Amíg meggy van

2011.07.10. 20:00 tisztatészta

Az országot járva, a gyümölcsösök mellett elhaladva egyre több helyen látom a SZEDD MAGAD akciót. A nyaralásunkból hazafelé jövet megálltunk egy kis meggyszedős nosztalgiázásra. A friss élmény előcsalogatta a gyerekkori emlékeket.
A házunkat meggyfasor övezte, melynek érési ideje épp a vakáció kezdetére esett. Mivel a szüleim dolgoztak (és a gyereknek is kell valami munka a szünidőre) a gyümölcs leszedése az én feladatom volt. Egész nap álltam a létrán, lógtam a fán, majd amikor anyu hazaért következett a közös befőzés. Annyi fánk volt, hogy a termés mennyisége meghaladta a család meggyfogyasztási képességét, így a nyári zsebpénzemet a meggy leadásával kerestem, mert akkoriban felvásárolták a gyümölcsöt. 
Mostanra meggyfa nuku és "fizetnem kellett azért", hogy magam szedhetem. Persze ez több szempontból is jó: olcsóbban jutottunk gyümölcshöz, felidézte a gyerekkori nyarakat, és nem utolsó sorban sülhetnek a meggyes finomságok.
A munkahelyen mindig téma a ki mit főzött, sütött és néha egy kis kóstoló is jut a munkatársaknak. A receptet anyukám hozta a munkahelyéről, megsütöttem, vittem kóstolót a munkatársaknak és most  leírom a Meggyes tejfölös torta receptjét, mert a kollégák igényt tartanak rá. :) Remélem Ti is szeretni fogjátok?!

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt (BL55)
1 egész tojás
8 dkg vaj vagy margarin
8 dkg porcukor
1 kávéskanál sütőpor

... a töltelékhez:

70 dkg magozott meggy + leve
2,5 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tejföl (1 nagy doboz)
2 dl tejszín
8 dkg cukor
1 egész tojás
egy marék hámozott vagy szeletelt mandula

Elkészítés:

A lisztet műanyag tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat/margarint kisebb darabokra vágva, majd a többi hozzávalót is. Az alapanyagokat gyors tempóban összedolgozzuk, cipót formázunk belőle. Két lehetőségünk van: a cipót fóliába göngyöljük és pihentetés után nyújtjuk ki vagy (én így készítettem) a cipót lisztezett felületen sodrófa segítségével kinyújtjuk, a tetejére sütőpapírt helyezünk, majd egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk és a tészta másik oldalát is befedjük sütőpapírral. Ezután egy órát a hűtőben pihentetjük. 

A meggy levét (kb. 1,5 dl) a 1,5 csomag pudingporral csomómentesre keverjük. Egy lábasba tesszük a meggyet (tehetünk félre pár szemet a díszítéshez), felöntjük a lével és besűrítjük. Ha elkészült kihűtjük. 
Ha a tésztánk pihenőideje lejárt egy 26 centiméteres tortaforma aljára sütőpapírt helyezünk, az oldalát kivajazzuk és a tésztával kibéleljük. A kezünkkel nyomkodjuk bele a tésztát a formába, úgy, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen. Az aljába kanalazzuk bele a meggyes masszát. 
Legvégül a megmaradt (1 csomag) vaníliás pudingport a tejföllel és a tojással csomómentesre keverjük, a tejszínt a cukorral kemény habbá verjük és a tejfölös masszával összeforgatjuk. Ezt öntsük a meggyes massza tetejére és előmelegített sütőben 175 fokon, hőlégkeveréssel 50 perc alatt süssük meg. 

Nem kell megijedni, ha a teteje rezeg (puhának találjátok), majd ahogyan hűl, úgy keményedik a tejfölös krém. A mandulát, ha egész törjük össze mozsárban, majd pirítsuk meg. Ha kihűlt a tortánk hintsük meg porcukorral, szórjuk meg a mandulával és díszítsük ízlés szerint. 

Ha a nyári kánikulában könnyű édességre vágytok, ezt ajánlom!  

2 komment

Címkék: édes

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr63055181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szumpi 2011.07.18. 14:55:16

Hali,
tegnap megcsináltam ezt a meggyes csodát, nagyon finom volt és a vendégek és nagyon értékelték mind ízre, mind kinézetre.
Köszi a receptet

tisztatészta 2011.07.18. 16:59:56

@Szumpi: Köszönöm szépen a visszajelzést. Örülök, hogy ízlett! :)
süti beállítások módosítása