Laminált tészta

2017.07.10. 11:28 tisztatészta

Szereted a fűszernövényeket és szeretnéd egyedivé varázsolni a frissen gyúrt tésztád? Akkor laminálj!
Ez a technika nagyon egyszerű, így könnyedén ámulatba ejtheted a környezetedet. 
A friss tészta és a paradicsom imádat mellett a fűszernövényekért is odavagyok. Ha választanom kellene egyet, aminek illata és íze leginkább elkápráztat, nem tudnék. Rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, zsálya, menta, kapor... és még folytathatnám a sort. Azonban nem minden fűszernövény alkalmas arra, hogy két, vékonyra nyújtott tésztalap közé illesszük. Ami fontos, hogy ne használjuk a vastag szárú és tűleveles fűszernövényeket. A laminálásnál a friss, zsenge levelekkel dolgozzunk. Ehető virágokkal és az erdő ehető fűszernövényeinek friss hajtásaival is próbálkozhatunk. A virágoknál legjobb, ha a szirmok színes kavalkádjával fedjük be a tésztát, így garantáltan nem szakítja ki. 

Amire szükséged lesz a laminált tészta készítéséhez:

- a házi tésztakészítés alapeszközei
- nyújtógép és a használatában való jártasság
- alapanyagok a tésztagyúráshoz: liszt, tojás, só
- választott fűszernövény(ek)
- egy tálka, amiben vizet készítesz az asztalra.

Ha már jártas vagy a tojásos alaptészta elkészítésében és a nyújtógép használatában, akkor tényleg könnyedén fogsz ilyen és ehhez hasonló csodákat készíteni.

img_4064.jpg

Így készítsd:

1. Gyúrj tojásos tésztát.
2. Nyújtsd vékonyra.
3. A kiválogatott, megmosott fűszernövény leveleit még enyhén nedvesen helyezd az egyik tésztalapra.

img_4049.jpg
4. Mártsd az ujjadat az előre kikészített tálkába és vizezd meg a tésztalapok szélét, esetleg a fűszernövények közötti üres felületet. 
5. A másik ugyanolyan vékonyra nyújtott tésztalapot helyezd a fűszernövénnyel megpakolt tésztalapra, úgy hogy az egyik kezeddel engeded rá a lapot, a másikkal simítod a felületre, hogy minél kevesebb levegő szoruljon a lapok közé.

img_4060.jpg
6. Görgesd végig az összeillesztett lapok felületén a sodrófát (esetleg finoman simítsd végig a kezeddel), hogy a beszorult levegő ki tudjon jönni. 

img_4053.jpg
7. A nyújtógépen engedd át a laminált tésztalapot, hogy a rétegek szépen összesímuljanak. FONTOS, hogy egy fokozattal kapcsoljuk vastagabbra a gépet a már laminált lap nyújtásakor. Tehát, ha a tésztalapokat 7-es fokozatig vékonyítottad, most állítsd vissza 6-os fokozatra.

img_4056_1.jpg

8. Vágd tetszőleges formára!

img_4077.jpg

Tippek, jó tanácsok:

- Van lehetőség arra is, hogy a fűszernövény tésztalapra helyezését megelőzően a lapot vizes ecsettel lekened és így teszed rá a már megmosott, de száraz leveleket. Nekem a fenti technika vált be, mert a tészta nem áll vizesen amíg dolgozunk.
- Egy lapra többféle fűszernövényt is tehetsz, így a tészta vegyesen tartalmazza a kedvenceidet.
- Mindig csak 2 lapot nyújts ki egyszerre, a többi tésztát tedd fóliába, hogy ne száradjon. Ha nagy a hőség vagy valami okból abba kell hagynod egy kis időre a munkát, akkor a kinyújtott tésztalapokat takard le tiszta, nedves konyharuhával. 
- Érdemes a két tésztalapot azonos méretre vágni, így könnybb vele dolgozni. Készítheted úgy is, hogy a kinyújtott lap feléig pakolod a leveleket és a másik felét ráhajtod, így egy tésztalappal készül a laminálás.
- Minél sűrűbben rakod a válaszott fűszernövényt, annál intenzívebb az íze és a tészta formára vágását követően is látványosabb. 
- A tészta vékonyításához tudatosan nem írtam fokozatot, mert az a tapasztalat, hogy minden gépen eltérő számú fokozat van illetve még két azonos márkán belül is tapasztaltunk az azonos fokozaton nyújtott lapok között különbséget. (A képeken látható tésztákat még vékonyíthattam volna, de idő hiányában és a segítségeimre való odafigyelés mellett nem volt rá lehetőségem. Én Marcato Atlas 150 típusú géppel dolgoztam. A lapokat 7-es fokozatig nyújtottam, majd a laminált lapot 6-os fokozaton engedtem át.)

19732144_846894845478215_7833930249634694254_n.jpg

- Érdemes a forma kiválasztásánál figyelembe venni a laminált fűszernövény láthatóságát. Válaszd a nagyobb, szélesebb formákat.
- Ha a fűszernövény ízét is érezni akarod, akkor kevésbé markáns mártást válassz. 

img_4082.jpg

Jó kísérletezést! Remélem a segítségedre lehettem! Petra

2 komment

Címkék: friss tojásos tészta színes/ízes tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr6212652307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eyvoree 2017.12.04. 15:00:28

Egy lilakáposztás raviolit szeretnék elkészíteni ezzel a technikával.

Utána zsályás kacsazsírban lett volna átforgatva...a kérdésem, hogy szerinted nem lesz túl decens ha friss zsályalapokat "laminálok" a tésztalapok közzé?

Évi néni 2018.08.15. 20:49:40

Én is készítettem ilyen tésztát. Én egyben hagytam és lasagnet készítettem vele.
süti beállítások módosítása