Amikor a lelkek összeérnek

2012.08.16. 11:00 tisztatészta

Tudtátok, hogy a tésztának is van "lelke"? 

„Van egy keményítőből és fehérjéből álló lánc, amely végigfut a tésztaszál közepén. Ha a durumbúzát a megfelelő pillanatban aratják le, odafigyeléssel kezelik, gondosan szárítják, majd a tésztát kellő ideig főzzük, a külső keményítőréteg feloldódik a vízben, de a belső lánc érintetlen marad a közepén. Ez a tészta "lelke", ez adja azt az enyhe rességet, amelyet mi, olaszok, úgy nevezünk, al dente." (Giorgio Locatelli)

Szerintem a tésztának készítője ad lelket, hiszen a gyúrás során szíve mellett lelkét is beleadja, és ez az odaadás tükröződik benne ugyanúgy, mint ahogyan a borban is. Ebből kiindulva véleményem szerint a tészta és a bor tökéletes párost alkot. Egy jó tésztaétel a megfelelő bor kíséretében felejthetetlen élményt nyújt. Ilyenkor a lelkek egymásra találnak és ezt a harmóniát mi, fogyasztók élvezhetjük.
Annak idején sokat gondolkoztam, hogyan fűzhetném még szorosabbra a tészta és a bor kapcsolatát és úgy döntöttem, hogy összeházasítom őket:
vörösborral gyúrtam tésztát. 

tészta vörösborral gyúrva.jpgphoto by nemesrobi 

Vörösborral gyúrt tagliatelle mini húsgombóccal

A vörösborral gyúrt tésztához szükséges alapanyagokat, mennyiségeket és a tészta elkészítésének lépéseit az Ízek és érzések c. bejegyzés tartalmazza: ITT 
A vörösborral gyúrt friss tészta helyettesíthető 500 g száraztésztával. 

Hozzávalók 4 személyre
a húsgombóchoz:

150 g darált sertéshús
150 g darált borjú-, vagy marhahús
1 kis fej vöröshagyma finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma finomra aprítva
1 kis csokor aprított petrezselyem
1 evőkanál zsemlemorzsa
só, frissen őrölt bors

húsgombóc.jpg

a mártáshoz:
5 evőkanál olívaolaj
3 fej lilahagyma durvára aprítva
2 sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve
2 gerezd fokhagyma finomra aprítva
200 ml száraz vörösbor
70 g sűrített paradicsom
200-300 ml zöldségalaplé vagy víz
2 babérlevél
2 szál kakukkfű összekötve
só, frissen őrölt bors

A húsgombóchoz összekeverjük a kétféle húst, hozzáadjuk a többi alkotóelemet, sózzuk- borsozzuk, jól összedolgozzuk és miniatűr gombócokat formázunk, melyeket utána lisztben meghempergetünk. Egy serpenyőben, kevés olívaolajon körbepirítjuk a gombócokat, tányérra szedjük, félretesszük. Ezután elkészítjük a mártást, amelyhez olívaolajat forrósítunk egy serpenyőben (hozzáönthetjük az olajat, amiben a gombócokat sütöttük), beletesszük a felaprított zöldségeket, fűszernövényeket, sózzuk és közepes tűzön dinszteljük. Ha kész, hozzáöntjük a bort és kb. 10 percig forraljuk. Ezután az egészet egy sűrű szűrőn átpasszírozzuk (nem turmixoljuk!), majd visszaöntjük a serpenyőbe. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, tovább főzzük, majd kis idő elteltével beleöntjük az alaplevet. Végül beletesszük a megsütött húsgombócokat és lassú tűzön kb. 20 percig rotyogtatjuk. Kóstoljuk, és ha szükséges sózzuk, valamint meghintjük frissen őrölt borssal. Kifőzzük a tésztát, tálaláskor a tetejére merjük a szószt, a gombócokat, és meghintjük parmezánnal. Egy pohár bor kíséretében fogyasztjuk.

Vörösborral gyúrt tagliatelle mini húsgombóccal_1.jpg

A házasság jó ötletnek bizonyult, mivel a tésztán érezhető volt a vörösbor halvány illata. Ezt a gasztronómiai élményt még tovább fokozta a vörösborral gazdagított mártás. 

húsgombóc_tésztához.jpg

A recept a Pécsi Borozó 2012. évi tavaszi számában jelent meg Tészta & Bor címmel. A Pécsi Borozó facebook elérhetősége: ITT

Szólj hozzá!

Címkék: hús és tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr34713779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása