A falusi lány egyetemre került a nagyvárosba és mi sem volt természetesebb: főzött, sütött, úgy ahogyan otthon látta/tanulta, minden nap. Ezzel az anyukáját az őrületbe kergette, ellentétben az évfolyamtársakkal, akik állandóan nála dekkoltak, mondván: "kő még" ízű a kaja.
A telefonok mindennaposak voltak: - Anyu! Töltött káposztát főzök, hogy is kell elkészíteni? Hat főre, igen, de akkor mennyi káposzta és a rizs... de még a rántás is hátra van. Segíts! Anya sütnék sütit is, tudod, azt, amit a múlt hétvégén készítettél, na annak lediktálnád a receptjét?
És így ment ez nap, mint nap, éveken keresztül. Hiába mondta el egyszer az anyukája, akárhányszor főzte ugyanazt az ételt, mindig kellett a telefonos segítség. Nem azért, mert nem tudta hogyan kell, így volt megnyugtató, mert:
AZ ANYUKÁM MONDTA!!! :)
Macskaszemet még sohasem készítettem, még telefonos segítséggel sem. :) Ja, most sem én fogom, de kell a receptje, az anyukám-féle elkészítési mód. Olyan érzelmek kötnek hozzá, mint a nagymamám sütijeihez. Azokat is imádtam, de hol a recept?! A fejében és a kezében volt, mint most ez a jóféle az anyukáméban. Dokumentálom az elkészítés módját és ha legközelebb jön az anyukám, meglepem. Majd csodálkozik, hogy fel sem hívtam telefonon. :)
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
4 tojássárgája
14 dkg margarin
1 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 db kockacukor
kevés tejföl a tésztakenéshez
... a töltelékhez:
20 dkg dió darálva
20 dkg cukor
4 tojásfehérje
sárgabarack lekvár
magozott meggy (mirelit)
kevés zsemlemorzsa
Elkészítés:
Az élesztőt a kockacukorral langyos tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, margarinnal, a tojássárgákkal összedolgozzuk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk és sodrófa segítségével téglalap alakúra kinyújtjuk. A lapokat vékonyan megkenjük lekvárral, majd a két szélét megszórjuk zsemlemorzsával, erre sorakoztatjuk a meggyet. Így ni:
A lap két szélét felcsavarjuk, úgy hogy a közepén maradjon hely a tölteléknek, amit az alábbiak szerint készítünk. A négy tojásfehérjét a megadott cukor mennyiséggel kemény habbá verjük. A cukrot lassan adagoljuk hozzá. A végén a darált diót hozzáadjuk, óvatosan átforgatjuk. A masszát kanál segítségével a tészta közepébe töltjük.
Előmelegített sütőbe 180 fokon aranysárgára sütjük. Ha kihűlt szeleteljük, ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
Én így fogom elkészíteni... ahogy az anyukám mondta!