Laminált tészta

2017.07.10. 11:28 tisztatészta

Szereted a fűszernövényeket és szeretnéd egyedivé varázsolni a frissen gyúrt tésztád? Akkor laminálj!
Ez a technika nagyon egyszerű, így könnyedén ámulatba ejtheted a környezetedet. 
A friss tészta és a paradicsom imádat mellett a fűszernövényekért is odavagyok. Ha választanom kellene egyet, aminek illata és íze leginkább elkápráztat, nem tudnék. Rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, zsálya, menta, kapor... és még folytathatnám a sort. Azonban nem minden fűszernövény alkalmas arra, hogy két, vékonyra nyújtott tésztalap közé illesszük. Ami fontos, hogy ne használjuk a vastag szárú és tűleveles fűszernövényeket. A laminálásnál a friss, zsenge levelekkel dolgozzunk. Ehető virágokkal és az erdő ehető fűszernövényeinek friss hajtásaival is próbálkozhatunk. A virágoknál legjobb, ha a szirmok színes kavalkádjával fedjük be a tésztát, így garantáltan nem szakítja ki. 

Amire szükséged lesz a laminált tészta készítéséhez:

- a házi tésztakészítés alapeszközei
- nyújtógép és a használatában való jártasság
- alapanyagok a tésztagyúráshoz: liszt, tojás, só
- választott fűszernövény(ek)
- egy tálka, amiben vizet készítesz az asztalra.

Ha már jártas vagy a tojásos alaptészta elkészítésében és a nyújtógép használatában, akkor tényleg könnyedén fogsz ilyen és ehhez hasonló csodákat készíteni.

img_4064.jpg

Így készítsd:

1. Gyúrj tojásos tésztát.
2. Nyújtsd vékonyra.
3. A kiválogatott, megmosott fűszernövény leveleit még enyhén nedvesen helyezd az egyik tésztalapra.

img_4049.jpg
4. Mártsd az ujjadat az előre kikészített tálkába és vizezd meg a tésztalapok szélét, esetleg a fűszernövények közötti üres felületet. 
5. A másik ugyanolyan vékonyra nyújtott tésztalapot helyezd a fűszernövénnyel megpakolt tésztalapra, úgy hogy az egyik kezeddel engeded rá a lapot, a másikkal simítod a felületre, hogy minél kevesebb levegő szoruljon a lapok közé.

img_4060.jpg
6. Görgesd végig az összeillesztett lapok felületén a sodrófát (esetleg finoman simítsd végig a kezeddel), hogy a beszorult levegő ki tudjon jönni. 

img_4053.jpg
7. A nyújtógépen engedd át a laminált tésztalapot, hogy a rétegek szépen összesímuljanak. FONTOS, hogy egy fokozattal kapcsoljuk vastagabbra a gépet a már laminált lap nyújtásakor. Tehát, ha a tésztalapokat 7-es fokozatig vékonyítottad, most állítsd vissza 6-os fokozatra.

img_4056_1.jpg

8. Vágd tetszőleges formára!

img_4077.jpg

Tippek, jó tanácsok:

- Van lehetőség arra is, hogy a fűszernövény tésztalapra helyezését megelőzően a lapot vizes ecsettel lekened és így teszed rá a már megmosott, de száraz leveleket. Nekem a fenti technika vált be, mert a tészta nem áll vizesen amíg dolgozunk.
- Egy lapra többféle fűszernövényt is tehetsz, így a tészta vegyesen tartalmazza a kedvenceidet.
- Mindig csak 2 lapot nyújts ki egyszerre, a többi tésztát tedd fóliába, hogy ne száradjon. Ha nagy a hőség vagy valami okból abba kell hagynod egy kis időre a munkát, akkor a kinyújtott tésztalapokat takard le tiszta, nedves konyharuhával. 
- Érdemes a két tésztalapot azonos méretre vágni, így könnybb vele dolgozni. Készítheted úgy is, hogy a kinyújtott lap feléig pakolod a leveleket és a másik felét ráhajtod, így egy tésztalappal készül a laminálás.
- Minél sűrűbben rakod a válaszott fűszernövényt, annál intenzívebb az íze és a tészta formára vágását követően is látványosabb. 
- A tészta vékonyításához tudatosan nem írtam fokozatot, mert az a tapasztalat, hogy minden gépen eltérő számú fokozat van illetve még két azonos márkán belül is tapasztaltunk az azonos fokozaton nyújtott lapok között különbséget. (A képeken látható tésztákat még vékonyíthattam volna, de idő hiányában és a segítségeimre való odafigyelés mellett nem volt rá lehetőségem. Én Marcato Atlas 150 típusú géppel dolgoztam. A lapokat 7-es fokozatig nyújtottam, majd a laminált lapot 6-os fokozaton engedtem át.)

19732144_846894845478215_7833930249634694254_n.jpg

- Érdemes a forma kiválasztásánál figyelembe venni a laminált fűszernövény láthatóságát. Válaszd a nagyobb, szélesebb formákat.
- Ha a fűszernövény ízét is érezni akarod, akkor kevésbé markáns mártást válassz. 

img_4082.jpg

Jó kísérletezést! Remélem a segítségedre lehettem! Petra

2 komment

Címkék: friss tojásos tészta színes/ízes tészta

Tésztaformák - garganelli, sorpresini, farfalle

2016.11.30. 21:36 tisztatészta

Ajándékozni a legcsodálatosabb dolog a világon... Így kezdtem az Az én ehető ajándékom címmel írt, két évvel ezelőtti blogbejegyzésemet, melynek sorai az ünnepek közeledtével még inkább aktuálisak. 
Én ismét készítek ehető ajándékokat is karácsonyra. A saját kézműves tésztánk megszárítva, díszcsomagolásban kitűnő ajándék a tésztakedvelő rokonoknak, barátoknak. Így arra gondoltam, hogy mutatok nektek tésztaformázási technikákat. Törekedtem az egyszerűségre, és arra, hogy mutatós formákat tudjatok készíteni, illetve mindebből ötletet meríteni. A képen látható lapocskákból 3 különböző tésztát formázok: garganelli, sorpresini, farfalle. 

 img_3099.jpg

Így kezdj hozzá:

Gyúrj tojásos tésztát, minden tíz dekagramm liszthez (Választhatsz búzafinomlisztet, fehér tönkölybúzalisztet, használhatod bevált receptedet, kísérletezhetsz kedvedre teljeskiőrlésű lisztekkel és színezheted is. Én most '00'-s lisztet használtam (itthon pizzalisztként is kapható), melybe durum tésztalisztet is csempésztem a tészta íze, színe és textúrája érdekében.) egy közepes méretű tojást adj. Figyelj arra, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek a tésztagyúrás megkezdésekor. Ha huzamosabb ideig tárolod a tésztát, akkor azt javaslom, hogy hagyd ki a tészta összegyúrásakor a sót.

Gyúrd, nyújtsd, vágd és végül formázd:

Végy elő egy öblös tálat, öntsd bele a lisztet, készíts mélyedést a közepébe. Üsd bele a tojásokat és az ujjaid segítségével fokozatosan keverd össze a liszttel. Ha összeállt a tészta, borítsd ki egy tiszta gyúrófelületre és addig gyúrd, míg sima felületű, rugalmas tésztát kapsz. Csomagold fóliába és tedd félre pihenni kb. fél-egy órát.
A pihentetést követően vágd fel (a legyúrt tésztamennyiségtől függően) egyenlő darabokra, sodrófával vagy a tenyereddel vékonyítsd kb. 1 cm vastagságúra, majd tedd a gépbe és fokozatosan vékonyítsd (ha a tészta nyújtás közben ragadósság válik, lisztezd be a felületét), míg el nem éred a formára vágáshoz szükséges "vastagságot". (Az én gépem típusa Marcato Atlas 150 , mellyel 6-os fokozatig vékonyítottam a tésztát.)
A vékony tésztalapokat speciális vágó, egy kés, pizza- vagy akár derelyevágó segítségével 4x4 cm méretű kockákra vágd, majd a videóban látható formák közül tetszőlegesen formázd.
Természetesen ezek a tészták többféle technikával készíthetőek, én most a legegyszerűbbet, leggyorsabbat választottam. (A leeső széleket se dobd ki, csipkedd kisebb darabokra és jó lesz levesbetétnek.)

Egyedül a garganelli formázásához van szükség egyedi tésztabordázóra. Ha ez nem áll rendelkezésedre akkor se keseredj el, nélküle is el tudod készíteni ezt a gyönyörű tésztaformát. Ha van csigacsináló deszkád akkor azon, ha nincs akkor bambusz alátéten fakanál nyelével feltekerve is működik. 

img_3155.jpg

A tészta szárítása:

A tésztát speciális szárítón, gyúródeszkán vagy konyharuhán szétterítve szárítsd. Utóbbiaknál javaslom, hogy folyamatosan forgasd, hogy minden oldala ki tudjon száradni. A formától, vastagságtól és a hely adottságaitól is függ, hogy mennyi időt vesz igénybe a szárítás (kb. 1-3 nap). A tésztát száradást követően csomagold és az ajándékozásig hűvös, száraz helyen tárold.

Csomagolási ötletek: 

Nagyon sok lehetőség van, hogy ünnepi díszben adjuk át kézműves tésztáinkat. Tedd papírzacskóba, papírdobozba, celofán tasakba vagy akár nagy méretű csatos üvegbe. A papírzacskóra és dobozra tudsz egyedi rajzot készíteni, vagy személyre szóló üzenetet írni. A celofán tasakra és a csatos üvegre kísérőkártyát tudsz rögzíteni a tészta nevével, mennyiségével, ünnepi jókívánságoddal. 
Én az idei karácsonykor a fenti lehetőségek mindegyikét kipróbálom és átadás előtt friss fűszercsokrot fogok kötni a csomagolásra. 

Gyúrásra fel! Készítsd el Te is a tésztacsomagod. A siker garantált, az ajándékod árulkodni fog és azt súgja majd: ez szívből jött, egyél meg mielőbb, lehetőleg most! 

1 komment

Címkék: egyszerű ehető ajándék

A házi tésztakészítés alapeszközei

2016.09.28. 16:16 tisztatészta

A házi tésztakészítés fellelhető eszközeinek tárháza kimeríthetetlen, de ezekbe már csak akkor érdemes beruházni, ha szerelembe estél és minden vágyad, hogy friss tésztaételeket varázsolj a családi asztalra. A háztartásodban mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a kezdetekkor. Először kóstolj bele a tevékenységbe, s ha rákapsz az ízére, úgysem lesz megállás.
Évekkel ezelőtt egy borongós őszi délutánon elhatároztam, hogy friss tésztából fogom elkészíteni a vacsorát. Utoljára gyermekkoromban, a nagyanyáimmal gyúrtam tésztát. Gyorsan lehunytam a szemem és a konyhájukba utaztam, felidéztem közös tésztagyúrásunk emlékeit és számba vettem az ott és akkor megtalálható eszközöket. Mindketten nagyon precíz asszonyok voltak, mindennek szent helye volt a spájzban. Tőlük tanultam azt a rendszert, amivel most is dolgozom a konyhában. Átgondolom, hogy mit készítek, miből, mivel és ennek megfelelően előkészítem a szükséges hozzávalókat és eszközöket. Így biztosan nem nyúlok hozzá lisztes kézzel a konyhafiókhoz. :)
Az ő asztalukon volt hagyományos fa gyúródeszka, sodrófa, lisztszita, nagyobb méretű zománcos tál, éles kés, a tésztaformától függően előkerült a derelyevágó, és ahogy cseperedtem egyre többször használták ők is a tésztagépet, különböző vágófejekkel. 

Az időutazást követően megállapítottam, hogy nem állnak rendelkezésemre a hagyományos eszközök, így előkerült a modernkori szilikon gyúrólap, a hozzá tartozó műanyag sodrófa, egy éles kés. Szükségem volt konyhai mérlegre, mert akkor még nem éreztem az arányokat. Szita helyett pedig elővettem a kézi habverőt és átkevertem vele a lisztet. Annyira jól sikerült a vacsora, hogy a konyhában helyet varázsoltam a nagyanyai örökségeknek és attól a naptól kezdve rendíthetetlenül gyúrok.

dsc_9309.jpg

Az idő múlávásával egyre több olyan tésztaformát ismertem meg, készítettem el, amit a két kezemmel, esetleg mindenki konyhájában megtalálható eszközökkel formáztam. A tésztagyúrással telt évek során számomra nélkülözhetetlen eszközzé vált a:

fém konyhai spakli vagy spatula - amennyiben a gyúródeszkán állítom össze a tésztát, használom az alapanyagok összekeveréséhez, a letapadt tészta mozgatásához, de a tészta vágásához, formázásához és a gyúrófelület tisztításához is kíváló segítség

éles kés - hosszú, éles kést használj, amennyiben ezzel vágod fel a tésztát. Létezik speciális tésztavágó kés, de ezt már csak akkor érdemes vásárolni, ha már úgy és annyit gyúrsz, mint a nagymamád. :)

nagyobb méretű tál - ami lehet zománcos, műanyag, esetleg kerámia. A legtöbb receptben az szerepel, hogy halmozd a lisztet a munkafelületre, készíts mélyedést a halom közepébe és üsd bele a tojásokat. Sokkal egyszerűbb ha tálat használsz - főleg kezdő tésztázóként - és ha összeállt a tészta, öntheted is a munkafelületre.

gyúródeszka – nagyméretű, sima felületű, keményfából (bükk, tölgy) készült gyúródeszkán tudsz hatékonyan dolgozni

sodrófa – hosszú nyelú sodrófát akkor javaslom, ha kézzel szeretnéd nyújtani a tésztát, mert ezzel tudod egyenletesen, szép vékonyra nyújtani

tésztagép – érdemes jó minőségű, ismert márkájú tésztagépet vásárolni, mert időt állóak, nagy választékban kapható hozzájuk vágófej

Vannak komoly hagyományokkal rendelkező tészták, melyek speciális eszközzel készülnek és manapság már egyre több olyan eszköz van, ami a munkafolyamatok felgyorsítására hivatott. A következő bejegyzésben összegyűjtöm a házi tésztakészítés speciális eszközeit.

Addig is jó tésztázást kívánok! Petra

2 komment

Címkék: a házi tésztakészítés eszközei

Gyermeki tisztaság

2015.10.29. 10:52 tisztatészta

Elmélyülten néztem a kisfiam szemébe, ő viszonozta a tekintetemet. Pár másodperc volt csupán, de nekem egy hosszú utazásnak tűnt. Igen, utazásnak, méghozzá önmagamban. Tükröt tartott, megmutatta milyennek lát engem. Aztán a következő pillantással beengedett a lelkébe. Olyan volt, amilyennek Müller Péter is írja:
"Néztél már gyerekszembe? Pár éves gyerek szemébe. De nem úgy felszínesen, ahogy mi egymásra nézünk - hanem komolyan. Kíváncsian. Mélyen. (...) Édenkerti tekintet ez. Zavartalan békés. Tiszta. És... boldog? Igen, boldog. De nem úgy, hogy örömteli, hanem úgy, hogy egységben él önmagával: egy olyan világból néz, ahol nincs még hasadtság, dráma, - ahol a lélek még nem koszos." 
Magamhoz öleltem, az ő lelke és az én szeretetem beragyogta a teret. Ez a kellemes, bizsergető, tiszta energia őt álomba szenderítette, engem elcsendesített. Lehunytam a szemem és átadtam magam a pillanatnak. 
Gyermek voltam újra, zavartalan és békés. Együtt voltunk gyermekek, tiszták és boldogok. Csodálatos utazás volt egy olyan világba, ahol és ahogyan élnünk kellene.
Nézzetek minden nap a gyermeke(i)tek szemébe, és ne csak lássatok, érezzetek is! Utazzatok együtt az Édenkertbe. ;)
Ezekhez a tiszta érzésekhez az alábbi ételt választottam:

Paradicsomos házi trenette tészta padlizsángombóccal (4-6 főre)

Hozzávalók a házi tésztához:

250 g bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
250 g durumbúza tésztaliszt
kb. 250 ml kézmeleg víz
csipet só

A liszteket összekeverjük, majd a gyúródeszkára szitáljuk, mélyedést csinálunk a közepébe és a langyos, sós vizet hozzáöntjük, a kezünkkel összedolgozzuk. Fontos, hogy a vizet fokozatosan adagoljuk a lisztkeverékhez, mert előfordulhat, hogy a megadott mennyiségnél kevesebbet, de az is, hogy többet vesz fel. Addig gyúrjuk amíg sima, rugalmas tésztát kapunk. Folpackba csomagolva fél órát pihentetjük a hűtőben, majd tetszőlegesen formázzuk (figyelembe véve, hogy a mártáshoz melyik forma illik a legjobban). Én géppel nyújtottam és vágtam a képen látható formára. Frissen kifőzve ajánlom!

teljeskiorlesuesdurumliszt_haziteszta.jpgTrenette, vagyis lapos spaghetti.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

4 evőkanál olívaolaj
1 nagy vöröshagyma, durvára aprítva
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2x400g hámozott paradicsomkonzerv
2 dl házi paradicsomlé
2 dl száraz fehérbor
1-1 ág kakukkfű, rozmaring, zsálya összekötve
1 marék friss bazsalikomlevél
só, frissen őrölt bors

A mártáshoz olajon üvegesre pirítjuk a hagymát és a fele fokhagymát. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk elpárologni az alkoholt. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomkonzervet (fogjuk tenyerünkbe a hámozott paradicsomot, nyomjuk össze, így könnyen szétesik) és a paradicsomlevet, valamint az összekötözött zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön, egy órán át főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Legvégül hozzáadjuk a megmaradt aprított fokhagymát és az apróra tépkedett bazsalikomleveleket.

Hozzávalók a padlizsángombóchoz:

3 db közepes méretű padlizsán
3 gerezd fokhagyma
3 szelet teljes kiörlésű gabonából készült kenyér
friss petrezselyem és bazsalikom
só, frissen őrölt bors és szerecsendió
olívaolaj a sütéshez

A padlizsánokat mossuk meg, hosszábban vágjuk félbe, majd vagdossuk be a húsát. Locsoljuk meg olívaolajjal és húsával a tepsire fektetve toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 40 percre. Kanalazzuk ki a puhára sűlt padlizsánok húsát, majd tegyük egy szűrőbe, helyezzünk rá nehezéket és hagyjuk kicsepegni a felesleges nedvességet. A kihűlt, villával összetört padlizsánhúsba keverjük bele az apróra vágott zöldfűszereket (ízlés szerinti mennyiségben), adjuk hozzá a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymákat, a robotgépben morzsává darált kenyeret és végül kézzel dolgozzuk össze. Ízesítsük sóval, frissel őrölt borssal és szerecsendióval. A vizes kézzel formázott gombócokat sütés előtt tegyük hűtőbe, majd rövid pihentetés után serpenyőben felhevített kevés olívaolajon süssük aranybarnára. 

polpettedimelanzane.jpg

Tetszőlegesen választható, hogy ebben a formában adjuk a paradicsomos tésztához a padlizsángombócokat vagy tálalás előtt a forró paradicsomszószba megforgatjuk és rövid ideig együtt rotyogtatjuk. 

paradicsomoshazitrenetteteszta_padlizsangomboccal.jpg

A padlizsángombócnak több elkészítési módja létezik, de azt javaslom, hogy variáljátok kedvetekre a hozzávalókat, ízléseteknek megfelelően. Tésztával isteni finom, de önmagában is kellemes csemege. Érdemes belőle jó sokat készíteni, mert gyorsan gurulnak a bendőbe. 

paradicsomos_haziteszta_padlizsangolyo.jpg

Padlizsángombóc mások konyhájában:
Dolce Vita blog
Lila Füge
Zizi Kalandjai
Tomakonyha

Szólj hozzá!

Címkék: friss tojásmentes tészta géppel formázott húsmentes tészta

Utazz az ízeken át

2015.09.12. 09:50 tisztatészta

Az evés minden érzékszervünkre hatással van, ezért szánjunk rá időt és éljük át minden pillanatát. Figyeljünk minden falatra... milyen ízeket, illatokat hordoz, azok milyen érzéseket keltenek bennünk.
Az étkezés, egyfajta utazás és ennek az utazásnak a képzelet szab határt. Az utazás részévé tehetjük a bevásárlást, az étel elkészítésének folyamatát is. Legyen ez egy rituálé, mely táplálja testünket és lelkünket is. 
Gondoljatok csak bele! Ha minden étkezésünk így zajlana... hiszem, hogy degszre helyett boldoggá ennénk magunkat! Én próbálok a családomban minden érkezést (az előkészületekkel együtt) utazássá varázsolni és a legnagyobb öröm, hogy ezeknek az utazásoknak már a kisfiam is részese. 

tesztagyuras_babaval.jpg

A gőzölgő kávé illata szelíden megcsiklandozta az orromat, felébredtem. Álmom ölelése csak akkor engedett el, amikor mélyen belélegeztem a kávé egyre erősödő illatát. Körülölelve sejtjeimet, ébresztőt fújt... gyorsan felpattantam, az ablakhoz siettem, hogy egy pillantást vessek a tájra. Még hajnal volt, a Köd kézenfogta Földanyát, libegő táncot jártak. A kávé illata a konyhába csalogatott, íze megszokott, hozzá a béke, a nyugalom, a meghitt családi otthon érzése társult. Mindezt hagytam szétáradni a testemben, s csak ezt követően, mosollyal az arcomon indultam a piacra. Céltalan voltam, úgy döntöttem hagyom magam elcsábítani, hagyom, hogy megszólítson a portéka. Beléptem a piac területére, tekintetemmel előre bejártam a standokat. Ráhangolódtam...
a csendet zsibongás váltotta fel. Láthatatlannak képzeltem magam, belestem az emberek kosárabá, próbáltam kitalálni mit főznek a megvásárolt alapanyagokból. Megérintettem és megszagoltam minden nekem tetsző zöldséget és gyümölcsöt. A paradicsomos kofánál szerelembe estem, az illat befészkelte magát az orromba és visszarepített a múltba, a nagyszüleim kertjébe.

paradicsom.jpg

A tőröl frissen szakítottam le a napsugarak érlelte paradicsomot, melybe azonnal bele is haraptam. Olyan lédús volt, hogy a könyökömről csöpögött a leve. Vittek volna még magukkal az emlékek, de hirtelen arra eszméltem, hogy egy kedves hang bíztat, hogy harapjak bele: Kóstolja meg Aranyom! Megízleltem, azonnal kitárta szárnyát a képzeletem és egészen Tésztaországig repített. Ismerős és ismertelen tésztaformák jöttek szembe, akik egyre csak azt kiabálták, hogy: Engem válassz! A nyüzsgő piac ehhez képest a nyugalom tere volt, de ahogy egy-egy tésztára fókuszáltam, minden megváltozott. Bemutatkoztak, s elmondták hogyan készíthetem el őket. Hosszas ismerkedés után a ricotta gnocchira esett a választásom, tömör és rövid bemutatkozás volt az övé: "Ha engem választasz rengeteg időt spórolhatsz meg. Kell hozzám 250 g ricotta, kb. ugyanennyi liszt, két tojásnak a sárgája és csipetnyi só. Elkevered a ricottát a sóval és a tojásokkal, majd a liszt hozzáadásával összegyúrsz. A tésztám gombóccá formázod, majd egyforma darabokat csípsz le belőlem, és végül a rendelkezésedre álló eszköz segítségével (mely lehet speciális, erre a célra készített deszka, villa, vagy akár egy reszelő is) barázdát nyomsz a testembe. Azalatt az idő alatt, míg elkészítesz, megfő/megsül a mártásom."

ricotta_gnocchi_mentaval.jpg

Hazaérkezésemkor menta illata lengte be a lakást, levelei belekéretőztek a tésztába, melybe szenvedélyt és a kisfiam mosolyát is belecsempésztem. Így a tészta is mosolyogva várta, hogy készítői milyen szószt álmodnak meg neki. 
Elfáradtunk az utazásban, így mindenki lepihent. Hirtelen arra ébredtem, hogy kopognak. Felültem az ágyban és füleltem, egyre hangosabbnak hallottam: KIPP-KOPP! Kérdeztem: KI KOPOG? Nem jött válasz, ezért kinéztem, de a folyosót a csend és nyugalom energiája szőtte át. 

friss_paradicsom.jpg

Biztosan csak álmodtam, és már bújtam is vissza a meleg takaró ölelésébe. KIPP-KOPP, KIPP-KOPP! A hang a hűtőből jött, a paradicsomok egyesével potyogtak le a polcról. Ahogy kinyitottam a hűtő ajtaját, a földön folytatták utjúkat. Egyesével felvettem őket, a kezemben hirtelen kinyílt a héjuk és elmondták, hogy a hűtőben megismerkedtek a tésztával és alig várják, hogy a tepsiben lenadoljanak, a sütőben lazuljanak és a tészta megmártózzon végre ízes szaftjukban. 

sarga_paradicsom.jpg

A kérést teljesítettem: félbe vágtam a piros és sárga színben pompázó paradicsomokat, mindkettő fajtából egy-egy maráknyit. Két kisebb méretű lilahagymát karikára vágtam, fokhagymát szeleteltem, s egy üveg csicseriborsót is a társasághoz kevertem.

paradicsom_megy_a_sutobe.jpg

Testüket olívaolajjal locsoltam, sóval és frissen őrült borssal beporoztam, majd fél órára a sütőbe toltam. Amíg ők sütkéreztek, a tészta a sós, lobogó vízben lubickolt. 

ricottagnocchi_sult_paradicsommal.jpg

Végül a mártás és a tészta összefonódtak, egységüket az apróra vágott friss mentalevél és parmezán forgács felturbózta.

mentas_ricottagnocchi_sultparadicsommal_csicseriborsoval.jpg

A paradicsom szaftja ízes, a csicsrborsó húsa krémes, a hagymák fűtenek, a mentalevelek hűtenek. Az utazás csodálatos élményt nyújtott, az ízek harmóniája pedig elvarázsolt. 

Szólj hozzá!

Címkék: egyszerű friss tojásos tészta kézzel formázott húsmentes tészta

süti beállítások módosítása