Az én mesebeli erdőm

2013.04.07. 09:35 tisztatészta

Lépj be a varázslatos világomba, ahol a láthatatlan láthatóvá válik, ahol az érzékelésed megváltozik. Az én erdőm mesébe illő, s ha egyszer belépsz, s megtapasztalod, nem akarsz máshol lenni, csak ott. Kezdetben olyan mint egy másik erdő, ahol égig érnek a fák, de ahogy haladsz tovább, az erdő labirintusán át, egyszer csak arra eszmélsz, hogy a képzeleted a valóság. Mindez hogyan történt velem, s az átalakulás hogyan jött ily hirtelen? Kimondtam, minden nap, sokszor: "Elhiszem azt, amit még nem látok, hogy meglássam azt amiben hiszek." (Bagdi Bella) ... s egyszer csak minden megváltozott!

az én mesebeli erdőm.jpgKép: innen

Először a színek élénkültek, majd a fülemben új hangok születtek. A láthatatlan láthatóvá vált, s a többinek a képzeleted szab határt. Az erdőmet a szeretet energiája járja át, itt töltekezem fel, míg meg nem változik a világ. Itt az ízek is mások, FOGLALJ HELYET, s kóstold meg ezt a világot.

Az erdő szellemétől engedélyt kaptam, hogy terméseit emberi táplálékká változtassam. Ha nem vagy még jártas ebben a világban, kopogtass Erdőkóstoló ajtaján, s Ő mindent feltár, mindent, mit megehetsz az erdőbe járván. 
A gyűjtött gombákat gombaszakértővel ellenőriztesd!

Íme az erdő íze, tésztába gyúrva és a mártásba varázsolva:
medvehagymás trenette paradicsomos kucsmagomba mártással

medvehagymás_trenette_kucsmagomba mártás.jpg

Kezdjük a tészta hozzávalóival:

400 g durumliszt
maréknyi friss, aprított medvehagyma
2 tojás
1 evőkanál olívaolaj
csipet himalája só

medvehagymás_tészta.jpg

Keverd össze az aprított medvehagymát a tojásokkal, olívaolajjal és sóval, majd pépesítsd botmixerrel. Öntsd a liszthez és dolgozd össze a tésztát, majd gyúrd a kezed párnás részével, hogy szép sima, rugalmas állagú tésztát kapj. Letakarva pihentesd, míg a mártás alapanyagait előkészíted. Végül vékonyítsd és formázd kedved szerint. Én az örökségemet (Marcato Atlas 150) és a hozzá tartozó trenette vágófejet használtam.

medvehagymával gyúrt_friss_tészta.jpg

majd készülhet a mártás, az alábbi hozzávalókkal:

3 evőkanál olívaolaj
1 nagy sárgarépa
1 közepes szárzeller
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma finomra aprítva
400 g tisztított kucsmagomba (használhatsz más gombát is)
1 doboz hámozott és aprított paradicsom
2 dl sűrű paradicsomlé
2 dl száraz fehérbor
1-1 ág kakukkfű, rozmaring, zsálya összekötve
só, frissen őrölt bors

kucsmagomba.jpg

A sárgarépát, szárzellert, vöröshagymát vágd apró kockákra (brunoise, e:brünoáz), majd olívaolajon a fűszerköteggel pirítsd. Kapcsolj magasabb lángra, öntsd hozzá a fehérbort és hagyd, hogy az alkohol elpárologjon és a folyadék besűrűsödjön. A lángot halkítsd, a finomra aprított fokhagymát, a megtisztított (tetszőlegesen összevágott) kucsmagombát add hozzá, keverd össze, főzd pár percig, s önts hozzá a paradicsomokat. Sózd, borsozd és addig főzd, míg a mártás besűrűsödik. A frissen kifőzött tésztával tálald, s végül ízleld meg az erdő ízét. (3-4 főt lakathatsz jól, ha a fenti alapanyagokkal készíted el.)

paradicsomos kucsmagomba mártás.jpg

4 komment

Címkék: friss tojásos tészta géppel formázott színes/ízes tészta húsmentes tészta

HÁZI TÉSZTA - gyúrjuk és formázzuk saját kézzel

2013.04.06. 07:46 tisztatészta

"“Semmi nem érkezik idejében, semmit nem ad az élet akkor, amikor felkészültünk reá. Sokáig fáj ez a rendetlenség, ez a késés. Azt hisszük, játszik velünk valaki. De egy napon észrevesszük, hogy csodálatos rend és rendszer volt mindenben…" (Márai Sándor: Eszter hagyatéka)
Ha megálmodunk valamit, azt azonnal akarjuk, türelmetlenül várjuk, meg akarjuk tapasztalni, fogni, hallani, érezni.  Élni akarunk, vele vagy általa. Megteremtjük, de nem jön... nem, mert nem állunk készen. Türelmetlenek vagyunk, s feladjuk, eldobjuk álmaink.
Az elme azt súgja: "Nem kaptad meg, mert nem vagy rá képes."
A lélek azt súgja: "Még nem kaptad meg, mert nem állsz készen."
S hogy melyiket hallod meg? Rajtad múlik! Te döntesz, mész tovább, dolgozol magadon... s ha ezt választod, bekopogtat az ajtódon! Kinyitod, s ott az álmod, mely végül valóra válik!
Most két ember két különböző álma is valóra válik...
Sándoré, aki főzőiskolát álmodott és az én álmom, hogy együtt gyúrjuk a házi tésztát veled, Kedves Olvasó!
Mi készen állunk és minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk Pécsett a FAHÉJAS KÁVÉ FŐZŐISKOLÁBAN!

HÁZI TÉSZTA - gyúrjuk és formázzuk saját kézzel

szélesmetélt.jpg

Egy kurzus A TÉSZTÁSLÁNY közreműködésével,
ki a tésztát életre kelti szeretetével.
A varázslat részese lehetsz,
s az est folyamán saját készítésű tésztát is ehetsz.
Nem kell más, csak nyitott szív,
hogy befogadd az energiát,
mely FRISS TÉSZTA KÉSZÍTÉSRE HÍV.

tésztáslány_1.jpg

A kurzuson megmutatom hogyan készül szívvel, saját kézzel a tészta. Megosztom tapasztalataimat az alapanyagokról, a gyúrás folyamatáról és a formázáshoz is ötleteket adok. Az elkészített tésztához szószt is készítünk, melyet a helyszínen közösen fogyasztunk el. Ezt az estét azoknak ajánlom, akik még csak ismerkednek a házi tésztával.

Időpont: 2013. április 27. 18.00 órától
Helyszín: Pécs, Mediterrán Hotel, ahol kedvezményes szállást is foglalhatsz
Ár: 7.900,- Ft/fő
Jelentkezz: ITT, a kurzusok tára folyamatosan bővül!

Szeretném, ha egy Kedves Olvasóm is részt venne, velem lenne a tésztaesten, ezért kisorsolok 1 fő részére szóló ingyenes részvételi lehetőséget. Amennyiben szeretnél velem tésztát gyúrni, SZÓLJ HOZZÁ a bejegyzéshez ITT, ÍRD MEG (jól beazonosítható névvel, vagy nicknévvel!), miért szereted a tisztatészta blog oldalt. Kérlek vedd figyelembe, hogy a helyszín Pécs, ezért csak akkor jelentkezz, ha valóban részt tudsz venni a kurzuson. A hozzászólásokat 2013. április 13. éjfélig várom, sorsolás 2013. április 14-én. A sorsolás menetéről és végeredményéről a TISZTATÉSZTA facebook oldalán és itt a blogoldalon tájékozódhatsz.

Örömmel látunk facebook oldalainkon: Mediterrán Hotel, Fahéjas Kávé, tisztatészta 

5 komment

Corzetti mintázó a Faművestől

2013.03.23. 19:21 tisztatészta

Egy különleges tésztaformázó, egy különleges ember kezei által. Ő a Faműves, Babette párja, akik nélkül ez a nyereményjáték nem jöhetett volna létre. Ezúton köszönöm, hogy amit megálmodtam, abban ők támogattak.

corzetti mintázó.jpg

Minden alkotás, melyet emberi kéz hoz létre egy csoda. Gondoljatok bele, hogy milyen energia és mennyi szeretet lesz a tésztában, ami e mintázó és a Te kezed által készül.  Ennek a csodának a folyamata: megálmodni a mintázó lenyomatát, azt egy aranykezű emberrel elkészíttetni (Ő beledolgozza szeretetét és szenvedélyét), majd az életre kelt mintázót kézbe venni és ismét új "életet" alkotni. Ebben a formában a tészta nem csak táplálékul szolgál...
hiszem, hogy a lelket is emeli.

corzetti_sorsolás.jpg

A kérdés, mely helyes megválaszolásával részt vehettél a nyereményjátékban: a Faműves milyen lenyomattal készített párja, Babette részére corzetti mintázót?
74 Kedves Olvasó küldött megfejtést, mindannyian a helyes válasszal: "a párom saját részre is készített egyet tulipános, szőlős mintával." Sokan megjegyeztétek, hogy a tulipán tulajdonképpen liliom.

Egy kis információ a corzetti mintázó olaszországi mesteréről:

Franco_Casoni.JPGFranco Casoni

Franco Casoni, egy szobrász és fafaragó, aki Chiavariban, Genovától délre a Ligúr parton él és ő az egyike azon keveveseknek akik a corzetti nevű ligúr tészta érmék díszítésére szolgáló formákat faragják.

corzetti_sorsolás_1.jpg

Visszatérve a sorsolásra: családom felügyeletével zajlott, imádott keresztlányom húzta ki a szerencsést, akinek ezúton gratulálunk és kívánjuk, hogy általa sok csodában legyen része. :) Babett, Viktor és Petra

corzetti_sorsolás_2.jpg

Szólj hozzá!

Így is lehet...

2013.03.20. 15:51 tisztatészta

NEM ÍGY KELL!
és ki a megmondója hogyan kell??? 
Világra jövetelünket követően megtanítanak bennünket mit, hogyan kell (és most nem kizárólag a konyha világára gondolok)... Mi ezt gyermekként elhisszük és a tanult sémákkal, bevésődésekkel éljük életünk. Jobb esetben rájövünk, hogy ezáltal korlátozva vagyunk és szép lassan elkezdünk másként élni. Elkezdjük élvezni az életünket, elkezdjük használni a szívünket és hallgatunk megérzéseinkre. Persze folyamatosan belebotlunk olyan emberekbe, akik azt mondják: NEM ÍGY KELL! Erre én azt mondom: ÍGY IS LEHET! Minden egy lehetőség! És ha mersz változtatni, az visz... visz előre, újabbnál újabb megtapasztalásokat hoz életedbe.
Miért nem tudjuk elfogadni mások szokásait, véleményét? Miért akarjuk, hogy más is a mi bevésődéseink szerint cselekedjen? Nem tudom és nem is akarom megválaszolni a kérdéseket. Egyet viszont tudok... tudom,  hogy túl sok figyelmet fordítanak az emberek másokra és kevés időt szánnak önmagukra. Csak akkor tudsz másokra figyelni, ha belső forrásoddal egyensúlyban vagy. Az egyensúly kialakulásához viszont idő kell, idő, melyet önmagaddal töltesz. 
Ezáltal önismeretet szerzel, elkezded másként látni magadat, s ezáltal a világot. Sokkal megértőbb leszel és nem akarod már saját akaratodat másokra erőltetni, nem akarod már megmondani, hogy: NEM ÍGY KELL!
Helyette azt mondod: ÍGY IS LEHET! 
Emlékezzünk nagyanyáink történeteire, receptjeire, őrizzük meg a hagyományokat, DE tegyünk hozzá valamit. .. valamit, amit ők mindannyian hozzá tettek az ő örökségeikhez. Varázsoljuk bele mi is a szeretetünket és emellett fogadjuk be másokét! Tanuljunk egymástól, legyünk nyitottak, mert a lehetőségek tárháza végtelen. 

Masnitészta, amit így is lehet:

masnitészta készítése házilag.jpg
Gyúrj tésztát, tojással vagy nélküle. Színezd, ízesítsd kedvedre. A formázáshoz most egy ötletet adok, amivel a masnitésztát kerekre formázhatod. Végy egy pogácsaszaggatót tetszőleges méretbe és a kinyújtott tésztát szaggasd fel vele. A köröket középen nyomd össze, s tartsd rajta ujjaid egy pillanatig, hogy a formát rögzítse.

masnitészta.jpg

Az elkészült tésztát szárítsd pár órát, majd főzd ki, s kedved és ízlésed szerint tálald. Ennyi! :)

csilivel gyúrt tészta.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: friss tojásos tészta segédeszközzel formázott kézzel formázott színes/ízes tészta

Corzetti

2013.03.14. 14:01 tisztatészta

Hiszem, hogy minden alkotás életre kel. A kéz formálja a "testet", s átadja az energiát, mely lényünkből fakad. Így adsz egy darabot a saját lelkedből, minden általad készített alkotásnak. Így töltöd fel alkotásodat szeretettel, amely általa eljut másokhoz... szeretteidhez, idegenekhez, akik számára Te nem leszel idegen, mert megismernek az alkotásodon keresztül. Beszélgetnek a lelkek, s aki ezt nem hallja, az érzi. Érzi a szívében, mely összeszorul... mosolyt vagy akár könnyeket csal arcodra. Minden ember művész, mert mindenki alkot, amelyben benne van szíve összes szeretete. Igen, Kedves Olvasó! Te is művész vagy, mindannyian azok vagyunk, mert alkotunk. Légy büszke magadra és merd használni a kezed, mert általa élettel teli csodák születnek.

corzetti_stamp.jpg

Én így ismertem meg Viktort, a Faművest. :) Ő alkotta a corzetti mintázómat, melynek lenyomatát én terveztem.
A Corzetti, mely valószínűleg "kis keresztek"-et jelent, először a 13. században lett dokumentálva és az első díszítésekről úgy vélték, hogy a Genovai keresztes lovagok keresztjét ábrázolják. A reneszánsz kor alatt az előkelő ligúr családok szívesen faragtatták bele címerüket a nyomó formák hátuljába, olyan szimbólumokkal együtt, mint a kéve, a búza és kinyílt virágok. Természetes kemény fák mint például a bükkfa, a juharfa, az alma vagy a körtefa voltak a legalkalmasabbak a formák elkészítésére. Mivel a vékony tészta érmék könnyen megszáradtak, ezért jó étel volt a genovai hajósok számára akik hónapokig a tengeren voltak. (a fenti fordítás és az alábbi recept arányai Aliza Green, Making Fresh Pasta c. könyvéből származik, a hozzávalókon változtattam) 

corzetti tészta hozzávalói.jpg

Finom mozdulatokkal keverd össze a durumlisztet a mandulaliszttel és egy csipet sóval egy nagy keverő tálban úgy, hogy egy "vulkánt" formázzon a közepén egy "kráterrel". Egy kis tálban vagy mérőpohárban keverd össze a fehérbort a tojássárgájával és az így kapott keveréket öntsd a "kráterbe". Villával keverd össze a hozzávalókat, majd lisztes kézzel dolgozd össze a tésztát, míg homogén nem lesz. Ezután következik a gyúrás, lisztezett felületen tenyered párnás részével dolgozd meg jól a tésztát, hogy szép sima és rugalmas legyen. Gép (vagy sodrófa) segítségével nyújtsd ki az így kapott tésztát „vastag” lapokra. Helyezd a tésztalapokat egy fa felületre. Az alját és a tetejét is hintsd meg liszttel és vágj ki köröket a corzetti vágóforma alján található körvágó segítségével. Folytasd ezt amíg el nem fogy a tészta.

corzetti_pasta.jpg

Finoman szórd meg liszttel a vágó forma vastagabb alsó részét, majd egyenként helyezd a tésztaérméket a pecsétre, határozottan nyomd össze az érmét a formázó pecsét felső részével (amelyiken egy fogantyú van), hogy az érmére kerüljön a minta. Szedd le a corzettit a pecsétről, majd helyezd el őket egy tészta szárítón, tiszta ruhán vagy konyharuhán, amely finoman be van hintve liszttel. Hagyd száradni a corzettit 1 órán át, mielőtt megfőznéd forró, sós vízben. Zsályával és vajban pörkölt fenyőmaggal, reszelt sajttal megszórva fantasztikus ízélményben lehet részed.

corzetti.jpg

Megjegyzés: Néha főtt, apróra vágott borágó leveleket vagy apróra vágott majoránna leveleket adnak a tésztához a fűszeres íz és a zöld színezet érdekében.

Nyereményjáték

Ő lesz az kit kisorsolunk, s általa egy kedves olvasónak örömet okozunk. :)

corzetti mintázó.jpg

A fenti képen látható mintázó Viktor (a Faműves), Babette és az én közös ajándékunk. 

Hogyan lehetsz Te a szerencsés? 

Írd meg a tisztateszta@gmail.com címre, hogy a Faműves milyen lenyomattal készített párja, Babette részére corzetti mintázót. Válaszként két mintázatot várok, melyhez segítséget ITT találsz.
A játék most indul! 
A válaszokat 2013. március 22-én, péntek éjfélig várjuk a fent megadott e-mail címre. A sorsolás menetéről és végeredményéről a TISZTATÉSZTA facebook oldalán és itt a blogoldalon tájékozódhatsz. A nyertest e-mailben értesítjük, a nyereményt postán (kizárólag belföldre) küldjük el a szerencsésnek. A játéknak nem feltétele, de örömmel látunk facebook oldalainkon: Babette főz; Faműves; tisztatészta és Mozzarelli Blogja, aki által ez a bejegyzés ilyen formában nem jöhetett volna létre.
A Faműves alkotásait a Meska kézműves boltjában vásárolhatod meg: IDE KATTINTVA.

Corzetti mások konyhájában:
Corzetti tészta
Corzetti tökmagos petrezselyem pestoval
Cékla pesto corzetti tésztával

2 komment

Címkék: friss tojásos tészta segédeszközzel formázott

süti beállítások módosítása