Őszinte vallomás

2011.05.13. 16:50 tisztatészta

Sohasem éreztem bűntudatot vagy lelkiismeret furdalást egy túl késői vacsora vagy netán túl sok mennyiségű étel elfogyasztása során. Számtalan élvezeti forrás van az életben és az evés az első három helyezettben benne van... számomra mindenképpen. Mindenki mástól esik extázisba: én attól, ha egy jól elkészített ételt tehetek magamévá. :) Persze azon vitatkozhatunk, hogy mi tartozik a "jól elkészített" kategóriába, de most nem is ez a lényeg, maradjunk annyiban, hogy ízlések és pofonok!
Ha egy adott étel hangulatomra kifejtett hatása pozitív, akkor azt "simulós kajának" nevezem. Jöjjön egy rövid történet, arról hogyan fejti ki az evés, az elfogyasztott táplálék a simulást, vagyis honnan a "simulós kaja" elnevezés. 
Évekkel ezelőtt egy kedves barátnőm megállapította, hogy a hangulatomat leginkább befolyásoló tényező az, hogy éhes vagyok-e, ettem-e, mit ettem, és milyen hatással volt rám az étel. Azt mondja, hogy az arckifejezésemből mindezt meg tudja állapítani. Elhiszem neki, bár az arcomat nem látom... én a testemben-lelkemben érzem, adott esetben a hiányt illetve az étel által okozott pozitív hangulatot. Szóval a barátnőm teóriája az, ha éhes vagyok, akkor ráncos az arcom, viszont ha jóllaktam akkor azonnal kisimul, persze ez függ az étel minőségétől (és mennyiségétől) is. Ha együtt étkezünk kapásból tudja - anélkül, hogy megszólalnék -, hogy az elfogyasztott ennivaló milyen érzelmeket vált ki belőlem. Tehát innen a kifejezés. Szokta is mondani: "Látom, ez a kaja simulós volt!" Úgy tűnik én így fejezem ki az elégedettségemet! :)
Konklúzió: az étel íze és az evés élvezete javítja a hangulatot, a jó közérzetet és kisimítja a ráncokat. Ehhez a történethez is ajánlok egy tésztás, arckisimító finomságot. Remélem nektek is hatásos lesz. 
Az olasz tésztatípusok közül az egyik kedvencem az orecchiette, a kis méretű "fül alakú" tészta. Puglia tartományban jellemző, ahol frissen, tojás nélkül, kézzel formázva készítik. Sajnos ritkaságnak számít a hazai boltok polcain, ezért régóta tervezem, hogy saját kezűleg, frissen fogom megformázni. Most jött el a nap, hogy a tészta készítéséről begyűjtött információk alapján megvalósuljon a kivitelezés. Következzék az orecchiette házilag, sonkával és ricottával.

Hozzávalók a tésztához 4 személyre:

200 g durumliszt
300 g finomliszt (BL 55 használtam)
300 ml kézmeleg víz
kevés só

 ... a szószhoz:

1 csomag újhagyma
125 g (csíkozott) bacon
100 g feketeerdei sonka
125 g ricotta
1 doboz hámozott paradicsom
só, frissen őrölt bors
kevés olívaolaj

Elkészítés:

Először a tésztát állítjuk össze. Langyosra melegítjük a megadott vízmennyiséget, a liszthez adagoljuk, sózzuk és gyúrjuk, amíg homogén nem lesz. Sima, rugalmas tésztát kell kapjunk. Ha elkészültünk hagyjuk letakarva fél órát pihenni.

Jó tanács: a vizet apránként öntsük a liszthez, mert a vízmennyiség függ a levegő hőmérsékletétől és a páratartalomtól, így megtörténhet, hogy több vagy kevesebb víz szükséges a fent megadott mennyiségnél. 
Ha letelt a pihentetési idő, vágjunk a tésztából egy darabot (a többit hagyjuk letakarva) és lisztezett gyúródeszkán formázzunk egy hosszú, kb. fél centiméter átmérőjű "kígyót". Fogjunk a kezünkbe egy recés kést és vágjunk le kb. egy centiméteres darabot. Húzzuk végig a kés élét a tésztán és fordítsuk ki a hüvelykujjunkra, mint ahogy az alábbi felvételen készíti egy olasz mamma. 

Az én technikám hagy némi kivetnivalót maga után, de szerintem elsőre nem is olyan rossz. Elégedett vagyok. :) A tészta elkészítését türelmes háziasszonyoknak ajánlom, mert kicsit hosszadalmas a munkafolyamat. Persze gyakorlottak előnyben.


Egy nagy fazékban vizet forralunk. Ezalatt a zöldhagymát karikákra vágjuk (a levelét ne dobjuk el, szükség lesz rá), majd kevés olívaolajban a csíkokra vágott szalonnával és sonkával összeforgatva megpirítjuk. Ráöntünk egy doboz összevágott, hámozott paradicsomot és összerotyogtatjuk. Hozzáadjuk a megadott ricotta mennyiséget. Jól elkeverjük, hogy ne maradjon darabos, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha a víz felforrt sózzuk és beletesszük a tésztát. Mivel friss, pillanatok alatt a felszínre úsznak a kis fülecskék ezzel jelezve, hogy megfőttek. A zöldhagyma levelét apróra vágjuk és a leszűrt tésztával együtt a szószhoz keverjük. Azonnal tálaljuk, ízlés szerinti sajtot reszelünk a tetejére.

Ugye csábító? Simulós, jó étvágyat hozzá! :) 

2 komment

Címkék: sós friss tojásmentes tészta kézzel formázott

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr102899996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palkóanyu 2011.05.13. 21:02:18

Hú, Tésztakirálynő!!!! Most jól feladtad a leckét!

tisztatészta 2011.05.14. 22:19:38

@Palkóanyu: Leckét nem adtam, csak receptet! ;)
süti beállítások módosítása