Maga a frissesség

2014.11.28. 13:37 tisztatészta

Sokarcú a tésztavilág, lesz: - édes és sós, - száraz és friss, - főtt és sült, - átgondolt és improvizált, - egyszerű és összetett, - hazai és külföldi, - megszokott és különleges. Így kezdődött és rövid idő alatt kikristályosodott, mi az, ami igazán megdobogtatja a szívemet. A friss, kézzel gyúrt tészták világába kalauzoltalak Titeket. Leginkább a sós, friss, főtt vonalat követtem. Ez marad továbbra is így, ezt szeretem, ez van a kezemben, a szívemben és a lelkemben.
Szeretem, amikor a tányéromon lévő tésztaétel a frissességet testesíti meg. Frissen elkészítve, egyszerű és friss alapanyagokkal tálalva a mennybe tud repíteni. :) 
Volt egyszer egy tésztás kurzus, ahol ilyen 'mennyberepítős' tésztát is készítettünk. A PÉCSMA oldalon megjelent élménybeszámoló segített az események és az ízek felidézésében és arra gondoltam, hogy megosztom veletek ezt a gyorsan elkészíthető, egyszerű tésztaételt: 

Orecchiette friss fűszernövényekkel

házi_tészta_friss_fűszernövényekkel.jpg

Tojás nélküli alaptészta

10 dkg liszt
kb. 0,5 dl kézmeleg víz 
csipet só

Szitáljuk a lisztet egy tálba, keverjük el benne a sót, majd a vizet fokozatosan adagolva hozzá, gyúrjunk belőle kemény tésztamasszát. Lisztezzünk be egy sima munkafelületet és gyúrjuk a tenyerünk párnás részével, míg sima és bársonyos nem lesz.

Jó tanács

A vizet fokozatosan öntsük a liszthez, mert a vízmennyiség függ a liszt minőségétől, a levegő hőmérsékletétől és a páratartalomtól, így megtörténhet, hogy több vagy kevesebb víz szükséges a megadott mennyiségnél.

Orecchiette formázása

Vágjunk a tésztából egy darabot (a többit hagyjuk letakarva vagy fóliába csomagolva tegyük hűtőbe). Sima munkafelületen vagy gyúródeszkán formázzunk egy hosszú, kb. fél centiméter átmérőjű "kígyót".  Fogjunk a kezünkbe egy recés kést és vágjunk le kb. egy centiméteres darabot.

  • Húzzuk végig a kés élét a tésztán és fordítsuk ki a hüvelykujjunkra.

vagy

  • A mutató- és a gyűrűsujjat tegyük a tészta felületére és a gyúródeszkán, kis erőkifejtéssel húzzuk végig, majd a hüvelykujjunkra fordítsuk ki.

A tészta felülete a formázás során érdessé válik, így a mártást könnyebben magára veszi.

kézzel_gyúrt_friss_orecchiette.jpg

A fent megadott tésztamennyiségből kb. 140 g friss orecchiette tészta készíthető, mely kb. 1 főételnyi adag.
Az orecchiette tésztát kifőzés előtt hagyjuk legalább 20 percig száradni. A szárítására a legalkalmasabb egy hálós tésztaszárító állvány, így mindkét oldala egyszerre tud száradni.

Segítség a tészta formázásához ITT és ITT érhető el.

Az alábbi recept a fenti mennyiségből elkészített tésztaadaghoz illeszkedik.

30 g puha vaj
ízlés szerint fűszernövények (A tanfolyamon apróra vágott petrezselymet, metélőhagymát és kakukkfüvet használtunk, mindegyikből kb. 1 csapott evőkanálnyi mennyiséget.) Most metélőhagyma helyett egy zsenge újhagyma szárát vágtam bele.
1 evőkanál frissen reszelt parmezán és/vagy pecorino sajt
só, frissen őrölt bors
5-6 db koktélparadicsom

tisztatészta.jpg

Aprítsuk fel a fűszernövényeket és keverjük össze a puha vajjal. Csepegtessünk hozzá a tészta főzővizéből, így a mártás krémesebb lesz. Sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze a kifőtt tésztával és a sajttal. Könnyen és gyorsan elkészíthető tésztaétel, melyet megbolondíthatunk serpenyőben vagy sütőben sütött koktélparadicsommal. 

orecchiette_friss_fűszernövényekkel.jpg

2 komment

Címkék: egyszerű friss tojásmentes tészta kézzel formázott húsmentes tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr666934919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaluzsa Péterné Nelli 2014.11.28. 13:55:35

Ki fogom próbálni, lehet már a hétvégén! :-) Ahogy leírod a készítést, mindig olyan lelkesítő tud lenni, hogy kedvet kapok :-)

tisztatészta 2014.11.28. 14:35:35

@Kaluzsa Péterné Nelli: Hajrá Nelli! Várom a visszajelzésedet! Szép hétvégét! Puszi, Petra
süti beállítások módosítása