A nyuszi és a répatorta

2011.04.24. 14:35 tisztatészta

Bemutatom a család kedvencét. Nem kérem, nem a répatortával indítok. Persze azt is imádjuk, de ez a recept sem maradhat történet nélkül. 
Kezdem újra! Bemutatom... a család nyusziját, ő Kalandor Kuksi kérem szépen. Három éve, húsvétkor került a családba. Az öcsém vette a barátnőjének a selymes szőrű, szürke apróságot. Nagyon kis cuki volt, az egyik füle már lógott, a másik még az égnek állt. Rögtön belopta magát a család szívébe, még az apukáméba is - aki kezdetben morgott, hogy a nyuszi már pedig nem jöhet be e lakásba. Pontosan három éve, húsvét vasárnapján ültünk a szobában a családdal és a kis nyuszi nekünk produkciózott. Nagyokat kacagtunk, ő pedig fáradhatatlanul rohangált körülöttünk. Rögtön a névadáson törtük a fejünket, persze sokáig nem találtuk a megfelelőt, így mindenki máshogyan szólította. Aztán egyszer csak a boldog tulajdonosa rövid együttélés után Kalandor Kuksi névre keresztelte. A lakásban hol kalandozott, hol pedig kuksolt valamelyik sarokban, hát így kapta a nevét a nyuszi. Családtaggá vált és a csínytevései ellenére imádjuk. Velünk ünnepel: karácsonykor, húsvétkor egyaránt. Sőt, neki is jár ajándék, hisz a Kuksi egy igazi ínyenc. Köztudott, hogy a nyuszik szeretik a répát, de gondoltátok volna, hogy a mi Kuksink csoki imádó?! Na ennyit a húsvéti nyuszinkról, jöjjön egy édesség, melyet Kuksi is meg szokott kóstolni. 

A receptet egy kedves kolléganőmtől kaptam évekkel ezelőtt és egy jó ideig sajnos csak az e-mailek között pihent. Mostanság sűrűn kerül az asztalra, mert gyorsan elkészíthető és hihetetlenül finom süti.

Hozzávalók a tésztához:

2 dl étolaj
20 dkg cukor
4 tojás
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
10 dkg durvára tört dió
1 teáskanál fahéj
40 dkg reszelt sárgarépa

... a krémhez:
 
½ kg mascarpone
2 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
5 dkg cukor
 
 
Előkészületek:
 
Kimérjük a hozzávalókat. A répát meghámozzuk és lereszeljük. A diót durvára törjük vagy ledaráljuk. Én az utóbbi megoldást választottam, csak ilyen formában volt itthon dió.  A tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, belehelyezzük, majd az oldalát kivajazzuk. 
 
Elkészítés: 
 
Az étolajat, a cukrot és a tojásokat gépi habverővel jól kikeverjük. Ha kezd sűrűsödni fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliás cukrot, a fahéjat , végül a diót. Ha bírja a keverőgép motorral, a répát is géppel keverjük bele. Ha nem, akkor fakanállal jól összeforgatjuk. Egy lomha mozgású, sűrű masszát kell kapni a végére. Kivajazott tortaformába beleöntjük, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb. 50 percen keresztül sütjük. Mivel a sütők nem egyformák, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta megsült-e...
Ha elkészült, hagyjuk kihűlni. Közben megcsináljuk a krémet. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, a mascarpone krémet hozzádolgozzuk. Végül a citrom héjával jól átforgatjuk. Én egy kevés citromlevet is facsartam a krémbe. 
 
 
Ha a tészta kihűlt, félbevágjuk, a krém 2/3-ad részével megtöltjük, a maradék krémet a tetejére és az oldalára kenjük. Villával hullámokat húzunk bele, így szebbé varázsolhatjuk a tortánkat. Díszíthetjük marcipánrépával, én répakarikákat tettem a tetejére, ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás.
 
 
Kellemes húsvéti ünnepeket és jó étvágyat kívánok a sok finomsághoz!

Szólj hozzá!

Címkék: édes

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr662848463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása