Karácsonyi készülődés I.

2011.12.03. 19:30 tisztatészta

Gyermekként a suliban készítettük a papír karácsonyfadíszeket, majd otthon folytatva termeltem a több méter hosszú, különböző színű papírcsíkból összefűzött "díszt", melyet édesanya segítségével tekertem fel a fára. Azóta, annak ellenére, hogy a családban mindig én voltam/vagyok a fadíszítő, sohasem készítettem díszeket. Most viszont ellenállhatatlan vágyat éreztem magamban az alkotás iránt. A blog tartalmához méltón a tésztát választottam a karácsonyi dekorációk alapanyagául. Itt tényleg minden tiszta tészta, most már elhihetitek! ;)

Karácsonyfadísz tésztából

Sohasem éreztem magamban annyi türelmet, hogy nekiálljak a 'díszgyártásnak', de nagyon úgy tűnik, hogy a tésztamániám ezt is legyőzi. A tésztához mindig, minden körülmények között van türelmem. :)
Amit használtam:
- búzakalász tészta
- szív alakú tészta
- kerék formájú tészta
- ragasztópisztoly
- gyöngy (tetszőleges színben)
- Color Works nikkel festék
- vékony szalag (tetszőleges színben)

A formák variációjának száma végtelen, így tetszőlegesen ragaszd össze a tésztákat, fújd le ezüst vagy arany színű festékkel, majd hagyd megszáradni.
Javaslat: Ne az erkélyen a legnagyobb szélben akarjátok színre fújni. Én kipróbáltam, a tésztán kívül minden festékes lett. :) Ne is a lakásban, mindent körberagasztva újságpapírral, mert előbb fulladsz meg, mint elkészülsz vele. Mielőtt megfulladtam volna, jöttem rá... :)
A párom szüleihez költöztettük a díszeket és a család közreműködésével a garázsban, óriás méretű gémkapocsra fellógatva fújtuk le, majd meleg helyen szárítottuk.
Mivel ezüst/piros színű díszeink vannak, így a tésztadíszeket a meglévő színekhez hangoltam.

Miután a díszek megszáradtak, gyönggyel díszítettem (felfűzött, színre fújt karácsonyfagyöngyöket vágtam szét), melyet ragasztópisztoly segítségével rögzítettem. Piros szalagot kötöttem rá, így sorakoznak, várják, hogy méltó öltözékei legyenek a fenyőfának.

Adventi koszorú tésztába öntött gyertyával

Az óriás kagylótésztával készült kísérletezés során megállapítottam, hogy kimeríthetetlen a töltelékek tárháza, így nem csak a szépsége, hanem sokoldalúsága is elvarázsolt. A tésztás adventi koszorú elkészítéséhez is az óriáskagylóra esett a választásom, ismét megtöltöttem... most sem csalódtam benne, csodás gyertya lett belőle. Vigyázat: fogyasztásra nem alkalmas illetve kereskedelmi forgalomba sem hozható, mert egy idő után a láng elkapja a tésztát és ég, mint a... :) Kizárólag dísznek ajánlom, de annak igazán különleges. 

Hozzávalók:
- 4 db óriás kagylótészta
- viasz
- fémtalpas kanóc

Egy fém dobozban (konzervdobozban) vízfürdőben felolvasztottam a viaszt. (Közvetlenül nem szabad melegíteni, tűzveszélyes!) Fémtalpas kanóc híján egy fém patent köré csavartam a kanócot, ezt a tésztába helyeztem, kitámasztottam és beleöntöttem a viaszt. Amikor megszáradt, szintén a fent említett helyszínen (garázs), a fent említett nikkel festékkel lefújtam. Természetesen szintén a család segítségével... nélkülük nem jött volna létre! KösziPuszi! :)
A gyertyák elkészültek, jöhet az adventi koszorú gyártás. Az alapot padlizsánlila vastag szalaggal körbetekertem, gombostűvel rögzítettem, majd jött a gyertyák elhelyezése, gyöngyökkel megtűzdelése, szalagokkal csinosítása, fahájrúddal és csillagánizzsal teleragasztgatása... 

Meggyújtani nem fogjuk, de elmondhatom, hogy a 'tésztáslánynak' saját készítésű tésztagyertyából van az adventi koszorúja. :)

Asztali dísz tésztából

Érdemes csatlakozni a tisztatészta facebook oldalához, mert ott mindig előbb értesülhettek az aktuális tésztás kísérletezéseimről. Így történt az asztali dísz esetében is. Jól meg is dicsértetek, hogy mennyire kreatív vagyok. Be kell vallanom, ez nem saját ötlet, itt bukkantam rá. Persze jött az ellenállhatatlan vágy: el kell készítenem! :)
Polisztirol kúpot vásároltam kreatív boltban, a ragasztás előtt befedtem papírral, majd arra ragasztópisztollyal illesztettem lentről felfelé haladva a különböző formájú tésztákat. 

Elkészülte után szintén le lett fújva, majd miután megszáradt kicsinosítottam, felöltöztettem. :) 

Gyöngyöket ragasztottam rá, gombostűvel szalagokat tűztem bele

és most ülök az asztal mellett és gyönyörködöm benne. :)

5 komment

Címkék: tésztadísz

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr53434445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tavola In Piazza 2011.12.03. 19:44:41

Fantasztikus! Tőled elhivatottabb tésztarajongót még sosem láttam! Nagyon ügyes vagy, és főleg szuperkreatív! Tetszik amit csinálsz!

Ép testben ép lélek 2011.12.03. 20:09:41

Gyönyörűek, nagyon ötletes! Hol lehet ilyen alakú tésztákat vásárolni?

tisztatészta 2011.12.03. 20:28:58

@Tavola In Piazza: Nagyon köszönöm! :)
@Ép testben ép lélek: Örülök, hogy tetszik.
Búzakalász tészta: Combino, Lidlben vettem.
Kerék formájú tészta: Intersparban kapható (Colavita) a Gyermelyi zöld színű fenyőfákkal (asztali díszen látható) együtt. Szív alakú: Butlers
Szép estét! Petra

Itality 2011.12.03. 22:10:41

nagyon jól néznek ki!!!!
süti beállítások módosítása