól garantáltan ihletet kaptok. 

 Sallai-Székely Barbara tésztái 

Sallai_Szekely_Barbara_házi_tésztái.jpg

Barbara nem emlékszik hogyan kezdte a tésztázást, csak arra, hogy: "Mindig imádtam az olaszokat és a fantasztikus étkeiket. De ez nem olyan nagy csoda, én magam is nagyon olasz vagyok. A férjem egy könnyen lelkesíthető ember, aki igazán szereti a jó ételeket, így amikor kitaláltam, hogy nekem bizony kell egy tésztakészítő gép, akkor nem kellett nagyon győzködni. Tanácsot kértem tapasztalt tésztásoktól és be is szereztünk két Marcatot egyenesen Olaszországból. Telt-múlt az idő, de csak nem vágtam bele a tésztázásba. :( Aztán az egyik kismama barátnőm átküldte a fekete-fehér tésztás bejegyzésed és onnantól nem volt megállás! :) Olvastam-olvastam és álmodoztam. Aztán vettem egy nagy levegőt és belevágtunk. Gyúrtunk, nyújtottunk, szaggattunk, kifőztük és szószokkal megettük. Közben történtek jó és rossz dolgok és a tésztakészítés végleg beköltözött a "terápiás" tevékenységeim közé. Ha valami felejteni való akad előveszem a hozzávalókat és már gyúrjuk is. Közben felejtek, nem gondolkodom, csak gyúrunk, formázunk és végre nevetünk, aztán családilag elfogyasztjuk. Mostanra az egész családot sikeresen megfertőzted."

♡ Dobány Éva a Takarékos konyha szerzője tapasztalt tésztakészítő. 

Takarekoskonyha_masniteszta-001.jpg

Éva rendszeresen készít szélesmetéltet, kockatésztát és hirtelen ötlettől vezérelve kipróbálta a masnitésztát is. 
Sokan hivatkoznak arra, hogy nincs idejük tésztát készíteni, viszont, akit csak ez riaszt el, az bátran vágjon bele a friss tészta készítésbe. A fenti masnitészta is kevesebb, mint 1 óra időráfordítással készült. 

♡ Araniel konyhájában is rendszeresen készül friss tészta.

Araniel_házi_tésztái.jpg

Araniel mindig is szerette a tésztát, de valahogy sosem állt neki, annyira macerásnak tartotta a folyamatot. Aztán: "Rátaláltam az oldaladra és a képek, a leírások és az a szenvedély, ami a soraidban van, egyre inkább ösztönzött arra, hogy ezt nekem is ki kell próbálni. És milyen jól tettem. Az első tészta, amit kipróbáltam Tőled, az a malloreddus volt...engem is rabul ejtett :) Nemrég próbáltam ki a már rég megvett tésztagépemet, a Te recepted alapján készítettem medvehagymás szélesmetéltet, nagyon fincsi lett."

 Móni a Zabtej blog szerzőjeként  a tejallergiával, tojásallergiával kapcsolatos ismereteit és receptjeit osztja meg. Az alábbi szélesmetélt tönkölylisztből készült. 

teljeskiorlesuhaziteszta_Mónika.JPG

"A gyerkőceim tej, és tojás allergiások, így kevés receptedet tudom elkészíteni, de már csak a látványért is érdemes benézni hozzád. A blogod a régi otthonok hangulatát idéz nekem, ami lelket melengető." - írja Móni.

Torma tészta és egyéb receptjeit a NOSALTY weboldalán találjátok. Torma természetes kovász (7-10 nap alatt erjesztett, csak víz és liszt keverék) hozzáadásával is készít tésztát, a képen vadkovászos lebbencstészta látható. Többféle liszttel is gyúrt már és akárcsak a természetes, vadkovászos kenyeret, a vadkovászos tésztát is jobban szereti.

Torma_Csusza2NS.jpg

"Mióta a NOSALTY weboldalon publikálok, azóta sokat kutatok, olvasok, tanulok a neten is; így találtalak meg. Tetszik a lelkesedésed, kreativitásod, "álmodozásod" a tésztagyúrással kapcsolatban. Bármiben elmélyülünk- legyen az meditáció, kertészkedés, festés, a Te esetedben a tésztakészítes- az mind terápiás hatású. Ezt először csak hittem, majd tanultam, és később a szakmámban is tapasztaltam."

Csonka Éva tésztái

Évi gyerekként a nagymamáitól tanulta meg a házitészta készítést, azóta rendszeresen készül konyhájában a friss tészta.
"Szeretem a tésztát magam gyúrni és állandóan böngészem a netet, újabb ötletek után. Így találtam rá a blogodra és azóta szerelmese vagyok. Még inkább kedvet kaptam a tésztázáshoz és megerősítést, hogy igenis érdemes ezzel foglalkozni."

CsonkaÉva_házitésztái.jpg

"Egyik alkalommal házi túróval, Erdélyi füstölt szalonnával és s.k. tésztával készítettem túrós csuszát a férjemnek. Azt mondta, h életében nem evett még ilyen finomat. Ennél jobb motiváció nem kell!" :)

Marika kávé hozzáadásával gyúrta a friss tésztát és még egy csavart tett bele, mert kifőzve a torta alkotó eleme lett. A torta díszítése is tészta, méghozzá kisütve került rá a tetejére.

Marika_kávés_tésztája.jpg

Gesztenye receptjei szerintem mindenki számára ismerősek, sok finomság található a blogján. A csokrot Corzetti tésztátval gazdagítja.

corzetti_Gesztenye.JPG

"Amikor először láttam TISZTATÉSZTA alkotásait először is elállt a szavam. Valahogy azt éreztem, hogy a szívét és a szeretetét is belegyúrja a tésztába. Újabb és újabb tésztacsodái megérintettek."

♡ Évi néni kulináris kalandozási során a tészták világába is betekintést nyújt. Számos receptje a NOSALTY weboldalon is megtalálható. 

Évinéni_csíkostésztája.jpg

"Nagyon megörültem, amikor tudomást szereztem a blogodról.  Nagyon megtetszett, hogy azt láttam milyen tisztelettel, szeretettel, pontossággal készíted a tésztáidat. Valójában én nem sok kézzel gyúrt, formázott tésztát készítettem ekkor még, de eszembe juttatta nagymamámat, édesanyámat, amikor nap mint nap nekiláttak tésztát készíteni.  Először csak próbát akartam tenni, vajon én is képes vagyok csíkos tésztát készíteni? …és sikerült."

Praliné Zsuzsi Praliné Paradicsom blog szerzője a bonbonkészítés nagymestere. Azt vallja, hogy: "A bonbonkészítésben nincsenek kőbe vésett szabályok, az ízekkel, rétegekkel, színekkel és textúrákkal való kísérletezés igazi játék, sőt néha kihívás." Szerintem ez a tésztára is igaz, Zsuzsi itt is játszott és micsoda végeredmény született: 
tökmagolajjal gyúrt tagliatelle sonkás-pórés-sajtos szósszal és tökmagolajjal nyakon öntve

Tökmagolajas tészta_pralineZsuzsi.jpg

"Az az öröm és lelkesedés, amivel a tésztakészítésről írni szoktál a blogodon, na meg a gyönyörű képek is kedvet csináltak, hogy én is kipróbáljam a házi tészta készítését. Először csak lasagnével kísérleteztem, aztán sikerült szert tennem egy nagyon egyszerű tésztagépre is, azóta még szívesebben kísérletezek vele."

Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult a csokor összeállításához egyedi színeivel, formáival. Valóban nincsenek kőbe vésett szabályok, a tésztagyúrás is játék,  amelyet készítője és fogyasztója is egyaránt élvez. 

JÁTSZATOK HÁT! :)

♡ KÖSZÖNÖM ANGYALOK! 

 

2 komment

Te és a tészta

2013.04.08. 11:37 tisztatészta

Eddig rólam szólt, most Te is lehetőséget kapsz Kedves Olvasó! A tésztáim útra keltek a világban, velük együtt száll az üzenet, s áramlik a szeretet. Kezdetben nem volt tudatos, de észre kellett vennem, hogy általam a tészta üzenetet hordoz.

házi tészta.jpg

Ha téged is megszólított, kérlek írd meg, s küldd el nekem, hogy az általatok készített tésztákat csokorba gyűjthessem. Itt a blogon fog megjelenni, s remélem színes csokrot sikerül belőle kötni. Szeretném, ha Te is részese lennél, s az általad gyúrt, formázott tésztá(i)ddal a csokorban megjelennél. 

Amit várok tőled:
- Írd le a történeted, azt, hogy a tésztám "hogyan szólított meg". Elég ám pár sor, ez azért kell nekem, hogy a csokrot kidíszíthessem.
- Küldj egy fotót (ha van blogod várom a linket, természetesen ez esetben hivatkozással jelenik meg).
Mindezt 2013. április 28. napjáig teheted meg, az üzeneted szeretettel várom a tisztateszta@gmail.com címre.

Szólj hozzá!

Az én mesebeli erdőm

2013.04.07. 09:35 tisztatészta

Lépj be a varázslatos világomba, ahol a láthatatlan láthatóvá válik, ahol az érzékelésed megváltozik. Az én erdőm mesébe illő, s ha egyszer belépsz, s megtapasztalod, nem akarsz máshol lenni, csak ott. Kezdetben olyan mint egy másik erdő, ahol égig érnek a fák, de ahogy haladsz tovább, az erdő labirintusán át, egyszer csak arra eszmélsz, hogy a képzeleted a valóság. Mindez hogyan történt velem, s az átalakulás hogyan jött ily hirtelen? Kimondtam, minden nap, sokszor: "Elhiszem azt, amit még nem látok, hogy meglássam azt amiben hiszek." (Bagdi Bella) ... s egyszer csak minden megváltozott!

az én mesebeli erdőm.jpgKép: innen

Először a színek élénkültek, majd a fülemben új hangok születtek. A láthatatlan láthatóvá vált, s a többinek a képzeleted szab határt. Az erdőmet a szeretet energiája járja át, itt töltekezem fel, míg meg nem változik a világ. Itt az ízek is mások, FOGLALJ HELYET, s kóstold meg ezt a világot.

Az erdő szellemétől engedélyt kaptam, hogy terméseit emberi táplálékká változtassam. Ha nem vagy még jártas ebben a világban, kopogtass Erdőkóstoló ajtaján, s Ő mindent feltár, mindent, mit megehetsz az erdőbe járván. 
A gyűjtött gombákat gombaszakértővel ellenőriztesd!

Íme az erdő íze, tésztába gyúrva és a mártásba varázsolva:
medvehagymás trenette paradicsomos kucsmagomba mártással

medvehagymás_trenette_kucsmagomba mártás.jpg

Kezdjük a tészta hozzávalóival:

400 g durumliszt
maréknyi friss, aprított medvehagyma
2 tojás
1 evőkanál olívaolaj
csipet himalája só

medvehagymás_tészta.jpg

Keverd össze az aprított medvehagymát a tojásokkal, olívaolajjal és sóval, majd pépesítsd botmixerrel. Öntsd a liszthez és dolgozd össze a tésztát, majd gyúrd a kezed párnás részével, hogy szép sima, rugalmas állagú tésztát kapj. Letakarva pihentesd, míg a mártás alapanyagait előkészíted. Végül vékonyítsd és formázd kedved szerint. Én az örökségemet (Marcato Atlas 150) és a hozzá tartozó trenette vágófejet használtam.

medvehagymával gyúrt_friss_tészta.jpg

majd készülhet a mártás, az alábbi hozzávalókkal:

3 evőkanál olívaolaj
1 nagy sárgarépa
1 közepes szárzeller
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma finomra aprítva
400 g tisztított kucsmagomba (használhatsz más gombát is)
1 doboz hámozott és aprított paradicsom
2 dl sűrű paradicsomlé
2 dl száraz fehérbor
1-1 ág kakukkfű, rozmaring, zsálya összekötve
só, frissen őrölt bors

kucsmagomba.jpg

A sárgarépát, szárzellert, vöröshagymát vágd apró kockákra (brunoise, e:brünoáz), majd olívaolajon a fűszerköteggel pirítsd. Kapcsolj magasabb lángra, öntsd hozzá a fehérbort és hagyd, hogy az alkohol elpárologjon és a folyadék besűrűsödjön. A lángot halkítsd, a finomra aprított fokhagymát, a megtisztított (tetszőlegesen összevágott) kucsmagombát add hozzá, keverd össze, főzd pár percig, s önts hozzá a paradicsomokat. Sózd, borsozd és addig főzd, míg a mártás besűrűsödik. A frissen kifőzött tésztával tálald, s végül ízleld meg az erdő ízét. (3-4 főt lakathatsz jól, ha a fenti alapanyagokkal készíted el.)

paradicsomos kucsmagomba mártás.jpg

4 komment

Címkék: friss tojásos tészta géppel formázott színes/ízes tészta húsmentes tészta