Az én mesebeli erdőm

2013.04.07. 09:35 tisztatészta

Lépj be a varázslatos világomba, ahol a láthatatlan láthatóvá válik, ahol az érzékelésed megváltozik. Az én erdőm mesébe illő, s ha egyszer belépsz, s megtapasztalod, nem akarsz máshol lenni, csak ott. Kezdetben olyan mint egy másik erdő, ahol égig érnek a fák, de ahogy haladsz tovább, az erdő labirintusán át, egyszer csak arra eszmélsz, hogy a képzeleted a valóság. Mindez hogyan történt velem, s az átalakulás hogyan jött ily hirtelen? Kimondtam, minden nap, sokszor: "Elhiszem azt, amit még nem látok, hogy meglássam azt amiben hiszek." (Bagdi Bella) ... s egyszer csak minden megváltozott!

az én mesebeli erdőm.jpgKép: innen

Először a színek élénkültek, majd a fülemben új hangok születtek. A láthatatlan láthatóvá vált, s a többinek a képzeleted szab határt. Az erdőmet a szeretet energiája járja át, itt töltekezem fel, míg meg nem változik a világ. Itt az ízek is mások, FOGLALJ HELYET, s kóstold meg ezt a világot.

Az erdő szellemétől engedélyt kaptam, hogy terméseit emberi táplálékká változtassam. Ha nem vagy még jártas ebben a világban, kopogtass Erdőkóstoló ajtaján, s Ő mindent feltár, mindent, mit megehetsz az erdőbe járván. 
A gyűjtött gombákat gombaszakértővel ellenőriztesd!

Íme az erdő íze, tésztába gyúrva és a mártásba varázsolva:
medvehagymás trenette paradicsomos kucsmagomba mártással

medvehagymás_trenette_kucsmagomba mártás.jpg

Kezdjük a tészta hozzávalóival:

400 g durumliszt
maréknyi friss, aprított medvehagyma
2 tojás
1 evőkanál olívaolaj
csipet himalája só

medvehagymás_tészta.jpg

Keverd össze az aprított medvehagymát a tojásokkal, olívaolajjal és sóval, majd pépesítsd botmixerrel. Öntsd a liszthez és dolgozd össze a tésztát, majd gyúrd a kezed párnás részével, hogy szép sima, rugalmas állagú tésztát kapj. Letakarva pihentesd, míg a mártás alapanyagait előkészíted. Végül vékonyítsd és formázd kedved szerint. Én az örökségemet (Marcato Atlas 150) és a hozzá tartozó trenette vágófejet használtam.

medvehagymával gyúrt_friss_tészta.jpg

majd készülhet a mártás, az alábbi hozzávalókkal:

3 evőkanál olívaolaj
1 nagy sárgarépa
1 közepes szárzeller
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma finomra aprítva
400 g tisztított kucsmagomba (használhatsz más gombát is)
1 doboz hámozott és aprított paradicsom
2 dl sűrű paradicsomlé
2 dl száraz fehérbor
1-1 ág kakukkfű, rozmaring, zsálya összekötve
só, frissen őrölt bors

kucsmagomba.jpg

A sárgarépát, szárzellert, vöröshagymát vágd apró kockákra (brunoise, e:brünoáz), majd olívaolajon a fűszerköteggel pirítsd. Kapcsolj magasabb lángra, öntsd hozzá a fehérbort és hagyd, hogy az alkohol elpárologjon és a folyadék besűrűsödjön. A lángot halkítsd, a finomra aprított fokhagymát, a megtisztított (tetszőlegesen összevágott) kucsmagombát add hozzá, keverd össze, főzd pár percig, s önts hozzá a paradicsomokat. Sózd, borsozd és addig főzd, míg a mártás besűrűsödik. A frissen kifőzött tésztával tálald, s végül ízleld meg az erdő ízét. (3-4 főt lakathatsz jól, ha a fenti alapanyagokkal készíted el.)

paradicsomos kucsmagomba mártás.jpg

4 komment

Címkék: friss tojásos tészta géppel formázott színes/ízes tészta húsmentes tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr225204478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erdőkóstoló 2013.04.09. 08:25:34

Csodás, mesés, mint mindig, na és amilyen finom lehet... nagyon köszönöm az ajánlást! Andrea

tisztatészta 2013.04.09. 10:19:23

@Erdőkóstoló: én is köszönöm és örömmel! Várom a közös programot! Szép napot! Petra

Olgis 2015.03.14. 23:36:38

Szeretek benézni hpzzád, mindig csodálattalolvasom a receptjeidet.
Nálam is készült medvehagymás tészta, húsos görcsöket készítettem belőle, leves betétnek.
bloggeranyo.blogspot.hu/2015/03/husos-gorcsokmedvehagymas-tesztabol.html

tisztatészta 2015.03.16. 07:26:21

@Olgis: Kedves Olgis! Nagyon örülök, hogy szeretsz ide betérni. A Te konyhádban is nyálcsorgató ételek készülnek és a medvehagymás tésztád egyszerűen csodálatos. Puszi! Petra
süti beállítások módosítása