Ronda, de... IMÁDOM!

2011.09.20. 10:20 tisztatészta

Mi utas-nápolyinak hívjuk, de szalalkális krémesként és négy-vagy hatlaposként is ismert. Nálunk az egyszerűbb, négylapos változata készül.


Az egyetlen sütemény, amelynek készítése során anyu ki tudott üldözni bennünket a konyhából, sőt... a házból is. A szalalkáli szúrós szaga volt az, ami miatt menekülni kényszerültünk. Amikor a lapok megsültek, a konyha kiszellőzött, a tesómmal mindig beosontunk és lopva kóstolgattuk a krémet. Előfordult, hogy anyunak kellett még krémet készítenie, mert rájártunk és pillanatok alatt eltüntettünk egy fél lábosnyi mennyiséget. Emlékszem amikor számon kért bennünket: mindig egymásra mutogattunk. Persze Ő okosabb volt, mint gondoltuk... kérte, hogy mutassuk a kezünket. Hát persze, hogy lebuktunk, ott volt a bizonyíték... mert annyira alaposan azért nem nyaltuk le ujjainkról a fenséges ízű tölteléket. Hiába lett elmondva minden egyes sütés alkalmával, hogy a krémet tilos megdézsmálni... a mai napig nem tudunk neki ellenállni. 
Anyukám a lapok megtöltése után biztonságba helyezte a ''kártevők" ellen és mindig csak másnap reggel vágta fel. Türelmetlenül vártuk, hogy ehessünk belőle. 
Amikor felébredtünk és csipás szemekkel beültünk a konyhába, már az asztalon volt a süti, vagyis a levágott szélek. Egy gőzölgő tea kíséretében pillanatok alatt elpusztítottuk és elégedetten, mosolyogva vonultunk ki a konyhából.  
Kérésetekre tehát jöjjön az Utas-nápolyi receptje, a süti, amelynek imádata gyermekkorom óta kísér(t). :)

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt 
15 dkg zsír (vagy margarin)
1 egész tojás
1,5 dl tej
1 csomag szalalkáli
5 dkg cukor
... a töltelékhez:
1 l tej
30 dkg cukor
20 dkg liszt
5 dkg kakaó
25 dkg margarin
Lapok elkészítése:
A tejet langyosra melegítjük, beletesszük a cukrot majd hozzáöntjük a csomag szalalkálit, elkeverjük és hagyjuk néhány percet állni. A szalalkáli a tészta fellazításához szükséges, ettől lesz a megsült tészta, pihentetés után puha. A lisztet a tojással,  a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáöntjük a tejet.
Összedolgozzuk és négy egyenlő részre osztjuk. Közepes tepsi nagyságúra, egyenként a tepsi hátán (sütőpapírt használhatunk) kinyújtjuk és előmelegített sütőben, légkeveréssel, 180 fokon kb. 5 perc alatt megsütjük. A kisebb méretű tepsim alja barázdált volt, így egy gáztepsi hátán nyújtottam ki a tésztát. Ha gáztepsit használunk kb. 3/4 részéig vékonyítsuk a tésztát.  Ha megsült, egy hosszú késsel a tészta alá nyúlunk, fellazítjuk, így könnyen leválik a tepsiről. Nagyon óvatosan bánjunk a lapokkal, mert ilyenkor könnyen eltörnek. Ha megsült az első lap, a langyos tepsire nyújtjuk a következő tészta adagot... és így tovább, míg az összes lap meg nem sül.
Krém elkészítése:
A kakaót és a lisztet egy kevés langyos tejjel csomómentesre keverjük, közben a többi tejet a cukorral langyosra melegítjük, hozzáöntjük a kakaós-lisztes masszát és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha elkészült levesszük a tűzről és (még melegen) hozzáadjuk a margarint, mely a meleg krémtől pillanatok alatt felolvad. Elkeverjük és hagyjuk kihűlni. Amint kihűlt, három felé osztjuk a krémet (nem szükséges külön választani, érzésre szoktuk) és egyenletesen megkenjük a lapokat.
Alufóliával letakarva, egy éjszakát pihentetjük. A tészta reggelre megpuhul és könnyen felszeletelhetővé válik. Először a széleket vágjuk le. A krém a vágás során a késre tapad, ezért egy papírtörlővel mindig letöröljük.
Ez nálunk a kell még (vagyis kőmég) süti, mert annyira finom, mi imádjuk. :)
Itt az idő, hogy megkóstoljátok: Sütésre fel!

6 komment

Címkék: édes

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr893239220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teakert · http://teakert.blogspot.com 2011.09.20. 12:25:30

Sőt talán a horthy lepényhez is hasonlatos?) Amúgy meg nem is ronda! Max egyszerű..de jók benne a kontraszt színek.

Csupa Csoki 2011.09.20. 14:29:36

Testvérem kedvence, nálunk egyszerűen szalalkális néven fut. Más arányokkal szoktuk csinálni, mert volt olyan eset, hogy kimaradt 2-3 dl krém.. és képes voltam megenni:D Utána egy darabig nem ettem ezt a sütit.:)

tisztatészta 2011.09.20. 17:46:56

@teakert: A horthy lepényt nem ismerem, de nem kizárt... rengeteg néven fut, kisebb-nagyobb különbségekkel a hozzávalók tekintetében. Na jó, nem ronda... csak kevésbé mutatós. :)
@Csupa Csoki: Nem semmi mennyiség, hozzád képest mi kispályások vagyunk. :)

Csupa Csoki 2011.09.20. 17:53:15

@tisztatészta: Gyerek fejjel eszembe sem jutott a hasfájás stb.. ma már azért nem tennék ilyet.:)

nesnes (törölt) 2011.09.22. 11:25:51

Nálunk ezt karamellás krémmel készítette a nagyi, vagy anyu. Nagyon édesen, nagyon karamellásan... és nagyon ritkán.

Bár imádtuk, de annyira büdös volt mikor sült, hogy ahhoz Aranka néni fodrász műhelye dauer nap idején smafu. A száműzetés és az egy nap várakozás úgy megviselt minket, hogy a "lemezes" (mert felénk ez a neve) karácsonyi süti maradt, a hétvégéken inkább a Marika szeletet követeltük, azt már pár óra múlva enni lehetett. :)

Mártica 2012.01.29. 23:09:11

Ó, ez anyukám 6lapos sütije. Sokat csinálta, és mi imádtuk. Évtizedek óta nem ettem. Azt hiszem, meg kell sütnöm!