Beköszöntött a tavasz, medvehagyma lázban ég az ország. Rengeteg bejegyzés olvasható. Lehet szemezgetni a receptek közül, akár pályázni egy receptversenyen, de számtalan medvehagymás néphiedelem található az internetes oldalakon.
Ha már a néphiedelmeknél tartunk: egyesek szerint a téli álmukból előbúvó medvék emésztőrendszerük megtisztítására fogyasztották, de sokak ezt cáfolják, hiszen a medvék utálják a hagyma ízét. Erről lehetne vitatkozni, de most a lényeg, hogy mi emberek, előszeretettel használjuk a medvehagymát ételeink elkészítéséhez.
Tehát a továbbiakban medve kilő, mert a (medve)hagyma most a menő!
Évekkel ezelőtt még eszembe se jutott, hogy medvehagymáért, mint alapanyagért menjek a Mecsekre. Mentem én, de bringával, élvezni a természetet, kikapcsolódni, elvonulni a világ zaja elől. Imádom tavasszal az erdőt (persze minden évszakban megvan a maga varázsa). Azt mondják e növény hatalmas gyógyerővel rendelkezik, de hiszem, hogy nem csak akkor ha elfogyasztjuk. Csodákra képes az erdő a medvehagyma virágzás idején. Én már csak tudom, hisz minden tavasszal az alábbi gyönyörűség látványa tárul elém kerékpározás alkalmával.
A blog címéhez hűen friss medvehagymás tésztát gyúrtam. Szerencsének érzem magam, mert nem kellett a piacon az árusokra vadásznom és horror áron megvenni egy csomagot. Feltekertem a Mecsekre, szedtem friss illatos leveleket, hazagurultam és máris nekiálltam a műveletnek.
Felaprítottam a medvehagymát. Direkt nem turmixoltam, nem az volt a cél, hogy a tésztát megszínezze, hanem hogy az apró darabok látványa és íze különlegessé tegye a szélesmetéltet.
Hozzávalók a tésztához 2 személyre:
15 dkg durumliszt
15 dkg finomliszt
3 db tojás
marék aprított medvehagyma
csipet só, őrőlt fehérbors
Elkészítés:
Elővettem a szükséges eszközöket, a kétfajta lisztet kimértem, összekevertem, a gyúródeszkára öntöttem. Mélyedést csináltam a liszt közepébe, a tojásokat beleütöttem, a sót, fehérborsot a mélyedésbe szórtam. A tojássárgákat kézzel összetörtem, az aprított medvehagymát a halom közepébe raktam.


1 doboz hámozott, apríott paradicsom
2 dl főzőtejszín
1 zacskó mini mozzarella
1 fej vöröshagyma
kevés olívaolaj
só és bors
