Összefoglaló: Vigyázz, kész, főzz! - 52. forduló

2012.11.13. 14:02 tisztatészta

Kérlek foglalj helyet, hunyd le a szemed és gyere velem: “Haladj bátran, egyre mélyebben az erdők közé. A fák alatt, itt-ott még láthatod a harmatot, ahogy megcsillan a fűszálak hegyén. Jusson eszedbe, hogy angyalok könnye az. Angyaloké, akik sokat sírnak még ma is, mert annyi sok embernek marad zárva a szíve a szép előtt. De miattad nem sírnak már. Mosolyognak, amikor jönni látnak. Mosolyognak a fák is. A virágok legszebb ruháikat öltik magukra, és megdobálnak láthatatlan puha-illat-labdáikkal. Minden olyan szép, puha és illatos körülötted, minden olyan tiszta és barátságos. Csak haladsz az erdőn át, és arra gondolsz, hogy szép. A virágok, ahogy nyílnak. A fák, ahogy egymás közt suttogva beszélgetnek. A forrás, ahogy csobog, csillog, mesél. A madarak, ahogy dalolva, fütyörészve, csivitelve szökdösnek ágról ágra. A mókusok, nyulacskák, minden. Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására. Nem is tudod, hogy ez az, mivel az angyalokat nem láthatja a szemed. Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállsz. És abban a pillanatban megnyílik a szíved, és az angyalok észrevétlenül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket a szívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet és a békességet.” (Wass Albert)
Kérlek nyisd ki a szemed. Míg az erdőben jártál, s oly szépeket láttál, MI a konyhában sürögtünk-forogtunk és az erdő "gyümölcseit" tésztával házasítottuk. Mint ahogy az angyalok kincseiket a szívedbe rakták, Mi fűszereinket az ételbe varázsoltuk és szívünk minden szeretetével most mindebből megkínálunk:

Emma a coffeinmentes blog szerzője bizony tudta, hogy a hosszú erdei séta után jól esik majd egy meleg, tartalmas leves. Édesanyjával fácánt pucolt és ízletes levest főzött belőle:

ŐSZI FÁCÁNLEVES ROZMARINGOS DARAGALUSKÁVAL

fácánleves_rozmaringos_daragaluskával.jpg

Dizájnmenza konyháján nemcsak a tészta kötött házasságot az őszi erdő "gyümölcsivel". Bea az angol és a távol-keleti konyhát házasította az ősz jegyében:

CHILIS ERDEI GOMBÁS PITE ÉDES-SAVANYÚ JAPÁN SZILVAMÁRTÁSSAL 

chilis_erdeigombás_pite.jpg
Ízek és élmények Flórájának a gondolatai is kalandoztak a téma körül, a süti és gyümölcs kombináció helyett végül tésztát gyúrt, nyújtotta, kör alakúra szaggatta, majd megtöltötte erdei gombával:

GOMBÁS TÁSKÁK

gombás_táskák.jpg
Évi nyárikonyhájára is beköszöntött az ősz. Szeptember végén Csehország déli részén járt, ahol az erdei kirándulás során gombát gyűjtött. Naná, hogy abból készült a kóstoló:

ERDEI GOMBÁS, PADLIZSÁNOS PITE

erdeigombás_quiche.jpeg

Kanalazz bele drága barátnőm, Éva helyi specialitásába. A meGASTROmania blog szerzője Spanyolországból küldött egy tányérnyi finomságot. Muchas gracias!

GURULLOS CON CONEJO

gurullos_con_conejo.jpg
Botond a Húsosfazék blog szerzője hazai erdőben szerezte be az alapanyagot a friss házi tésztához. Egy régebbi kirándulása alkalmával egy szakavatott gombaszakértővel volt szerencséje a Börzsöny erdeiben gyűjtögetni. 

RÓKAGOMBÁS SZÉLESMETÉLT, FEHÉRBOROS TEJSZÍNES SZÓSZBAN

rókagombás_szélesmetélt_fehérboros_tejszínes_szószban.jpg
A tetovált lány konyhájában, vagyis Áginál kétféle kóstoló is készült, s az erdő gombái mindkettőben helyet kaptak:

VARGÁNYÁS PIROG GYÜMÖLCSÖS CAMAMBERT-SZÓSSZAL ÉS DIÓS SÜTŐTÖK SALÁTÁVAL

várgányás_pirog.JPG

KONYAKOS-SZILVÁS SZARVASRAGU BIRSALMÁS GALUSKÁVAL

szarvasragu_birsalmásgaluskával.JPG

Dóri ritkán szánja rá magát a friss tészta készítésére, de ez egy jó alkalom volt, hogy előkerüljön a tésztagép. Iciri Piciri mind megette, de Dóri előrelátó volt, félretett egy tányérral:

TAGLIATELLE LASKAGOMBÁS KACSAMELLEL

tagliatelle_laskagombás_kacsamellel.JPG

Empada, Portugáliából... ez a tésztaféleség a középkorban jelent meg a galíciai és portugál területeken, Judit a Bors & Pepper blog szerzője kóstolóval együtt a receptet is elhozta:

FŰSZERES GOMBÁVAL TÖLTÖTT EMPANADA

empanada_Bors&Pepper.jpg

Az erdő után jöhet a Kert és konyha. Zoltán tésztába rejtette a szarvashúst és gyümölcsös szósszal öntötte nyakon:

SZARVASHÚSOS RAVIOLI ÁFONYAMÁRTÁSSAL

szarvasravioli_áfonyamártással.jpg

Babette és családja imádja a gombát, a vad a másik kedvenc összetevő. Engem a recept mellett az erdei túra során készült fotók is elvarázsoltak. Örülök, hogy nem tudott nemet mondani a kiírásra és elkészült ez a fantasztikus étel:

MUSTOS, ERDEI GOMBÁS VADRAGU HÁZI KENYÉRBŐL KÉSZÜLT SZALVÉTAGOMBÓCCAL

erdeigombás_vadragu_szalvétagombóccal.JPG

Szellem a fazékban, vagyis minden erény (a hozzávalók mellett) a fazékba költözött és egységet alkotva terítékre került. Kriszti tudja hogyan teremtsen harmóniát testünk, lelkünk, elménk és szellemünk között. Elég egy falat, hogy megérezd:

GOMBÁS TORTELLINI

gombás_tortellini_1.JPG

Egyszerű, de mégis különleges Epercsók rántott vargányája. Erika zabpehelybe és tört dióba hempergette az erdőlakót és friss derelyével szeretettel kínálja:

RÁNTOTT VARGÁNYA KECSKESAJTOS-GOMBÁS DERELYÉVEL

rántott vargánya_kecskesajtos_gombás derelyével.JPG

Gaba a Tarka Bárka fedélzetén szolgál fel egy különleges fogást, melyet Renivel közösen készített el, s melynek ízét a tenger gyümölcse és az őszi erdő ajándéka is gazdagítja:

FARFALLE TÉSZTA BARNA VÉNUSZKAGYLÓS RÓKAGOMBA SZÓSSZAL ÉS VADDISZNÓ SONKA CHIPSSZEL

farfalle_barna vénuszkagylós_rókagombaszósszal.jpg

Az Olajzöld levelek kéken háziasszonya, Ágota azt javasolja, hogy szedj feketediót, mert megérdemli, hogy lehajolj érte. Dupla élvezet következik:

FEKETEDIÓS TÉSZTA VARGÁNYÁVAL ÉS PARADICSOMMAL

feketediós tészta_vargányával_paradicsommal.jpg

FEHÉR KENYÉR FEKETÉN

black bread with juglans nigra 2.jpg

A sós után jöjjön az édes. Elsőként kukkantsunk be Kisildi konyhájába, aki tudja a módját, hogyan kell sütés-főzés közben a múltba repülni, s kedves emlékeket a receptbe csempészni:

VARGABÉLES MUFFINFORMÁBAN, ÁFONYALEKVÁRRAL

vargabéles_áfonyalekvárral.JPG

A VKF kiírás pályázati határidejének intervallumába esett Sarolt kislányának első születésnapja. Ezen csodás alkalomból rétes, kuglóf és muffin került az asztalra. Naspolyakonyha rétestésztába töltötte az erdei finomságokat:

GALAGONYÁS, BIRSALMÁS, MOGYORÓS RÉTES

galagonyasretes.jpg

Állj meg egy pillanatra. Látod a pihe-puha illat-felhőket, melyek a Kincsesbarlangból tovaszállnak? Judit tárt ajtókkal vár, hogy megkóstold finomságait:

GESZTENYÁS-ÁFONYÁS SÜTŐTÖKKENYÉR

gesztenyés_áfonyás_sütőtökkenyér.JPG

GESZTENYESÜTI SZTRACSATELLAHABBAL

gesztenyesüti_sztracsatellahabbal.JPG

Lépj be Praliné Paradicsom birodalmába. Zsuzsinak kihívás egy-egy megszokott ízt, ízkombinációt, klasszikus süteményt bonbonba sűrítve, minimalizálva létrehozni úgy, hogy egyszerre legyen jelen a megszokott-szeretett íz az újdonság, a bonbon-forma varázsával. Dupla varázslat következik, itt és most:

GESZTENYÉS-RUMOS TRÜFFEL

Gesztenyés_rumos_trüffel.jpg

GESZTENYEMOUSSE MINITORTA

Gezstenyemousse_minitorta.jpg

Erát az Életinfó blog íróját a kirándulás során kökénnyel ajándékozta meg az erdő. Hosszú vívódást követően az isteni habos-túrós palacsintáját bolondította meg általa:

HABOS-TÚRÓS PALACSINTA KÖKÉNNYEL

habos_túrós_palacsinta_kökénnyel.jpg

B&B: Anyuci készítenél… galagonyalekváros piskótatekercset? Egy anya számára nincs lehetetlen... Vikvi fogta a kis családját és nyakukba vették a Dolinát és találtak is... mi mást? hát galagonyát:

GALAGONYA LEKVÁROS PIKÓTATEKERCS

galagonya_lekváros_piskótatekercs.jpg

A blog neve mindent elárul: Erdőkóstoló. Andrea tapasztalt "erdőkóstoló" túrázó. Ő mindenre tudja a választ: Hol, hogyan, mikor? Mikor és hol ne! Böngéssz nála, s csak aztán az erdőben. A hasznos információk mellett olyan isteni recepteket kínál, mint ez itt:

KÖKÉNYES-BIRSES-DIÓS PITE ZABPEHELLYEL

kokenyes_pite.jpg

Az Angyalok Tisztásán járva engem is megihletett az erdő. Tésztába gyúrtam az erdő ízét, a jóságot, a szeretetet és a békességet:

VARGÁNYÁS SZÉLESMETÉLT ALFREDO MÁRTÁSSAL

Porcini_Mushroom_Pasta.jpg

Köszönöm, hogy itt jártál, s a recepted által részese voltál a csodának, amit az erdő teremtett meg számunkra.  Ezentúl jusson eszedbe: "Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted az első rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett." (Wass Albert)
Az ősz lassan tovaszáll, s vele együtt a staféta Babette konyhájába az új téma meghatározására vár. :)

1 komment

Címkék: vkf

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr344900774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erdőkóstoló 2012.11.13. 15:29:44

Ó egy igazi erdei kánaán. Micsoda finomságok! Sűrűn jövök ide az biztos. Köszönöm munkádat! Andrea