Hiszem, hogy minden alkotás életre kel. A kéz formálja a "testet", s átadja az energiát, mely lényünkből fakad. Így adsz egy darabot a saját lelkedből, minden általad készített alkotásnak. Így töltöd fel alkotásodat szeretettel, amely általa eljut másokhoz... szeretteidhez, idegenekhez, akik számára Te nem leszel idegen, mert megismernek az alkotásodon keresztül. Beszélgetnek a lelkek, s aki ezt nem hallja, az érzi. Érzi a szívében, mely összeszorul... mosolyt vagy akár könnyeket csal arcodra. Minden ember művész, mert mindenki alkot, amelyben benne van szíve összes szeretete. Igen, Kedves Olvasó! Te is művész vagy, mindannyian azok vagyunk, mert alkotunk. Légy büszke magadra és merd használni a kezed, mert általa élettel teli csodák születnek.
Én így ismertem meg Viktort, a Faművest. :) Ő alkotta a corzetti mintázómat, melynek lenyomatát én terveztem.
A Corzetti, mely valószínűleg "kis keresztek"-et jelent, először a 13. században lett dokumentálva és az első díszítésekről úgy vélték, hogy a Genovai keresztes lovagok keresztjét ábrázolják. A reneszánsz kor alatt az előkelő ligúr családok szívesen faragtatták bele címerüket a nyomó formák hátuljába, olyan szimbólumokkal együtt, mint a kéve, a búza és kinyílt virágok. Természetes kemény fák mint például a bükkfa, a juharfa, az alma vagy a körtefa voltak a legalkalmasabbak a formák elkészítésére. Mivel a vékony tészta érmék könnyen megszáradtak, ezért jó étel volt a genovai hajósok számára akik hónapokig a tengeren voltak. (a fenti fordítás és az alábbi recept arányai Aliza Green, Making Fresh Pasta c. könyvéből származik, a hozzávalókon változtattam)
Finom mozdulatokkal keverd össze a durumlisztet a mandulaliszttel és egy csipet sóval egy nagy keverő tálban úgy, hogy egy "vulkánt" formázzon a közepén egy "kráterrel". Egy kis tálban vagy mérőpohárban keverd össze a fehérbort a tojássárgájával és az így kapott keveréket öntsd a "kráterbe". Villával keverd össze a hozzávalókat, majd lisztes kézzel dolgozd össze a tésztát, míg homogén nem lesz. Ezután következik a gyúrás, lisztezett felületen tenyered párnás részével dolgozd meg jól a tésztát, hogy szép sima és rugalmas legyen. Gép (vagy sodrófa) segítségével nyújtsd ki az így kapott tésztát „vastag” lapokra. Helyezd a tésztalapokat egy fa felületre. Az alját és a tetejét is hintsd meg liszttel és vágj ki köröket a corzetti vágóforma alján található körvágó segítségével. Folytasd ezt amíg el nem fogy a tészta.
Finoman szórd meg liszttel a vágó forma vastagabb alsó részét, majd egyenként helyezd a tésztaérméket a pecsétre, határozottan nyomd össze az érmét a formázó pecsét felső részével (amelyiken egy fogantyú van), hogy az érmére kerüljön a minta. Szedd le a corzettit a pecsétről, majd helyezd el őket egy tészta szárítón, tiszta ruhán vagy konyharuhán, amely finoman be van hintve liszttel. Hagyd száradni a corzettit 1 órán át, mielőtt megfőznéd forró, sós vízben. Zsályával és vajban pörkölt fenyőmaggal, reszelt sajttal megszórva fantasztikus ízélményben lehet részed.
Megjegyzés: Néha főtt, apróra vágott borágó leveleket vagy apróra vágott majoránna leveleket adnak a tésztához a fűszeres íz és a zöld színezet érdekében.
Nyereményjáték
Ő lesz az kit kisorsolunk, s általa egy kedves olvasónak örömet okozunk. :)
A fenti képen látható mintázó Viktor (a Faműves), Babette és az én közös ajándékunk.
Hogyan lehetsz Te a szerencsés?
Írd meg a tisztateszta@gmail.com címre, hogy a Faműves milyen lenyomattal készített párja, Babette részére corzetti mintázót. Válaszként két mintázatot várok, melyhez segítséget ITT találsz.
A játék most indul! A válaszokat 2013. március 22-én, péntek éjfélig várjuk a fent megadott e-mail címre. A sorsolás menetéről és végeredményéről a TISZTATÉSZTA facebook oldalán és itt a blogoldalon tájékozódhatsz. A nyertest e-mailben értesítjük, a nyereményt postán (kizárólag belföldre) küldjük el a szerencsésnek. A játéknak nem feltétele, de örömmel látunk facebook oldalainkon: Babette főz; Faműves; tisztatészta és Mozzarelli Blogja, aki által ez a bejegyzés ilyen formában nem jöhetett volna létre.
A Faműves alkotásait a Meska kézműves boltjában vásárolhatod meg: IDE KATTINTVA.
Corzetti mások konyhájában:
Corzetti tészta
Corzetti tökmagos petrezselyem pestoval
Cékla pesto corzetti tésztával