Egy pillanat...

2015.05.28. 18:40 tisztatészta

A tengerparton ült egy eldugott, csendes partszakaszon. Emberi zaj nem hallatszott, csak a természet zenélt neki. A hang és a fény körülölelte lényét. A nap sugarait fújta a szél, s felkapva a vízcseppeket összeölelkeztek. Megérintették a lány arcát. Egyszerre érezte bőrén a hűvös szellőt, a tűzforró napsugarat, az érintést a vízcseppek lágyították. A távolba bámult és mélyeket lélegzett. A természet magával ragadta, beszippantotta elméjét a tenger. Csupán egy gondolat járt a fejében, méghozzá:
Létezik a pillanat? 
A tenger hullámainak moraja hangokat hozott. Először csak szavakat hallott: vízcsepp, csillag, Föld, Nap... aztán a szél segített a szavakat mondatokká formálni és egy fuvallattal a lány füléhez érintette, hogy meghallja a választ:
Nappal vízcsepp vagyok,
s a Nap fényében tündöklően ragyogok.
Éjjel csillag vagyok, s fényemmel a Földre kacsintok.
A nappalt az éj követi, az éjszakát a Nap átöleli.
A pillanatot a szél viszi, s rajtad múlik, hogy lényed észreveszi,
vagy a szél tova száll és magával viszi. 

Tehát a pillanat létezik, ott van mindenhol, mindenben. Bárhol rejtőzik is neked csak észre kell venned, és be kell lélegezned. Ha belélegzed átjárja minden sejted, majd buborékot képez és emlékként elraktározódik benned. 
LÉLEGEZD BE A PILLANATOT! 

Közben a sziklák között feltűnt egy emberi alak és a lány felé kiáltott: - Kész a vacsora!
A lány csak annyit mondott: - Egy pillanat... és mélyen belélegezte azt, amit a tengerparton megélt.
Ezután felállt, megvárta míg a pillanat elárasztja a testét, majd a sziklákon lavírozva követte a vacsora illatát.
Asztalhoz ült és jóízűen elfogyasztotta a vacsorát, majd az azt követő csendben belélegezte minden érzékszervére gyakorolt hatását.

Spárgával gyúrt szélesmetélt citrommal, tonhallal, nyers spárga szeletekkel bolondítva

A tészta hozzávalói:

400 g durumliszt
260 g zöld spárga (előkészítést követően kb. 150 g)
2 tojás szétválasztva (a tészta állaga teszi függővé a fehérje felhasználását)

zold_sparga.jpg

Bő vízben alaposan tisztítsuk meg a spárgát, majd fogjuk és két kézzel hajlítsuk meg, hogy szétpattanjon. Az alsó részeket tegyük félre, jó lesz a tészta főzővizébe. Az ehető spárga szárakat vágjuk kb. fél centis darabokra és tegyük lobogó, sós vízbe. Főzzük a spárgát roppanósra (kb. 2-5 perc, vastagságtól függ), majd jéghideg vízben hűtsük le.
Ezt követően öntsük a lehűtött spárgához a két tojássárgáját és alaposan turmixoljuk össze. A zöld turmixot folyamatosan adagolva öntsük a liszthez és gyúrjuk tésztává.

tesztagyuras.jpg

Ha nem lett elegendő a 'spárgapüré', akkor a tojásfehérjét használjuk fel a tészta lágyításához. (Pihentetés nélkül nyújtottam a tésztát, majd a kinyújtott tésztalapokat pihentettem vágás előtt kb. negyed órát, mivel puhának találtam a tésztát.) 

teszta_kinyujtva.jpg

A tésztát nyújtsuk ki (ha van lehetőség) géppel, majd helyezzük a gépre a szélesmetélt formához való kést és vágjuk fel a lapokat.

sparga_szelesmetelt_teszta.jpg

Ha nem áll rendelkezésre gép, akkor sodrófával nyújtsuk ki, s feltekerve a tésztát, éles késsel vágjuk tetszőleges szélességű csíkokra. 

A mártás hozzávalói:

spargas_tagliatelle_teszta.jpg

a fenti mennyiségű friss tészta vagy 500 g száraztészta
kb. 300 g konzerv tonhal (ízlés szerint növelhető a mennyisége)
1 nagyobb citrom (szükség lesz a héjára is)
kb. 6 evőkanál olívaolaj
6-8 szál zöld spárga (vagy egy csokor petrezselyem)
só, frissen őrölt bors

Öntsük az olívaolajat és a citrom kifacsart levét egy nagyobb serpenyőbe, adjuk hozzá a tonhalat és hagyjuk az ízeket összemelegedni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és öntsük hozzá a frissen kifőtt tésztát. Csorgassunk hozzá kevés főzővizet, tegyük bele a hámozó késsel vékonyan felszeletelt spárgát (vagy a felaprított petrezselymet) és forgassuk össze. A frissen tálalt tészta tetejére reszeljünk citromhéjat, hintsük meg frissen őrölt borssal (vagy megbolondíthatjuk friss, szeletekre vágott csili paprikával is).

szelesmetelt_citrommal_tonhallas_es_nyers_sparga_szeletekkel.jpg

Ha ízlik, akkor lélegezd be az ízeket, illatokat, hogy átjárja minden sejtedet. Váljék egészségedre! ;)

Szólj hozzá!

Címkék: sós friss tojásos tészta hosszú tojásos tészta színes/ízes tészta hal és tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr527477862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása