Időhúzás

2011.06.11. 21:50 tisztatészta

Voltatok már úgy, hogy tanulnotok kellett volna, de nem ment?! Hát... engem most nem visz rá a lélek. Tervezésben nagyon jó vagyok... a határidőnaplóm telis-tele van írva, a tanulnivaló napi lebontásban beütemezve. :) Mindhiába, mindig kitalálok valami ürügyet, mondván az sokkal fontosabb, mint a tanulás. Ilyenkor rendszerint takarítással, főzéssel cseszem el az időt. Persze mindig akad valami élelmiszer, ami épp elfogyott és nekem pont akkor van rá szükségem. Legutóbb éppen citrom hiányzott, mert ugye ebben a hőségben (20°C) csak egy friss limonádé csillapítaná a szomjamat és  a tanulás is jobban menne tőle. :) 
A frászt, miután a limonádét lehörpintettem máris ott volt a gondolat a fejemben, hogy mi lesz a következő "elfoglaltság". Nem, még mindig nem a tanulás.
Tésztát kell gyúrnom, mert most olyat találtam ki, ami nem várhat, meg kell valósítanom és addig úgysem nyugszom, míg nem lesz az asztalon: a frissen gyúrt tricolor fusilli citromos petrezselymes csirkével.

Előzmények: A blog indulása előtti első fotózás alkalmával kitaláltam, hogy az oldal nevét friss és száraz tésztából fogom kirakni. Lerohantam a kisboltba és megakadt a szemem egy zacskó tricolor fusilli tésztán. Gondoltam kellőképp színes és a formája is megfelelő az ötlet megvalósításához. 

Persze már akkor elhatároztam, hogy frissen gyúrt tésztából az én nélkülözhetetlen Marcato, Regina típusú csőtésztakészítő gépemmel elkészítem. Most jött el az idő, ez most tényleg nem várathat magára ellentétben a tanulással. Határidőnapló kinyit, tanulás címszó alatt feljegyzett napi terv átnyilaz holnapra. Ennyi az egész, úgyis bőven van időm, 1 nap halogatás még belefér... nagyon remélem! :)

Tri=három, ami azt jelenti, hogy készült egy hagyományos, "ősi" alapképlet szerinti tésztaadag, egy paradicsompürével és egy spenóttal színezett "gombóc". 

Hozzávalók a tésztához 4 főre:

600 g liszt "00"
4 tojás
1 marék spenót
1 evőkanál paradicsompüré

Jöhet a gyúrás:

A hagyományos tészta 200g liszt két tojás összedolgozásából készült. A zöld tészta színét a leforrázott, apróra vágott spenót adta. 200 gramm lisztet egy tojással és a spenóttal összegyúrtam. A piros tészta a maradék liszt, tojás illetve a paradicsompüré keverékéből készült. Merev, nem túl rugalmas tésztát gyúrtam, melyet pihentetés nélkül formáztam.

Ha túl puha, rugalmas a tészta, akkor liszt hozzáadásával keményítjük. A formázás miatt fontos a tészta állaga, mert ha túl puha, akkor a gép nem csavarja szépen. A friss tészta száraztésztával helyettesíthető. Én legközelebb spagettivel fogom készíteni.

Hozzávalók a szószhoz, csirkéhez:

1 egész csirkemell
10 dkg reszelt pecorino
3 egész citrom leve
1 csokor finomra vágott petrezselyem
1 szál friss rozmaring
6 evőkanál olívaolaj
10 dkg vaj
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A friss tésztának nagy fazékban vizet forralunk. Serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat forrósítunk és a megtisztított, felszeletelt csirkemell darabokat megpirítjuk. A húst vastagabb szeletekre vágjuk, klopfolni nem kell. A vajat hozzáadjuk, ha felolvadt hozzáöntünk kevés citromlevet. Lassú tűzön pár percig pároljuk. Rászórjuk az apróra vágott friss rozmaringot és petrezselymet. Átforgatjuk, majd sózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük. A gázt elzárjuk és a húst kiszedjük egy tányérra. A serpenyőben visszamaradó léhez hozzákeverjük a maradék olívaolajat, citromlevet és a pecorino sajtot. Összekeverjük és az időközben kifőtt tésztát beleforgatjuk. Kevés főzővizet is öntünk hozzá. 

Úgy szól a mondás, hogy: "Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra." Ma gyúrtam, mert megtehettem, de holnaptól már tanulnom kell! Nem bántam meg, hisz színes egy nap volt ez a mai. :)

3 komment

Címkék: sós friss tojásos tészta géppel formázott színes/ízes tészta hús és tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr482975332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

corason 2012.10.20. 13:25:10

Köszönöm szépen ez pont kapóra jött! :D Pont valamilyen csőtészta géppel készíthető trikolor tésztát akartam csinálni. Gondolom a recept működik spenót helyett pestoval is.

tisztatészta 2012.10.25. 08:47:02

@corason: Szia, remélem tényleg segítség volt a bejegyzés?! Nem voltam gépközelben, így csak azt kérdezem, hogy: elégedett voltál a végeredménnyel?
Szép napot! :-)

corason 2012.11.03. 10:45:45

@tisztatészta: Nagyon hasznos volt a bejegyzés! :D Szép nagy tanyasi tojásokkal láttam neki a tésztának ugyanannyi liszttel, így persze ki sem jött a gépből, nemhogy nem csavarodott. :) Mivel korábban még nem használtam Reginát, nem tudtam elsőre mivel van gond a géppel vagy a tésztával. De aztán elolvastam megint a bejegyzést és leesett, hogy túl lágy lett az anyag és így sikerült is egész szép fusillit csinálnunk. Az egész család élvezte, mi a 1,5 éves kislányommal a gyártást, a férjem a fogyasztást. :D A kis vége maradék tésztából meg trofie-t csináltunk. :)
süti beállítások módosítása