Gyermeki tisztaság

2015.10.29. 10:52 tisztatészta

Elmélyülten néztem a kisfiam szemébe, ő viszonozta a tekintetemet. Pár másodperc volt csupán, de nekem egy hosszú utazásnak tűnt. Igen, utazásnak, méghozzá önmagamban. Tükröt tartott, megmutatta milyennek lát engem. Aztán a következő pillantással beengedett a lelkébe. Olyan volt, amilyennek Müller Péter is írja:
"Néztél már gyerekszembe? Pár éves gyerek szemébe. De nem úgy felszínesen, ahogy mi egymásra nézünk - hanem komolyan. Kíváncsian. Mélyen. (...) Édenkerti tekintet ez. Zavartalan békés. Tiszta. És... boldog? Igen, boldog. De nem úgy, hogy örömteli, hanem úgy, hogy egységben él önmagával: egy olyan világból néz, ahol nincs még hasadtság, dráma, - ahol a lélek még nem koszos." 
Magamhoz öleltem, az ő lelke és az én szeretetem beragyogta a teret. Ez a kellemes, bizsergető, tiszta energia őt álomba szenderítette, engem elcsendesített. Lehunytam a szemem és átadtam magam a pillanatnak. 
Gyermek voltam újra, zavartalan és békés. Együtt voltunk gyermekek, tiszták és boldogok. Csodálatos utazás volt egy olyan világba, ahol és ahogyan élnünk kellene.
Nézzetek minden nap a gyermeke(i)tek szemébe, és ne csak lássatok, érezzetek is! Utazzatok együtt az Édenkertbe. ;)
Ezekhez a tiszta érzésekhez az alábbi ételt választottam:

Paradicsomos házi trenette tészta padlizsángombóccal (4-6 főre)

Hozzávalók a házi tésztához:

250 g bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
250 g durumbúza tésztaliszt
kb. 250 ml kézmeleg víz
csipet só

A liszteket összekeverjük, majd a gyúródeszkára szitáljuk, mélyedést csinálunk a közepébe és a langyos, sós vizet hozzáöntjük, a kezünkkel összedolgozzuk. Fontos, hogy a vizet fokozatosan adagoljuk a lisztkeverékhez, mert előfordulhat, hogy a megadott mennyiségnél kevesebbet, de az is, hogy többet vesz fel. Addig gyúrjuk amíg sima, rugalmas tésztát kapunk. Folpackba csomagolva fél órát pihentetjük a hűtőben, majd tetszőlegesen formázzuk (figyelembe véve, hogy a mártáshoz melyik forma illik a legjobban). Én géppel nyújtottam és vágtam a képen látható formára. Frissen kifőzve ajánlom!

teljeskiorlesuesdurumliszt_haziteszta.jpgTrenette, vagyis lapos spaghetti.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

4 evőkanál olívaolaj
1 nagy vöröshagyma, durvára aprítva
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2x400g hámozott paradicsomkonzerv
2 dl házi paradicsomlé
2 dl száraz fehérbor
1-1 ág kakukkfű, rozmaring, zsálya összekötve
1 marék friss bazsalikomlevél
só, frissen őrölt bors

A mártáshoz olajon üvegesre pirítjuk a hagymát és a fele fokhagymát. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk elpárologni az alkoholt. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomkonzervet (fogjuk tenyerünkbe a hámozott paradicsomot, nyomjuk össze, így könnyen szétesik) és a paradicsomlevet, valamint az összekötözött zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön, egy órán át főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Legvégül hozzáadjuk a megmaradt aprított fokhagymát és az apróra tépkedett bazsalikomleveleket.

Hozzávalók a padlizsángombóchoz:

3 db közepes méretű padlizsán
3 gerezd fokhagyma
3 szelet teljes kiörlésű gabonából készült kenyér
friss petrezselyem és bazsalikom
só, frissen őrölt bors és szerecsendió
olívaolaj a sütéshez

A padlizsánokat mossuk meg, hosszábban vágjuk félbe, majd vagdossuk be a húsát. Locsoljuk meg olívaolajjal és húsával a tepsire fektetve toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 40 percre. Kanalazzuk ki a puhára sűlt padlizsánok húsát, majd tegyük egy szűrőbe, helyezzünk rá nehezéket és hagyjuk kicsepegni a felesleges nedvességet. A kihűlt, villával összetört padlizsánhúsba keverjük bele az apróra vágott zöldfűszereket (ízlés szerinti mennyiségben), adjuk hozzá a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymákat, a robotgépben morzsává darált kenyeret és végül kézzel dolgozzuk össze. Ízesítsük sóval, frissel őrölt borssal és szerecsendióval. A vizes kézzel formázott gombócokat sütés előtt tegyük hűtőbe, majd rövid pihentetés után serpenyőben felhevített kevés olívaolajon süssük aranybarnára. 

polpettedimelanzane.jpg

Tetszőlegesen választható, hogy ebben a formában adjuk a paradicsomos tésztához a padlizsángombócokat vagy tálalás előtt a forró paradicsomszószba megforgatjuk és rövid ideig együtt rotyogtatjuk. 

paradicsomoshazitrenetteteszta_padlizsangomboccal.jpg

A padlizsángombócnak több elkészítési módja létezik, de azt javaslom, hogy variáljátok kedvetekre a hozzávalókat, ízléseteknek megfelelően. Tésztával isteni finom, de önmagában is kellemes csemege. Érdemes belőle jó sokat készíteni, mert gyorsan gurulnak a bendőbe. 

paradicsomos_haziteszta_padlizsangolyo.jpg

Padlizsángombóc mások konyhájában:
Dolce Vita blog
Lila Füge
Zizi Kalandjai
Tomakonyha

Szólj hozzá!

Címkék: friss tojásmentes tészta géppel formázott húsmentes tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr367847518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása