Mai recept

2015.05.12. 11:59 tisztatészta

Szeretném veletek megosztani a Nap család és Ma, a kisfiúk történetét. Nap néni és Nap bácsi Mindenhol éltek, elégedett, jószívű, mosolygós emberek voltak. Nem volt ez mindig így, de a sorsuk megtanította nekik, hogy az életet csak úgy tudják boldogan élni, ha a mának szentelik figyelmüket. A hitvallásuk a következő volt: "A tegnapot hasznosítom, a mát megélem, a holnapot meg még úgysem ismerem" Duba Gábor:Szabadon foglak.
Gyermekáldásra vártak, de sokáig hiába... nem kopogtatott hozzájuk egy lélek sem. Soha nem adták fel, minden nap imádkoztak egy kisgyermek után. Pergett az idő, teltek az évek, de szívük teli volt hittel, ami magukhoz szólította az ő kis lelküket, életük csodáját, akinek a Ma nevet adták. 
Mának fantasztikus gyermekkora volt, a szülei csodálatos meséi elkápráztatták, és amikor csak tehették együtt indultak útnak a természetbe, hogy felfedezzék annak minden szépségét. Minden este közösen készítették a vacsorát és az asztalhoz ülve meghitt hangulatban élvezték a finomabbnál finomabb ízeket. Ma kezdett felcseperedni, már egyedül járta az erdőt, beszélgetett a fákkal, ismerte az erdő minden lakóját, ízét és illatát. Egy ilyen erdei séta alkalmával ismerte meg Tegnapot és Holnapot, akik állandóan vitatkoztak egymással. Ma múltbéli történeteit és jövőbeni terveit hallgatva a két jó barátnak mindig volt hozzáfűzni valója "Mi lett volna, ha...",- hangzott az okfejtés Tegnap szájából. Holnap pedig mindig a " Mi lenne, ha.." kezdetű mondatával próbálta befolyásolni Ma álmait.
Ma számára ez a gondolkodásmód idegen volt, hiszen a szülei sohasem kalandoztak a múltban, sem a jövőben. Számukra mindig az adott pillanat létezett, mindig az, és úgy volt a jó, ahogyan az akkor és ott történt. Elfogadóak voltak, szívük teli volt hittel, szeretettel, reménnyel. Tudták, hogy a múlton nem tudnak változtatni, a jövőt pedig nem tudják befolyásolni. Ebben a szellemben nevelték fel fiúkat, akire a két jó barát kezdett nagyon rossz hatással lenni. Ma mindenben bizonytalanná vált, kezdte elveszíteni a jelennel való kapcsolatát. 
Egy nap Ma bevásárolni ment egy közeli városba, a piacot járva a múltban vagy talán a jövőben kalandozva, figyelmetlenségében fellökött egy kerékpáron száguldó, gyönyörű mosolyú lányt. Amikor megpillantotta a lányt, -akit Mostnak hívtak - az idő lelassult Ma számára, eltűnt a múlt és a jövő, visszatért a jelen pillanat... Ma szíve hevesen dobogott, minden zaj zeneként csapta meg fülét, pedig a piacon figyelmetlensége elég nagy felháborodást keltett. Ma a lány segítségére sietett, aki csak mosolygott és tudta, hogy ami történt, az nem volt véletlen. Megismerkedésük pillanatától minden percet együtt töltöttek, idővel összeházasodtak, kisfiúk született, aki az Itt nevet kapta. Ma számára csak Itt és Most léteztek és (mint annak idején ő a szüleivel) sok minőségi időt töltöttek együtt. Ma és Most imádtak együtt főzni. Most szenvedélye a tésztagyúrás volt. Amíg Itt aludt, Most tésztát gyúrt, Ma pedig a szósz friss alapanyagainak beszerzését intézte.

tesztagyuras.jpg
Amikor a történetüket megismertem, épp ezt készítették:

Házi capunti tészta sült spárgával és koktélparadicsommal (4 főre)

A tészta hozzávalói:

400 g durumliszt
200 ml kézmeleg víz 
csipet só

kezzel_gyurt_teszta.jpg

A hozzávalókból gyúrjunk tésztát. (A vizet fokozatosan adagoljuk, mert előfordulhat, hogy a liszt kevesebbet, de az is, hogy több vizet vesz fel.) Vágjunk az összegyúrt tésztából egy darabot (felhasználásig a többit hagyjuk letakarva vagy fóliába csomagolva tegyük hűtőbe). Sima munkafelületen vagy gyúródeszkán formázzunk egy hosszú, kb. 8 mm átmérőjű "kígyót" (az enyémek vastagabbak lettek) és vágjuk kb. 3 cm-es darabokra. Kellően belisztezett gyúródeszkán nyomjuk a három középső ujjunkat a tészta felületére és kis erőkifejtéssel lefelé nyomva húzzuk magunk felé, hogy az megpöndörödjön. 

kezzel_keszitett_capunti_teszta.jpg

A mártás hozzávalói:

hazi_teszta.jpg

a fenti mennyiségű friss tészta vagy 500 g tetszőleges formájú száraztészta
500 g zöld spárga 
600 g koktélparadicsom
200 ml főzőtejszín
6 gerezd fokhagyma
kakukkfű
olívaolaj, só, frissen őrölt bors

sparga_paradicsom.jpg

A spárgát előkészítjük és összevágjuk (én a tészta méretéhez igazítottam), a paradicsomot megmossuk és félbevágjuk. Ezeket egy tepsibe vagy a sütőben is használható serpenyőbe tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, a kakukkfüvet (nekem nem volt itthon friss, így a fagyasztóból került elő pár szál) és a 4 gerezd fokhagymát is hozzáadjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük kb. 15 perc alatt. A sütőből kivéve a főzőlapon folytatjuk tovább a műveletet. Hozzáöntjük a tejszínt, a megmaradt 2 gerezd, összeaprított fokhagymát és pár percig rotyogtatjuk. Ha szükséges ismét sózzuk, borsozzuk és az időközben megfőtt tésztával összeforgatva (kevés főzővíz is mehet hozzá) azonnal tálaljuk.

frissteszta_spargaval.jpg

 Ma, Itt és Most jó étvágyat kíván és azt üzenik, hogy:
"Carpe diem!" :)

sparga_teszta.jpg

4 komment

Címkék: egyszerű friss tojásmentes tészta kézzel formázott húsmentes tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr467210795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LevélLakó 2015.05.12. 14:41:44

:) könnyeket csalt a szemembe a történetének :) köszönöm

Kaluzsa Péterné Nelli 2015.05.12. 21:50:55

Izgalommal vártam, Én is megkönnyeztem.Itt gyönyörű kisfiú.Hiszem, hogy nagyon büszke lesz a szüleire! ❤

tisztatészta 2015.05.20. 17:57:04

@LevélLakó: Én köszönöm a visszajelzést. :) Örülök, hogy tetszett.

tisztatészta 2015.05.20. 17:57:49

@Kaluzsa Péterné Nelli: Drága Nelli! <3 Köszönöm a soraidat! Így legyen!!! :)
süti beállítások módosítása