A házi tésztakészítés alapeszközei

2016.09.28. 16:16 tisztatészta

A házi tésztakészítés fellelhető eszközeinek tárháza kimeríthetetlen, de ezekbe már csak akkor érdemes beruházni, ha szerelembe estél és minden vágyad, hogy friss tésztaételeket varázsolj a családi asztalra. A háztartásodban mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a kezdetekkor. Először kóstolj bele a tevékenységbe, s ha rákapsz az ízére, úgysem lesz megállás.
Évekkel ezelőtt egy borongós őszi délutánon elhatároztam, hogy friss tésztából fogom elkészíteni a vacsorát. Utoljára gyermekkoromban, a nagyanyáimmal gyúrtam tésztát. Gyorsan lehunytam a szemem és a konyhájukba utaztam, felidéztem közös tésztagyúrásunk emlékeit és számba vettem az ott és akkor megtalálható eszközöket. Mindketten nagyon precíz asszonyok voltak, mindennek szent helye volt a spájzban. Tőlük tanultam azt a rendszert, amivel most is dolgozom a konyhában. Átgondolom, hogy mit készítek, miből, mivel és ennek megfelelően előkészítem a szükséges hozzávalókat és eszközöket. Így biztosan nem nyúlok hozzá lisztes kézzel a konyhafiókhoz. :)
Az ő asztalukon volt hagyományos fa gyúródeszka, sodrófa, lisztszita, nagyobb méretű zománcos tál, éles kés, a tésztaformától függően előkerült a derelyevágó, és ahogy cseperedtem egyre többször használták ők is a tésztagépet, különböző vágófejekkel. 

Az időutazást követően megállapítottam, hogy nem állnak rendelkezésemre a hagyományos eszközök, így előkerült a modernkori szilikon gyúrólap, a hozzá tartozó műanyag sodrófa, egy éles kés. Szükségem volt konyhai mérlegre, mert akkor még nem éreztem az arányokat. Szita helyett pedig elővettem a kézi habverőt és átkevertem vele a lisztet. Annyira jól sikerült a vacsora, hogy a konyhában helyet varázsoltam a nagyanyai örökségeknek és attól a naptól kezdve rendíthetetlenül gyúrok.

dsc_9309.jpg

Az idő múlávásával egyre több olyan tésztaformát ismertem meg, készítettem el, amit a két kezemmel, esetleg mindenki konyhájában megtalálható eszközökkel formáztam. A tésztagyúrással telt évek során számomra nélkülözhetetlen eszközzé vált a:

fém konyhai spakli vagy spatula - amennyiben a gyúródeszkán állítom össze a tésztát, használom az alapanyagok összekeveréséhez, a letapadt tészta mozgatásához, de a tészta vágásához, formázásához és a gyúrófelület tisztításához is kíváló segítség

éles kés - hosszú, éles kést használj, amennyiben ezzel vágod fel a tésztát. Létezik speciális tésztavágó kés, de ezt már csak akkor érdemes vásárolni, ha már úgy és annyit gyúrsz, mint a nagymamád. :)

nagyobb méretű tál - ami lehet zománcos, műanyag, esetleg kerámia. A legtöbb receptben az szerepel, hogy halmozd a lisztet a munkafelületre, készíts mélyedést a halom közepébe és üsd bele a tojásokat. Sokkal egyszerűbb ha tálat használsz - főleg kezdő tésztázóként - és ha összeállt a tészta, öntheted is a munkafelületre.

gyúródeszka – nagyméretű, sima felületű, keményfából (bükk, tölgy) készült gyúródeszkán tudsz hatékonyan dolgozni

sodrófa – hosszú nyelú sodrófát akkor javaslom, ha kézzel szeretnéd nyújtani a tésztát, mert ezzel tudod egyenletesen, szép vékonyra nyújtani

tésztagép – érdemes jó minőségű, ismert márkájú tésztagépet vásárolni, mert időt állóak, nagy választékban kapható hozzájuk vágófej

Vannak komoly hagyományokkal rendelkező tészták, melyek speciális eszközzel készülnek és manapság már egyre több olyan eszköz van, ami a munkafolyamatok felgyorsítására hivatott. A következő bejegyzésben összegyűjtöm a házi tésztakészítés speciális eszközeit.

Addig is jó tésztázást kívánok! Petra

2 komment

Címkék: a házi tésztakészítés eszközei

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr7811749739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása