Mi a kedvenc... ?

2011.06.25. 10:55 tisztatészta

Már gyerekkoromban is utáltam a „Mi a kedvenc” szavakkal kezdődő kérdések sorozatát. Soha nem tudtam rá válaszolni, bármire is vonatkozott. Általában hebegtem habogtam és hosszú felsorolásba kezdtem. Mindig volt (és most is van) magyarázatom arra, hogy nekem miért nincs kedvencem. Akkoriban a legtöbb újságban a „híres emberekkel” készült interjúk során kiemelt helyen, külön csokorba szedve szerepelt a kedvencekre vonatkozó kérdéssor. Persze kamaszként nagy fejtörést okozott: Hogy lehet az, hogy minden embernek van kedvence, csak nekem nincsen?! Velem van a baj? Nem vagyok elég határozott? Miért nem tudok dönteni ”kedvenc ügyben”? Egyszer elhatároztam, hogy számvetést készítek és megpróbáltam összeírni minden lehetséges kedvencemet. Órákat ültem az íróasztal felett, de hiába törtem a fejem… nincs egy konkrét, semmilyen téren. Előbb jutott eszembe, hogy mit nem szeretek, vagyis mit szeretek kevésbé. A blog témáját tekintve maradjunk az élelmiszereknél. Nem tudok olyan alapanyagot mondani, amit nem szeretek. Persze vannak olyan ételek/desszertek amiket előnyben részesítek, de nyitott vagyok mindenre. :) Azt hiszem ez a kedvenc dolog nálam hangulatfüggő, meg persze a szervezetem is jelzi, hogy mit "kíván". Alapvetően tésztafüggőnek vallom magam, de ez nem jelenti azt, hogy nem eszem levest, főzeléket, pörköltet stb. Édesszájú sem vagyok, de most éppen valami hűsítő, nem túl édes, gyümölcsös desszertet kívánok. Reggel a piacot végigpásztázva, könnyű volt kitalálnom mi lesz ez a finomság, mi lesz a mai "kedvenc". Itt a málna, ribizli szezon, nagy a kínálat a piacon. Apropó, akkor a kedvenc dolog szezonfüggő is. Tehát a fentiekből megállapítható, hogy nincs kedvencem, csak néha rákattanok bizonyos dolgokra és ezeket legfőképpen (tudományosan megfogalmazva) az alábbi tényezők befolyásolják:
-a  hangulatom,
- a szervezetem tápanyagigénye,
- a piac kínálata.
Meghatároznék egy egyéb, befolyásoló tényezők kategóriát is, mert néha a fenti teória borul és akkor az egyéb, vagyis a "bármi" lép életbe. Bármi, ami váratlanul, meghatározhatatlan okból kelti fel az érdeklődésemet. :)
Jöjjön egy 'nem kedvenc', de a friss, nyári gyümölcsök időszakában egy igen kedvelt édesség: gyümölcsös kosárkák, most éppen ribizlivel és málnával.

Hozzávalók a linzer tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
2  db tojássárgája

A linzer tészta elkészítésére is számtalan variáció létezik, azonban a tészta a klasszikus 3:2:1 arányt követi vagyis három rész sima liszt, két rész zsiradék, egy rész porcukor. A vaníliás cukor opcionális, de a citrom reszelt héja az a legtöbb receptben megtalálható. Én azért hagytam ki, mert a krémes töltelékbe került. Egyesek a könnyebb gyúrhatóság és formázhatóság érdekében kevés tejfölt tesznek a tésztába, de a hozzáértők szerint ez kerülendő, mert a tejföl negatívan hat a tészta formatartására és a sütemény porhanyósságára. 

Hozzávalók a töltelékhez:

500 gramm mascarpone
300 ml tejszín
2 dkg cukor
egy egész citrom reszelt héja
egy marék hántolt mandulabél
friss gyümölcs: ribizli, málna

Elkészítés:

Gyúródeszkára szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a vajat és a két tenyerünk közé véve összemorzsoljuk. Szakács tanulmányaim során azt az ötletet kaptam, hogy ha a zsiradék kemény, sajtreszelővel lereszelve, sokkal könnyebb összedolgozni. Hozzáöntjük a porcukrot (ha darabos leszitáljuk), vaníliás cukrot és a tojások sárgáját. Igyekezzünk gyors tempóban összeállítani a tésztát, mert ellenkező esetben kizsírosodhat és az alkalmatlanná teszi a további feldolgozásra. A gyúródeszkára ragadó tésztarészeket habkártya segítségével könnyen fel tudjuk kaparni. Az összegyúrt tésztát cipóra formázzuk és letakarva fél órát hűvös helyen pihentetjük.

Ezután a kosarakat kibéleljük a tésztával. (A mini formák átmérője 6 cm.) Csípjünk kisebb darabokat a tésztából és a formába egyenletes vastagságban oszlassuk el. Figyeljünk arra, hogy ne legyen se túl vékony, se túl vastag. A képen látható forma muffin sütővel helyettesíthető.
A megadott linzer tészta mennyiségéből 45 darab kosárka készült. Sütés előtt a tésztát villával megszurkáljuk és pár szem babot teszünk bele nehezékként. (A tésztára formára vágott sütőpapírt szokás helyezni, erre kerülnek a babszemek. Én ezt a műveletet kihagytam és közvetlen a tésztára szórtam a nehezéket.) Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb. 20 perc alatt aranysárgára. Folyamatosan ellenőrizzük, hisz a sütők sokfélesége miatt, előbb is elkészülhetnek. Ha megsültek a kosárkák hagyjuk kihűlni, közben készítsük el a tölteléket.

Mossuk meg a gyümölcsöket és csöpögtessük le. Ha vizes marad, akkor a tésztát eláztatja. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, a mascarpone krémet hozzádolgozzuk. Végül a citrom héjával jól átforgatjuk. Én egy kevés citromlevet is facsartam a krémbe. A mandulát mozsárban apró darabokra törjük és serpenyőben megpirítjuk. A kihűlt kosárkákból eltávolítjuk a babot, kiszedjük a formából. A tészta zsiradék tartalma miatt könnyen kicsúsznak. A babot érdemes félretenni és a legközelebbi sütés alkalmával is ezt használjuk. A kosarak aljába pár szem gyümölcsöt teszünk, vegyesen vagy gyümölcs fajtánként. Bármilyen friss gyümölcs felhasználható, én készítettem már eperrel és sárgabarackkal is, de meggyel is el tudom képzelni. A gyümölcs mennyiségét a hozzávalóknál azért nem határoztam meg, mert ki-ki ízlése és a forma nagysága szerinti mennyiséget használjon. 

A krémet habkinyomóba töltjük és a kosár alján sorakozó gyümölcsöket befedjük vele. A kinyomó segítségével szebb és könnyebb az adagolás, de ennek hiányában kanalazzuk rá a krémet és villával egyengessük el,  húzzunk bele hullámokat. A krém tetejére tetszés szerinti formában és mennyiségben gyümölcsöket sorakoztatunk, majd megszórjuk a pirított mandulával. Letakarva hűtőbe rakjuk, mert hidegen igazi frissítőként szolgál a nyári melegben.

Vigyétek és egyétek! ;)

2 komment

Címkék: édes linzer tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr283010825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itality 2011.11.06. 14:12:46

ez is már jó rég készült nálunk!!! Most szedem elő a régi sütiket és próbálom begyakorolni, a legutóbbi a tv torony volt, most majd a barack lesz, megvan a recept, de számomra elég hiányos! :)
süti beállítások módosítása