Tanítások

2014.12.01. 18:43 tisztatészta

Amikor elkezdődött a tésztaszerelem, magam sem gondoltam volna, hogy ennyi mindent kapok e tevékenység által, főleg azt nem hogy a "tészta" irányítani tudja az életemet. A tanítómesteremmé vált, segített a félelmeim legyőzésében. Belső viharaim során a tészta volt, aki mindig a segítségemre sietett. Elvezetett önmagamhoz, segített szembenézni önmagammal. Rengeteg erőt kaptam általa, s a vele való munkám eredményeként általad is Kedves Olvasó! Kaptam elismerést, támogatást, bíztatást, folyamatos megerősítést. Mindent megkaptam és mégis elégedetlen voltam, leginkább önmagammal szemben. Nem hittem magamban, nem hittem el, hogy az elkészített tészták a leírt bejegyzések tőlem származnak. Valami tőlem független erőnek tulajdonítottam mindezt.
Az élet folyamatosan ad és elvesz, mindig olyan helyzetbe sodor, amiből tanulhatunk. Ez folyamatos fájdalmat okoz, s ez a fájdalom mindaddig kitart, amíg el nem jutunk a megértésig.
Így történt ez velem is… szenvedtem, amikor a „tészta” elhagyott. Egyik pillanatról a másikra eltűnt a kezemből az ügyesség, mintha sohasem dolgoztunk volna együtt. Eltűnt a vágy, eltűnt minden, amit e tevékenység adott, s ezáltal eltűntem én is. Úgy éreztem cserben hagyott, eljuttatott önmagamhoz és egyik pillanatról a másikra magamra hagyott. Érthetetlen volt, mert akkor még azt hittem, hogy mindent megtanultam vele és általa. 
Időközben a testem is jelezni kezdett… nem kell a tészta, nem kell a hús. Elkezdtem figyelni a testemre… nem kellett semmi, amit addig szerettem, így hát megvontam magamtól minden olyan táplálékot, ami az élet ízét nyújtotta számomra. Mostanra tudom, hogy ez is a tanítás része volt. A tészta elvezetett önmagamhoz, de  a félelmeimet nekem kellett legyőznöm, a szabadság kulcsát nekem kellett megkeresnem, a zárat nekem kellett kinyitnom. Most átléptem egy újabb ajtón, ismét találkoztam a tésztával és újra élvezem az ízét. 

tisztatészta_Petra.jpg 
Friss ricottával gyúrtam cavatelli tésztát, melyet a dél-olaszországi Pugliában gyakran készítenek ilyen formában is. 

Ricotta cavatelli hozzávalói:

250 g durumliszt
250 g ricotta
1 tojás

ricottával gyúrt friss tészta.jpg 
Öntsük a lisztet a gyúródeszkára, csináljunk egy krátert a liszthalom közepébe és üssük bele a tojást. Villával lazítsuk fel a tojást és a ricotta hozzáadásával kezdjük el összegyúrni. Attól függően, hogy a ricotta milyen állagú, szükség lehet még lisztre, mert ha túl puha tésztát kapunk, akkor nem fogjuk tudni formázni. (Én szükségét éreztem a liszt hozzáadásának, mert a ricotta nagyon lágy volt.) Dolgozzuk jól össze a tésztát, míg egy selymes, nem túl kemény állagot kapunk (szinte olyan, mint a gnocchi tésztája). A tésztát körülbelül 15 percig fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben.

Cavatelli formázása:

Vágjunk a tésztából egy darabot (a többit hagyjuk a hűtőben). Az első darab tésztából egyhén lisztezett felületen kb. fél centiméter átmérőjű sodratot készítünk. Ezt egy éles késsel kb. egy centiméteres darabokra vágjuk. A tésztadarabokat egyenként formázzuk a hüvelykujjbegy segítségével az ITT leírt módon.
A cavatelli formázásának is számos variációja létezik, az általam leírt formázási technika csak egy lehetőség számodra.

cavatelli formázása.jpg

A friss tésztát tálalhatjuk azonnal, de lefedve hűtőszekrényben akár 3 napig is eláll (ekkor jól lisztezzük be, hogy ne ragadjanak össze a tészta szemek). 

frisstészta_ricotta_cavatelli.jpg

Szardellás paradicsomos mártást készítettem a tésztához, hozzávalói 2 főre (a fenti mennyiségből elkészített tésztaadaghoz illeszkedik):

2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
45 g szardellafilé
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
1 dl házi paradicsomlé
1 dl száraz fehérbor
só, frissen őrölt bors
friss kakukkfű levelek
frissen reszelt parmezán

szardellás_paradicsomos_ricotta_cavatelli.jpg

Megtisztítjuk és apróra vágjuk a fokhagymát. Leöntjük az olajat a szardelláról és feldaraboljuk. Az olívaolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, a fokhagymát és a szardellát lassú tűzön 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, paradicsomlevet, majd száraz fehérbort löttyintünk rá és körülbelül 15 percig rotyogtatjuk, hogy jól összesűrűsödjön. Közben óvatosan sózzuk (a szardella elég sós), majd borssal és friss kakukkfűvel ízesítjük. Összeforgatjuk a kifőtt tésztával és frissen reszelt parmezánnal kínáljuk.

szardellás_paradicsomos_friss_tészta.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: egyszerű friss tojásos tészta kézzel formázott hal és tészta

Adventi TÉSZTAkoszorú

2014.11.29. 12:54 tisztatészta

Az ünnepi időszak közeledtével egyre többen vállalkoznak arra, hogy saját ízlésük szerint, az otthonukhoz illően valósítják meg ötleteiket és ennek megfelelően öltöztetik fel szeretett otthonukat. Sok egyedi alkotást látok az ismerőseim körében is, aminek személy szerint nagyon örülök, mert abban szívük-lelkük benne van és ettől az otthon energiái emelkednek. Ettől az otthon még édesebbé válik. 
Az elmúlt évek tésztás díszei mellé (kukkantsátok meg ITT és ITT) én is újabbakat gyártottam, természetesen továbbra is hűen a blog tartalmához, száraztészta felhasználásával. 
Az alkotás öröme hihetetlenül jó érzéssel töltött el, így a saját adventi koszorúnk mellé, még ajándékba is készítettem egyet. Felpörögtem az alkotási tevékenység által, de azt itt és most megígérem, hogy a magasba szökött energiaszintemet friss tészta készítésével vezetem le és legközelebb már ehető recepttel jelentkezem. ;)

Legyetek kreatívak, öltöztessétek díszbe az otthonotokat és ha kedvetek tartja használjátok a tésztát díszítő elemként, mint, ahogy én tettem. Így, ni: 

adventi_koszorú_száraztészta_felhasználásával.jpg

Nem kell hozzá más, mint 4 gyertya, moha koszorú alap, tetszőleges formájú száraztészta, termések az erdőből (pl.: makk, gesztenye, tobozok), kincsek a konyhából (pl.: fahéj, csillagánizs, földimogyoró), kövirózsa a kertből, ragasztópisztoly és már kész is az adventi koszorú.

tésztás_adventi_koszorú_tisztatészta_blog.jpg

Kellemes ünnepvárást kívánok!
Szeretettel,

Petike Petra, a tésztáslány ;)

2 komment

Címkék: tésztadísz

Maga a frissesség

2014.11.28. 13:37 tisztatészta

Sokarcú a tésztavilág, lesz: - édes és sós, - száraz és friss, - főtt és sült, - átgondolt és improvizált, - egyszerű és összetett, - hazai és külföldi, - megszokott és különleges. Így kezdődött és rövid idő alatt kikristályosodott, mi az, ami igazán megdobogtatja a szívemet. A friss, kézzel gyúrt tészták világába kalauzoltalak Titeket. Leginkább a sós, friss, főtt vonalat követtem. Ez marad továbbra is így, ezt szeretem, ez van a kezemben, a szívemben és a lelkemben.
Szeretem, amikor a tányéromon lévő tésztaétel a frissességet testesíti meg. Frissen elkészítve, egyszerű és friss alapanyagokkal tálalva a mennybe tud repíteni. :) 
Volt egyszer egy tésztás kurzus, ahol ilyen 'mennyberepítős' tésztát is készítettünk. A PÉCSMA oldalon megjelent élménybeszámoló segített az események és az ízek felidézésében és arra gondoltam, hogy megosztom veletek ezt a gyorsan elkészíthető, egyszerű tésztaételt: 

Orecchiette friss fűszernövényekkel

házi_tészta_friss_fűszernövényekkel.jpg

Tojás nélküli alaptészta

10 dkg liszt
kb. 0,5 dl kézmeleg víz 
csipet só

Szitáljuk a lisztet egy tálba, keverjük el benne a sót, majd a vizet fokozatosan adagolva hozzá, gyúrjunk belőle kemény tésztamasszát. Lisztezzünk be egy sima munkafelületet és gyúrjuk a tenyerünk párnás részével, míg sima és bársonyos nem lesz.

Jó tanács

A vizet fokozatosan öntsük a liszthez, mert a vízmennyiség függ a liszt minőségétől, a levegő hőmérsékletétől és a páratartalomtól, így megtörténhet, hogy több vagy kevesebb víz szükséges a megadott mennyiségnél.

Orecchiette formázása

Vágjunk a tésztából egy darabot (a többit hagyjuk letakarva vagy fóliába csomagolva tegyük hűtőbe). Sima munkafelületen vagy gyúródeszkán formázzunk egy hosszú, kb. fél centiméter átmérőjű "kígyót".  Fogjunk a kezünkbe egy recés kést és vágjunk le kb. egy centiméteres darabot.

  • Húzzuk végig a kés élét a tésztán és fordítsuk ki a hüvelykujjunkra.

vagy

  • A mutató- és a gyűrűsujjat tegyük a tészta felületére és a gyúródeszkán, kis erőkifejtéssel húzzuk végig, majd a hüvelykujjunkra fordítsuk ki.

A tészta felülete a formázás során érdessé válik, így a mártást könnyebben magára veszi.

kézzel_gyúrt_friss_orecchiette.jpg

A fent megadott tésztamennyiségből kb. 140 g friss orecchiette tészta készíthető, mely kb. 1 főételnyi adag.
Az orecchiette tésztát kifőzés előtt hagyjuk legalább 20 percig száradni. A szárítására a legalkalmasabb egy hálós tésztaszárító állvány, így mindkét oldala egyszerre tud száradni.

Segítség a tészta formázásához ITT és ITT érhető el.

Az alábbi recept a fenti mennyiségből elkészített tésztaadaghoz illeszkedik.

30 g puha vaj
ízlés szerint fűszernövények (A tanfolyamon apróra vágott petrezselymet, metélőhagymát és kakukkfüvet használtunk, mindegyikből kb. 1 csapott evőkanálnyi mennyiséget.) Most metélőhagyma helyett egy zsenge újhagyma szárát vágtam bele.
1 evőkanál frissen reszelt parmezán és/vagy pecorino sajt
só, frissen őrölt bors
5-6 db koktélparadicsom

tisztatészta.jpg

Aprítsuk fel a fűszernövényeket és keverjük össze a puha vajjal. Csepegtessünk hozzá a tészta főzővizéből, így a mártás krémesebb lesz. Sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze a kifőtt tésztával és a sajttal. Könnyen és gyorsan elkészíthető tésztaétel, melyet megbolondíthatunk serpenyőben vagy sütőben sütött koktélparadicsommal. 

orecchiette_friss_fűszernövényekkel.jpg

2 komment

Címkék: egyszerű friss tojásmentes tészta kézzel formázott húsmentes tészta

Tésztacsokor

2014.11.18. 12:33 tisztatészta

Sokat kellett várni rá, tudom. DE! Végül csokorba szedtem és most átNYÚJTom szeretettel. Ízlelgesd, s remélem, bátorságot ad, hogy szívvel-lélekkel Te is tésztát gyúrj családodnak. A csokor több szempontból különleges:
fényes, ízes és színes.

kezzel_gyurt_hazi_teszta_kulonlegessegek.jpg

FÉNYES, mert angyalok készítették.
ÍZES, mert minden szálat szívükkel fűszerezték.
SZÍNES, mert végül lelküket is beletették.

Jöjjenek hát sorban az angyalok, kinek tésztáitól garantáltan ihletet kaptok. 

 Sallai-Székely Barbara tésztái 

Sallai_Szekely_Barbara_házi_tésztái.jpg

Barbara nem emlékszik hogyan kezdte a tésztázást, csak arra, hogy: "Mindig imádtam az olaszokat és a fantasztikus étkeiket. De ez nem olyan nagy csoda, én magam is nagyon olasz vagyok. A férjem egy könnyen lelkesíthető ember, aki igazán szereti a jó ételeket, így amikor kitaláltam, hogy nekem bizony kell egy tésztakészítő gép, akkor nem kellett nagyon győzködni. Tanácsot kértem tapasztalt tésztásoktól és be is szereztünk két Marcatot egyenesen Olaszországból. Telt-múlt az idő, de csak nem vágtam bele a tésztázásba. :( Aztán az egyik kismama barátnőm átküldte a fekete-fehér tésztás bejegyzésed és onnantól nem volt megállás! :) Olvastam-olvastam és álmodoztam. Aztán vettem egy nagy levegőt és belevágtunk. Gyúrtunk, nyújtottunk, szaggattunk, kifőztük és szószokkal megettük. Közben történtek jó és rossz dolgok és a tésztakészítés végleg beköltözött a "terápiás" tevékenységeim közé. Ha valami felejteni való akad előveszem a hozzávalókat és már gyúrjuk is. Közben felejtek, nem gondolkodom, csak gyúrunk, formázunk és végre nevetünk, aztán családilag elfogyasztjuk. Mostanra az egész családot sikeresen megfertőzted."

♡ Dobány Éva a Takarékos konyha szerzője tapasztalt tésztakészítő. 

Takarekoskonyha_masniteszta-001.jpg

Éva rendszeresen készít szélesmetéltet, kockatésztát és hirtelen ötlettől vezérelve kipróbálta a masnitésztát is. 
Sokan hivatkoznak arra, hogy nincs idejük tésztát készíteni, viszont, akit csak ez riaszt el, az bátran vágjon bele a friss tészta készítésbe. A fenti masnitészta is kevesebb, mint 1 óra időráfordítással készült. 

♡ Araniel konyhájában is rendszeresen készül friss tészta.

Araniel_házi_tésztái.jpg

Araniel mindig is szerette a tésztát, de valahogy sosem állt neki, annyira macerásnak tartotta a folyamatot. Aztán: "Rátaláltam az oldaladra és a képek, a leírások és az a szenvedély, ami a soraidban van, egyre inkább ösztönzött arra, hogy ezt nekem is ki kell próbálni. És milyen jól tettem. Az első tészta, amit kipróbáltam Tőled, az a malloreddus volt...engem is rabul ejtett :) Nemrég próbáltam ki a már rég megvett tésztagépemet, a Te recepted alapján készítettem medvehagymás szélesmetéltet, nagyon fincsi lett."

 Móni a Zabtej blog szerzőjeként  a tejallergiával, tojásallergiával kapcsolatos ismereteit és receptjeit osztja meg. Az alábbi szélesmetélt tönkölylisztből készült. 

teljeskiorlesuhaziteszta_Mónika.JPG

"A gyerkőceim tej, és tojás allergiások, így kevés receptedet tudom elkészíteni, de már csak a látványért is érdemes benézni hozzád. A blogod a régi otthonok hangulatát idéz nekem, ami lelket melengető." - írja Móni.

Torma tészta és egyéb receptjeit a NOSALTY weboldalán találjátok. Torma természetes kovász (7-10 nap alatt erjesztett, csak víz és liszt keverék) hozzáadásával is készít tésztát, a képen vadkovászos lebbencstészta látható. Többféle liszttel is gyúrt már és akárcsak a természetes, vadkovászos kenyeret, a vadkovászos tésztát is jobban szereti.

Torma_Csusza2NS.jpg

"Mióta a NOSALTY weboldalon publikálok, azóta sokat kutatok, olvasok, tanulok a neten is; így találtalak meg. Tetszik a lelkesedésed, kreativitásod, "álmodozásod" a tésztagyúrással kapcsolatban. Bármiben elmélyülünk- legyen az meditáció, kertészkedés, festés, a Te esetedben a tésztakészítes- az mind terápiás hatású. Ezt először csak hittem, majd tanultam, és később a szakmámban is tapasztaltam."

Csonka Éva tésztái

Évi gyerekként a nagymamáitól tanulta meg a házitészta készítést, azóta rendszeresen készül konyhájában a friss tészta.
"Szeretem a tésztát magam gyúrni és állandóan böngészem a netet, újabb ötletek után. Így találtam rá a blogodra és azóta szerelmese vagyok. Még inkább kedvet kaptam a tésztázáshoz és megerősítést, hogy igenis érdemes ezzel foglalkozni."

CsonkaÉva_házitésztái.jpg

"Egyik alkalommal házi túróval, Erdélyi füstölt szalonnával és s.k. tésztával készítettem túrós csuszát a férjemnek. Azt mondta, h életében nem evett még ilyen finomat. Ennél jobb motiváció nem kell!" :)

Marika kávé hozzáadásával gyúrta a friss tésztát és még egy csavart tett bele, mert kifőzve a torta alkotó eleme lett. A torta díszítése is tészta, méghozzá kisütve került rá a tetejére.

Marika_kávés_tésztája.jpg

Gesztenye receptjei szerintem mindenki számára ismerősek, sok finomság található a blogján. A csokrot Corzetti tésztátval gazdagítja.

corzetti_Gesztenye.JPG

"Amikor először láttam TISZTATÉSZTA alkotásait először is elállt a szavam. Valahogy azt éreztem, hogy a szívét és a szeretetét is belegyúrja a tésztába. Újabb és újabb tésztacsodái megérintettek."

♡ Évi néni kulináris kalandozási során a tészták világába is betekintést nyújt. Számos receptje a NOSALTY weboldalon is megtalálható. 

Évinéni_csíkostésztája.jpg

"Nagyon megörültem, amikor tudomást szereztem a blogodról.  Nagyon megtetszett, hogy azt láttam milyen tisztelettel, szeretettel, pontossággal készíted a tésztáidat. Valójában én nem sok kézzel gyúrt, formázott tésztát készítettem ekkor még, de eszembe juttatta nagymamámat, édesanyámat, amikor nap mint nap nekiláttak tésztát készíteni.  Először csak próbát akartam tenni, vajon én is képes vagyok csíkos tésztát készíteni? …és sikerült."

Praliné Zsuzsi Praliné Paradicsom blog szerzője a bonbonkészítés nagymestere. Azt vallja, hogy: "A bonbonkészítésben nincsenek kőbe vésett szabályok, az ízekkel, rétegekkel, színekkel és textúrákkal való kísérletezés igazi játék, sőt néha kihívás." Szerintem ez a tésztára is igaz, Zsuzsi itt is játszott és micsoda végeredmény született: 
tökmagolajjal gyúrt tagliatelle sonkás-pórés-sajtos szósszal és tökmagolajjal nyakon öntve

Tökmagolajas tészta_pralineZsuzsi.jpg

"Az az öröm és lelkesedés, amivel a tésztakészítésről írni szoktál a blogodon, na meg a gyönyörű képek is kedvet csináltak, hogy én is kipróbáljam a házi tészta készítését. Először csak lasagnével kísérleteztem, aztán sikerült szert tennem egy nagyon egyszerű tésztagépre is, azóta még szívesebben kísérletezek vele."

Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult a csokor összeállításához egyedi színeivel, formáival. Valóban nincsenek kőbe vésett szabályok, a tésztagyúrás is játék,  amelyet készítője és fogyasztója is egyaránt élvez. 

JÁTSZATOK HÁT! :)

♡ KÖSZÖNÖM ANGYALOK! 

 

2 komment

Te és a tészta

2013.04.08. 11:37 tisztatészta

Eddig rólam szólt, most Te is lehetőséget kapsz Kedves Olvasó! A tésztáim útra keltek a világban, velük együtt száll az üzenet, s áramlik a szeretet. Kezdetben nem volt tudatos, de észre kellett vennem, hogy általam a tészta üzenetet hordoz.

házi tészta.jpg

Ha téged is megszólított, kérlek írd meg, s küldd el nekem, hogy az általatok készített tésztákat csokorba gyűjthessem. Itt a blogon fog megjelenni, s remélem színes csokrot sikerül belőle kötni. Szeretném, ha Te is részese lennél, s az általad gyúrt, formázott tésztá(i)ddal a csokorban megjelennél. 

Amit várok tőled:
- Írd le a történeted, azt, hogy a tésztám "hogyan szólított meg". Elég ám pár sor, ez azért kell nekem, hogy a csokrot kidíszíthessem.
- Küldj egy fotót (ha van blogod várom a linket, természetesen ez esetben hivatkozással jelenik meg).
Mindezt 2013. április 28. napjáig teheted meg, az üzeneted szeretettel várom a tisztateszta@gmail.com címre.

Szólj hozzá!