Kanyarkenyér

2011.04.27. 18:30 tisztatészta

Az ünnepi terülj-terülj asztalkám kínálata elpusztíthatatlan. Jó magyar szokás szerint általában eltúlozzuk a sonka méretét és a kifőzött tojások mennyiségét. Ilyenkor felmerül a kérdés: Mi tévők legyünk a maradékkal?
Én a párom által kanyarkenyér névre keresztelt tartalmas tésztát szoktam készíteni. Nagyon finom, laktató étel. A mi kanyarkenyerünk olaszországi megfelelője a Casatiello. Az olasz konyha húsvéti ételeként ismert, jellemzően Campania régióban, Nápoly környékén sütik ezt az ízletes "tortát". Sok változata van, hiszen: mint minden recept, ez is családról családra változik. A receptet az anyukámtól örököltem. Ő pedig a déditől, vagyis a nagyijától. Amikor az anyukám kicsi volt kemencében sült a névtelen finomság. Mivel nem volt kemencéjük a pékhez vitték sütésre. Milyen jó lenne, ha ez ma is így működne. Bedagasztom, megkelesztem a tésztát és beugrok a pékhez, beadom sütni a kenyeret. Bérsütés híján, saját kemencéről álmodozom... :)
Következzék a mi családi "örökségünk" a húsvéti maradék felhasználására.

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
1,5 dl tej
3,5 dkg élesztő
12 dkg sertészsír
kb. 1-1,5 dl langyos víz
2 teáskanál cukor
só, bors

... a töltelékhez:

25 dkg (húsvéti) sonka
10 dkg sajt (trappista)
3 főtt tojás (kihagyható)

Elkészítés:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet kimérjük, a kelesztőtálba öntjük és mélyedést csinálunk a közepébe. A zsírt, a felfutott élesztőt hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk. Ha a töltelékként felhasznált sonka sós, akkor a tészta sózásakor óvatosak legyünk. Összekeverjük az alapanyagokat, melyhez a vizet lassan adagolva öntjük hozzá (amennyit felvesz). Ha a tészta kemény adjunk hozzá kevés vizet, ha lágyabb, akkor lisztet. A tésztát kézzel dagasztjuk kb. 15-20 percig. Na jó, ez opcionális.

Ha a tészta elválik a tál falától és az állaga rugalmas, akkor meleg helyre tesszük és letakarva egy órát kelesztjük. Ez idő alatt a duplájára kel. A tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk és sodrófa segítségével téglalap alakúra lapítjuk (ezt sodrófa hiányában kézzel is megtehetjük). A kockára vágott tölteléket a tésztára szórjuk és feltekerjük, mint a rétest. A két végét összecsípve kiolajozott kuglóf formába helyezzük és hagyjuk duplájára kelni. Mielőtt a sütőbe kerül olajjal átkenjük a tetejét. Az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük. (Miközben sült 2 alkalommal vizet permeteztem a tetejére.) 

Ha elkészült hagyjuk kihűlni. Persze ezt mi sohasem tudjuk megvárni. Az illatok a konyhába csalogatják a családot és még melegen kénytelen vagyok megvágni. Éles kés szükségeltetik, hogy a vágás felszíne egyenletes legyen. Az elkészítésekor legyetek kreatívak, hiszen bármivel tölthető és nem kizárólag húsvétkor készíthető ez a tésztás finomság. Jó munkát az elkészítéséhez és jó étvágyat az elfogyasztásához!

1 komment

Címkék: sós kelt tészta kenyér/kalács

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr762857304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palkóanyu 2011.04.27. 20:58:16

Vittem a receptet! naná, nálunk is maradt egy kis sonka...tojás is akad.....a többi meg mindig "kéznél van"! és kiváncsi is vagyok!!!! köszi a recit!
süti beállítások módosítása