Karácsonyi készülődés II.

2011.12.11. 19:45 tisztatészta

Mostanában folyton elmerengek, a környezetem szerint beszippantott a tésztavilág... állandóan azon agyalok, milyen új ötletekkel gazdagíthatnám a tésztából készíthető karácsonyi díszek tárházát. Keresek, kutatok, s ha számomra tetsző dologra bukkanok, akkor a megvalósításig nem nyugszom. Így történt az alábbi dísszel is, melyet itt megláttam, s rögvest befészkelte magát a fejembe, ellenállhatatlan vágyat keltve elkészítése iránt.
Annyira akartam, hogy bevonzottam a mini kagylótésztát… leugrottam a legközelebbi kisboltba kenyérért és mosolygott rám a polcról… szinte könyörgött, hogy vigyél haza, szeretnék részese lenni a karácsonyodnak. :)
Lehet erre nemet mondani?!
 
"Karácsonyfa" tésztából
 
Ami szükségeltetik az elkészítéséhez:
- kis méretű kagylótészta
- polisztirol kúp (vagy kartonlapból készített kúp)
- ragasztópisztoly
- gyöngy (tetszőleges színben)
 
 
A kúpot alufóliába burkoltam, majd a ragasztópisztollyal illesztettem lentről körkörösen felfelé haladva a kagylókat. A legtöbb kagylószembe beleilleszkedett a mutatóujjam, ragasztót nyomtam a tészta felső részére és óvatos mozdulattal (könnyen elpattan) rögzítettem, úgy, hogy a mélyedés kifelé nézzen. 
 
 
Gyöngyökkel csinosítottam és elégedetten fogtam hozzá a következőhöz. :)
 
Függő tésztadísz
 
Jártam már kreatív boltban, de nem növeltem soha a bevételüket, mert minden alkalommal vásárlás nélkül távoztam. Ha meg is fordult a fejemben, hogy alkossak, meglátva az apró hozzávalókat, rögvest lemondtam róla. Nincs nekem az ilyesmihez türelmem. :)
Tagadhatatlan, minden változik körülöttünk, és mi magunk is folyamatosan változunk. Én türelmet kaptam, méghozzá a tészta iránti szenvedélyem által. ;)
 
Hozzávalók:
- polisztirol gömb
- kerék formájú tészta
- ragasztópisztoly
- gyöngy (tetszőleges színben)
- Color Works nikkel festék
- vékony szalag (tetszőleges színben)
 
A gömböt kötőtűvel átszúrtam (felfüggesztés miatt), majd felragasztottam a tésztákat. Lefújtam nikkel festékkel, ami sajnos összekapta a gömböt, mert a festék akril alapú volt és a két anyag nem kedveli egymást. Be kellett volna vonni papírral, de ahhoz már tényleg nem volt türelmem, hogy a gömböt egyenletesen bevonjam vele. :) Miután megszáradt gyöngyöket ragasztottam rá és gombostű felhasználásával szalagokkal tűzdeltem. Végül kötőtű segítségével toltam át a szalagot a gömbön, hogy felfüggeszthető legyen.
 
 
Csodálatosan mutat a térben. :)
 
A maradék tészta sem veszett kárba, sütőben sült csirkés tészta készült belőle. 
 
Hozzávalók:
 
500 g ömlesztett tészta
1 egész csirkemellfilé 
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 cukkini
1 doboz hámozott konzervparadicsom
1 kis doboz tejföl
4 evőkanál olívaolaj
só, bors, őrölt rozmaring
20 dkg reszelt trappista sajt
 
A csirkemellet megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat és megpirítjuk rajta a csirkét. Ha kész papírszalvétára szedjük, lecsepegtetjük. A visszamaradt zsiradékon, közepes tűzön megpároljuk a felaprított hagymát, a lereszelt sárgarépát és a felkockázott cukkinit, majd az apróra vágott konzervparadicsommal felöntjük, sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt rozmaringgal. Összerotyogtatjuk, hozzáadjuk a csirkemellcsíkokat és további 5 percig főzzük. Ha szükséges ízesítjük. Az időközben megfőtt, leszűrt tésztát összekeverjük a csirkés raguval és a tejföllel, sajtot reszelünk rá és 20 percre a sütőbe toljuk. 
 
 
Akkor jó, ha aranyszínűre pirult és jól átsült.
 
 
Már csak azon kell agyalnom, hogy jövőre hogyan készítek olyan díszeket, amelyeket az ünnepek elteltével beledobok egy forró, lobogó vízzel teli fazékba és elfogyasztom. :)

6 komment

Címkék: sós száraztészta hús és tészta tésztadísz

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr483455129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azur elefánt 2011.12.12. 11:09:00

Fantasztikusak a tésztadíszeid! :)

rebeka527 2011.12.12. 20:33:23

Ez nagyon ötletes! Ugye nem baj, ha lenyúlom??? :o)

tisztatészta 2011.12.12. 20:54:46

@rebeka527: ...csak tessék! ;) Jó munkát az alkotáshoz!

Kaluzsa Péterné Nelli 2014.11.30. 12:19:40

Már idén is a komódon a szép tėszta Karåcsonyfám, amit Tőled kaptam

tisztatészta 2014.12.01. 09:17:08

@Kaluzsa Péterné Nelli: Kedves Nelli, de jó, örülök, hogy még egyben van. :) Puszillak!
süti beállítások módosítása