Múlt és jelen

2011.04.05. 11:35 tisztatészta

Gyermekként nem érzékeljük az idő múlását csak élvezzük a napok, hetek, hónapok történéseit. Falun nőttem fel és összehasonlítva a nagyvárosi léttel, ott minden olyan nyugisan zajlott. Ott, akkor volt idő mindenre. Persze azóta nagyot fordult a világ és talán ott is felgyorsult az élet.
Na de maradjunk az emlékeknél: a nagymama arca ugrik be, ráncos, de nem gondterhelt. Épp tepertős pogácsát süt a kérésemre.


Nagy kedvenc volt akkoriban, persze csakis úgy, ahogyan ő készítette. A mami már nincs közöttünk, a tudását és a receptjeit is magával vitte. Sajnos nem volt elég időnk, pedig annyi tervünk volt. Rengeteg étel elkészítését szerettem volna megtanulni tőle és ő is szerette volna átadni nekem a tudását. Azt hiszem, ez esetben sem a recept hiányzik, hiszen rengeteg próbálkozást tettem, hogy olyan „mamisra” sikerüljön és biza rá kellett jönnöm, hogy soha nem lesz olyan… nem, mert hiányzik valami… hiányzik, azaz íz, amit gyermekkoromban éreztem, azaz íz, ami a mami nélkül már nem létezik. Talán benne volt a lelke, hiszen szenvedéllyel és szeretettel készült a sok finomság.
A tepertős az ő emlékére sült. Biztosan imádná, hiszen az iránta érzett megbecsüléssel és hatalmas szeretettel készítettem. 

Horváth Ilona szakácskönyvében található tepertős pogácsa recept nyerte el a családom tetszését. A sok próbálkozás közül szerintük ez a legfinomabb. 

Jöjjenek a hozzávalók:

1/2 kg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
35 dkg darált tepertő
15 dkg margarin vagy vaj
langyos tej
só, cukor
2-3 evőkanál bor (kihagyható)
1 tojássárgája
 
Elkészítés:

Az élesztőt kiskanál cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, majd liszttel, sóval, 15 dkg margarinnal/vajjal (ugye ez opcionális) és a szükséges mennyiségű borral jól összedolgozzuk. (Ha kemény a tészta tejjel lágyíthatjuk.) Az összeállt tésztát vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt és feltekerjük, a sodrófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtjuk és fél óráig pihentetjük. Újra kinyújtjuk és az előbbi módon felcsavarjuk. Ezt a műveletet háromszor ismételjük fél órás pihentetéssel. Végül kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk (éles kés szükségeltetik), pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, a tepsibe sorakoztatjuk (a tepsit sütőpapírral kibéleljük) és végül tojással megkenjük. Kb. 15 - 20 percig sütjük 200 fokon. (A pogácsákat nem szabad lassan sütni, mert kiszáradnak!) 

Hát így készül nálunk a tepertős. Tudom, számtalan bejegyzést írtak már róla, de ez az enyém a hozzá fűződő emlékekkel. A bor mellett a szenvedélyem és szeretetem is megbolondította... ezért annyira kapós a családban. Az anyukám szerint a mama büszke lenne Rám! :)
A fotókat készítette: Nemes Róbert 

Szólj hozzá!

Címkék: sós

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr422796477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása