Harcsapörkölt, ahogyan mi készítjük

2011.09.13. 21:30 tisztatészta

Kis, piros gumicsizmával a lábamon próbálom felvenni a nagypapám tempóját. Jó nagyokat lép, akkorákat, mint én vagyok. Megyünk a Ferenc-csatorna partjára friss halért.

Teli a haltartó bárka, melyből a papa kihalássza a megrendeléshez szükséges harcsa mennyiséget. Pár percre innen a kocsma, gyorsan visszaérünk és már kezdődik is a halpucolás. Nézem minden mozdulatát, lesem, hogy miben tudok neki segíteni. Közben be-berohanok a nagymamámhoz, aki csipetke tésztát készít a harcsapörkölthöz. Felguggolok a hokedli tetejére, hogy felérjem az asztalt, csipegetek, míg meg nem unom, térülök fordulok, részt akarok venni a teljes folyamatban. Kóstolom a levet, lopva eszem a kifőtt tésztát... várom, hogy a mama kimenjen a konyhából, én beosonok, belemarkolok a lábosba és a tenyeremből majszolom a frissen gyúrt, isteni finom tésztát. Persze nem tudok észrevétlenül falatozni, az elszórt csipetke nyomait követve a mama rám talál... sokadszorra és most is reménytelenül hívja fel a figyelmemet, hogy nincs több tészta lopás, mert nem marad a vendégeknek. Hamar rájön, hogy tésztagyúrás alkalmával annyival többet kell készítenie, amennyit én ellopkodok a kifőtt, csupasz tésztából. Jó szokásomat a mai napig megtartottam, a nagymamám helyett, most az anyukám teremt le: kislányom ne fald fel az összes tésztát, nem marad a ... :)
"Baltás" Józsi bácsi az én nagypapám, nekem csak BaltásPapa. A világon a legjobb halat főzte, legyen az bajai halászlé, harcsa-, csukapörkölt, de bármiféle halétel. Talán elfogult vagyok, hisz kiskoromtól az ő főztjéhez szoktam. Mondhatni a halászlé volt első szilárd táplálékaim egyike, anyatejről rögtön a haltejre váltottam. :)
Tésztagyúrásban is otthon volt, családi étkezések alkalmával sokszor csak az asztalhoz kellett ülnünk, mert ő pillanatok alatt tudott friss tésztával kínált halászlevet varázsolni az asztalra.

Sok olyan ember van aki emlékszik rá, amint a püspökpusztai - róla elnevezett - kocsmában a szabad tűzön főzi nap mint nap a finom halászlevet/halpörköltet, süti a paprikás lisztben megforgatott kárászokat. Aki kóstolta a főztjét... aki evett belőle, az a mai napig azt mondja, hogy: "Azt nem lehet felülmúlni!" Mestere volt a szakmájának, amit szívvel-lélekkel végzett, mindent a vendégért szemlélettel.
Emlékszem BaltásPapára, a tűzre, a rotyogó harcsapörköltre, a közös családi halvacsorákra... emlékszem mindenre, csak a receptre nem...
én nem, de az anyukám és a nővére igen, hiszen ők örökölték meg a bográcsot és "azóta" ők főzik a családban a halat. Méghogy a nők nem tudnak ízletes és finom halászlét/halpörköltet főzni?! Tanúsíthatom, hogy tudnak, hisz a baltáslányok-féle „majdnem” olyan, mint az édesapjuké, az én drága nagypapámé.

Harcsapörkölt csipetkével

Hozzávalók 4 személyre:

2,80 kg harcsa (élő súly)
3 db közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 púpos evőkanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál kacsazsír
1,5 dl házi sűrített paradicsom vagy 1 kis doboz sűrített paradicsomkonzerv
1 kis tubus csemege piros arany
1 db friss paradicsom
1 db tv paprika
3-4 db cseresznye paprika
1,5 dl száraz vörösbor
víz, hogy ellepje, kb. 2 l
só (ízlés szerint)

Elkészítés:
A megtisztított halat feldaraboljuk, majd lesózzuk. Hagyjuk állni kb. 2-3 órát. Ez azért fontos, mert így nem fő szét a húsa.

Ezalatt elkészítjük a csipetke tésztát, 70 dkg liszt és 7 tojás összedolgozásával. Kemény tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, majd kézzel elcsipegetjük. Egy nagy fazék lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, majd eldugjuk a család elől, mert hamar belapátolják csupaszon. Mondom én, a rutinos "tésztalopó". :)

Egy nagy serpenyőbe, kacsazsíron üvegesre pirítjuk az aprított vöröshagymát. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a három evőkanál jó minőségű, őrölt paprikát, fakanállal összekeverjük. Hozzáöntjük a paradicsomlevet vagy a sűrített paradicsomot, a piros aranyat belenyomjuk, jól összekeverjük.

Beleöntjük a bográcsba és a megtisztított, lesózott haldarabokat beletesszük és átforgatjuk, hogy a halszeleteken megtapadjon. A két gerezd fokhagymát ráaprítjuk a halra, beleszeleteljük a vastag húsú tv paprikát, az érett paradicsomot és felöntjük vízzel, úgy hogy ellepje a halat. A bogrács alatt meggyújtjuk a tűzet és ha felforrt, akkor teszünk bele 3-4 db cseresznye paprikát, majd beleöntjük a vörösbort.

Nagy lángon főzzük, rotyogtatni  kell, mert így lesz sűrű a leve. Folyamatos felügyeletet igényel, forgassuk a bográcsot, nehogy leégjen.  Kóstoljuk meg, majd ízlés szerint sózzuk. Forrástól számítva kb. 30 percig főzzük.

Megterítünk, majd a megfőtt halat bográcsostul az asztal közepére tesszük. A kifőzött tésztával tálaljuk. Jó étvágyat!

3 komment

Címkék: sós friss tojásos tészta kézzel formázott hal és tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr943222484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2013.07.29. 12:10:14

Nagyon tetszik a blog, ez a bejegyzés pedig igazán remek!

tisztatészta 2013.07.29. 20:13:10

@hzizi: Örülök és nagyon köszönöm! :)
süti beállítások módosítása