... egy picit?

2011.07.19. 17:05 tisztatészta

Köszönöm, jöhet, de nem picit, én ebből nagy adaggal kérnék. Nem kérem, nem a tésztaadagokról lesz szó, egy újabb friss, kézzel készített tésztáról, ami nem is olyan pici. :)
Ezt a pici (ejtsd: pícsi) nevű tésztát már réges régen kinéztem Jamie Oliver Olasz kaják c. szakácskönyvéből, aztán valahogy feledésbe merült. Az elmúlt héten egy kedves kolléganőm friss olaszországi élményeiről mesélt, persze kérésemre az összes, a nyaralás során elfogyasztott tésztás fogást feljegyezte és részletes beszámolót tartott. Ódákat zengett egy toszkán tészta típusról, mely vastag, kézzel hengerelt és olyan, mint egy kövér spagetti, csak egy kicsit hosszabb. Hát ez a pici, mely Siena környékén a legelterjedtebb, de említésre méltó, hogy ugyanezt a tésztát Venetóban bigoli, Montalcino területén pinci néven ismerik. Néha bonyodalmat okoz az olasz tésztaformák beazonosítása, mert a különböző tartományokban, városokban ugyanaz az elnevezésű tészta más formázási technikával készül vagy a technika ugyanaz, de az elnevezés más. Több helyen, köztük Dolce Vitánál olvastam, hogy a pici a kézi készítésből következően nem lyukas, na ezt Jamie könyvében megcáfolja, mert az ott készülő pici hurkapálca segítségével készül és biza hosszú tésztacsöveket gyártanak. A könyv szerinti leírás mellett döntöttem és az alapján haladtam, de végül a dolgom megkönnyítése érdekében maradt a (le)hengerelős technika. :) 

Hozzávalók a tésztához:

600 g durumliszt
kb. 250 ml víz
csipet só

Elkészítés:

A lisztet gyúródeszkára öntjük, sózzuk, mélyedést csinálunk a közepébe és a hideg vizet lassan hozzáöntjük majd gyorsan, villa segítségével összedolgozzuk. Ezt a megoldást gyakorlottabbaknak ajánlom, mert a víz kifolyhat a liszthalom közepéből. Amennyiben a könnyebb megoldást választjuk öntsük egy keverőtálba a lisztet, sózzuk, majd a vizet hozzáöntve dolgozzuk össze a tésztát, amíg homogén nem lesz. Sima, bársonyos tésztát kell kapjunk. Kevesebb vízzel dolgozunk a szokásosnál, így hosszabb ideig tart összegyúrni a tésztát, de később könnyebb lesz vele dolgozni.

Pihentetés nélkül egyforma adagokra vágjuk a tésztát, majd a tenyerünkkel sodorjunk belőle vékony virslit. Amikor kb. 2 centiméter vastag, vágjuk fel 3 centiméter hosszú darabokra. Ezután tisztítsuk meg a munkafelületet, legyen teljesen száraz és lisztmentes. Takarjuk le a tésztát - amellyel nem dolgozunk - egy nedves konyharuhával, mert gyorsan kiszárad és nehezebb formázni. 

A tésztadarabokat egyenként, az ujjbegyekkel kb. 30 centiméter hosszúságúra sodorjuk. A tészta letakarásához használt nedves konyharuhával az ujjakat időnként nedvesítsük be, így könnyebben, gyorsabban tudjuk formázni. 

Miközben készült a tészta, a ragu már rotyogott a lábosban.

Hozzávalók a raguhoz:

250 g darált marhahús
250 g darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl sűrű paradicsomlé
2 doboz hámozott, aprított paradicsom konzerv (2x400 g)
1 rozmaring ágacska
3 babérlevél
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
parmezán sajt

Elkészítés:

Tegyünk a tűzhelyre egy nagy lábost, öntsünk bele olívaolajat, majd tegyük bele a felaprított vöröshagymát, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, adjuk hozzá a babérlevelet és a rozmaringágat. 

Pirítsuk üvegesre, majd jöhet bele a darált hús. Fontos, hogy a hús egyenletesen borítsa a lábas alját. Pár percig hagyjuk, hogy a hús átmelegedjen, az alja megpiruljon, majd ezután elkezdjük keverni. Kb. 10 percig pirítjuk, majd hozzáöntjük a paradicsomot. Keverjük össze, majd forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön lefedve gyöngyöztessük 2 órán keresztül. Ha túlságosan besűrűsödik öntsünk hozzá forró vizet és keverjük jól össze. Legvégül aprítsunk fel egy kevés friss rozmaringot, a megmaradt 2 fokhagymagerezdet és mielőtt elzárjuk a lángot keverjük a raguhoz. Ha szükséges sóval, borssal korrigáljuk az ízeket. A tálalás előtt a babérleveleket és a rozmaringágat egy villával halásszuk ki.

Ha a ragu majdnem kész, egy nagy fazék lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát. Szűrjük le és keverjük össze a forró raguval. Jó sok frissen reszelt parmezánnal azonnal tálaljuk.

Ez a 'pici' nagy sikert aratott nálunk, felkerült a listára. :)  

Szólj hozzá!

Címkék: sós friss tojásmentes tészta kézzel formázott tészta raguval

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr123079736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása