...nem is olyan egyszerű, főleg annak, aki imádja a vastag, ropogós kenyérhéjat, aki megszokta, hogy gond nélkül beleharaphat egy tartalmas szendvicsbe, aki szeret az ízekre koncentrálni és szereti átadni magát az evés örömének. Bizony elkeseredtem, hogy fogszabályzóval az ízek halványulnak, az ételek élvezeti értéke csökken és még a spagettit sem tudom önfeledten elfogyasztani, mert vagy akadályba ütközik vagy ízlelés nélkül, hihetetlen sebességgel kúszik le a torkomon. :)
Ezen negatív tapasztalatok hatására kutakodni kezdtem és olyan kenyér receptet kerestem, ami gyorsan elkészíthető, nem kell hozzá kovászt nevelnem és nem utolsó szempont volt a vékony, puha héj, amelybe én, a fogszabályzós tésztáslány is élvezettel tudok beleharapni. :)
Íme az 'extragyors kenyér' recept:
500 g liszt (BL 80 vagy dupla nullás liszt)
370 ml langyos víz
12,5 g friss élesztő
1 teáskanál méz
1,5 teáskanál só
A megadott vízmennyiség felében oldjuk fel a mézet, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. Szitáljuk a lisztet kelesztőtálba, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, a megmaradt vízmennyiséget és egy villa segítségével, gyors mozdulatokkal keverjük el. Végül adjuk hozzá a sót és újra keverjük össze. Ragadós, lágy tésztát kapunk, melynek teljes felületét szórjuk meg bő liszttel. Meleg, huzatmentes helyen, letakarva 1,5 órát kelesszük. A megkelt tésztát helyezzük lisztezett felületre, úgy hogy a kelesztés előtt liszttel megszórt felület legyen továbbra is felül. Finoman kell bánni a tésztával, hogy a légbuborékok nehogy elillanjanak. Ha ez megtörténik, összeesik a tészta és nem lesz szép lyukacsos a kenyerünk. (Első nekifutásra én is így jártam. :))
Osszuk három egyenlő részre a tésztát, formázzuk téglalap alakúra majd óvatosan helyezzük át sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk előmelegített sütőbe és 240 °C-on, fél óra alatt süssük aranybarnára.
A friss, puha kenyérre tonhalkrémet kentem és újhagymával, fűszeres olajban eltett aszalt paradicsommal fogyasztottam. Mennyei harapnivaló reggelire vagy akár vacsorára.
Tonhalkrém, ahogyan én készítem
hozzávalók:
125 g mascarpone
140 g tonhal (konzerv)
fél citrom leve
só, frissen őrölt bors
A konzervet csöpögtessük le, facsarjuk rá a citrom levét, keverjük össze a mascarponéval, majd ízlés szerint sózzuk és hintsük meg frissen őrölt borssal.
Süssétek, kenjétek és váljék egészségetekre! :)