Kalács téma

2011.04.19. 19:15 tisztatészta

Emlék, emlék gyere elő... nem jön, mert nem sült fonott kalács a nagymamám konyhájában. Ott nem, de a péknél isteni finom, foszlós. Hopp, egy foszlány, nem a kalácsból, az emlékeimből. Érdekes, nem nyuszis képek jutnak róla eszembe. Lakodalmi pillanatok villannak be.
Szól a tehéntrapp (mi falun így neveztük a múlatós zenét). Most ér vissza a vendégsereg az esküvőről a művelődési házba, ahol megkezdődik a reggelig tartó dínom-dánom. Ismerős arcok, műanyag kosárkákból kínálják a kalácsot, ami ínycsiklandozó. Na ezért a pillanatért szerettem lakodalomba járni. Teletömtem a fejem kaláccsal, aztán nyavalyogtam a szüleimnek, hogy mikor megyünk már haza. Anyukám tudta, hogy egy dologgal tud marasztalni, az pedig a vacsorára tálalt paradicsomszósz volt. Szóval a kajával már akkor is le lehetett kenyerezni. :) Amikor nem voltunk hivatalosak (bár ez ritka számba ment, hisz falun ismer mindenki mindenkit, ebből egyenes arányosan következik a meghívás), akkor is akadt egy osztálytárs, aki ott volt és kimentett az utcára egy kosárral teli finomságot.
Mostanság kalács recepteket tesztelek, keresem a lakodalmas kalács ízt, amit gyerekkoromban éreztem. Miután kipróbáltam a város, mondhatni összes pékségéből származó fonatot úgy döntöttem saját kézzel készítek foszlós kalácsot. Egy oka van a próbálkozásaimnak: a mellékíz, a nem finom jelző. Ti is érzitek?
Íme egy kalács, innen, ami bejött, amit már harmadszorra készítek (egy kis módosítással), ami húsvétkor is sülni fog a konyhámban és amitől felélénkültek az emlékeim...

Hozzávalók az én szájízemnek megfelelően:

50 dkg finomliszt
1 dl tejszín
1,7 dl tej
6 dkg vaj felolvasztva
2 tojás sárgája
1 csapott mokkáskanál só
10 dkg kristálycukor
2.5 dkg friss élesztő
2 evőkanál kakaópor
tejben áztatott mazsola

 
Elkészítés:
 
Az élesztőt kiskanál cukorral langyos tejben felfuttatjuk. Kimérjük a lisztet és egy kelesztőtálba adagoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejszínt, a felolvasztott vajat, a cukrot, a sót, a felfutott élesztőt, kézzel összedolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk. Nálam ez kézi művelet. Nézzük a jó oldalát, időt spórolok, hisz egyben konditermi edzésnek megfelelő gyakorlatot végzek. :)
A tésztát két részre osztjuk és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport, melyet hozzáadás előtt kevés langyos tejben csomómentesre keverünk. Ha egyenletesen összedolgoztuk a tésztát, meleg helyen konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
 
 
Ha megkeltek, külön-külön kinyújtjuk téglalap formára.
 
 
Egymásra fektetjük, úgy, hogy a kakaós tészta felül legyen. Aki szereti mazsolásan szórja meg, én kevés vörös áfonyával is meghintettem.
 
 
Feltekerjük, mint a rétest. A két végét összecsípve a kiolajozott kuglóf formába helyezzük, a megmaradt tojásfehérjével lekenjük és 180 fokon légkeveréssel megsütjük. Negyed óra elteltével letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült.
 
 
Listás kalács lett belőle. Ha valami ízlik a családnak, akkor kérik, hogy írjam fel a LISTÁRA. Hosszú a sor. Húsvétra tripla adagot sütök és fonottan készítem, mert ezt is imádjuk. ;)

2 komment

Címkék: édes kelt tészta kenyér/kalács

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr872837478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.04.19. 20:56:44

Én a fonott változatát csinálom néha, bár őszintén szólva mostanság kicsit elmaradt... de van helyette egy csomó más :)
brannaghpraktikai.blog.hu/2010/08/10/foszlos_kalacs_a_nagymamanak

Nálunk régebben úgy működött a lakodalmas kalács, hogy (általában a nagymamák) rengeteg kalácsot sütöttek, és kisebb szeletekre szelve kosárból kínálták azoknak, akik a menetet bámulták meg az utcáról, kapuból, ablakból. Így gyakorlatilag az egész falu részese volt az eseménynek, akár meghívott volt, akár nem. Mert annál azért nagyobb a falu, hogy mindenki meghívott legyen. Sajnos élőben nem láttam még ezt a szokást, és most már valószínűleg nem is fogom...

tisztatészta 2011.04.21. 12:58:20

@Brannagh: A párom is hasonló szokásokról mesélt. Köszönöm a receptet, nagyon guszta! Ki fogom próbálni a hétvégén. ;)
süti beállítások módosítása