Egyszerűen, finomat

2011.04.29. 23:59 tisztatészta

Egy gyorsan és könnyen megvalósítható receptet hoztam. Gondolom a dolgos hétköznapokban Ti is nehezen veszitek rá magatokat egy-egy bonyolult fogás elkészítésére?! Amikor fáradtan hazaesik az ember, nehezen áll neki a konyhai műveleteknek. Nekem is volt olyan időszakom, amikor a fáradtság és a lustaság győzedelmeskedett és egyszerűbbnek éreztem a telefonért nyúlni és megrendelni a vacsorámat. Ha jól belegondolunk, annyi idő alatt, míg kihozzák az ételt mi is összedobhatunk egy egyszerű fogást. Számtalanszor jártam úgy, hogy a megrendelt kaját fel kellett javítanom, mert ehetetlen volt. Ezen oknál fogva felhagytam a rendeléssel és bármilyen fáradtan érkezem haza a munkahelyről egy gyors vacsora elkészítésére mindig gyűjtök energiát. 
Elfoglalt fővárosi barátnőim nagyon rutinosak, én is tőluk tanultam a 'Hogyan készítsünk pillanatok alatt finom vacsorát' gondolkodásmódot. Mint mindent az életeben régebben ezt is túlbonyolítottam. Az igaz,  hogy finom, de általában a nehezebben elkészíthető kajákban gondolkoztam. Erre is rá kell hangolódni, nekem sikerült...
A barátnőim szerint a lényeg, hogy legyünk kreatívak és kövessük az alábbi tanácsokat! :) 
A hűtőben/fagyasztóban mindig legyen: bacon (emellett én a feketeerdei sonkát favorizálom, Lidl terméke); leveles tészta; tortilla lap. Ami még szerintem nélkülözhetetlen: főzőtejszín; tojás; idény zöldség(ek). 

Ezek az alapanyagok elegendőek ahhoz, hogy megfelelő fantáziával változatos és könnyen elkészíthető ételeket varázsoljunk az asztalra.
Tehát ha hazaérkeztünk nincs is más dolgunk, minthogy megnézzük 'mivanahűtőben' és átgondoljuk hogy a rendelkezésre álló élelmiszerekből milyen ínycsiklandozó étvágycsillapítót tudunk kreálni. Tényleg nem kell hozzá más, csak egy kis fantázia! 
Az alábbi receptet ötletindítónak szánom és ajánlom minden időhiányban szenvedő, dolgozó nőnek és férfinak. 

Hozzávalók 2 főre, 6 mini lepényhez:

1 csomag leveles tészta (275 g)
150 ml főzőtejszín
2 tojás
kb. 10 dkg trappista sajt
6 kisebb fej gomba
125 g (csíkozott) bacon
1 dl száraz fehérbor
½ póréhagyma
1 db paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
1 tojássárgája a tésztaszélek lekenéséhez
só, bors
/Készítettem mini tonhalas lepényeket is, 4 db a képeken látható formához (8 cm átmérőjű) kell: 1 doboz konzerv tonhal; 2 db paradicsom hámozva, aprítva; metélőhagyma vagy petrezselyemzöld összeaprítva. Az alapanyagokat összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a mélyedésekbe töltjük./

Elkészítés:

A mini lepények készítése során a bázis a leveles tészta. A sütőforma mélyedéseit vajjal vékonyan kikenjük. A leveles tésztából a forma átmérőjénél szélesebb köröket vágunk (sütés közben összeugrik a tészta). Pohár vagy csésze segítségével köröket szaggatunk. 

Én csak jelölést nyomtam a tésztába és derelyeszaggatóval körbevágtam. A tésztát helyezzük a mélyedésbe, majd ujjainkkal óvatosan nyomkodjuk bele és villával néhány helyen szúrkodjuk meg. Ha ezzel a művelettel elkészültünk felkarikázzuk a póréhagymát, összevágjuk a gombát és ha kell a szalonnát. Egy serpenyőben a póréhagymát pár percig pároljuk. Ezt követően beletesszük a bacont és folyamatos kevergetés mellett pirítjuk. Végül beleöntjük a gombát, átforgatjuk és 1 dl száraz fehér borral megbolondítjuk. Ha a bor elforrt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tölteléket egyenletesen elosztva a mélyedésekbe adagoljuk.

A tejszínt keverjük el a tojásokkal, reszeljünk bele sajtot, majd ezt is sózzuk, borsozzuk. Merőkanál segítségével a masszát töltsük egyenletesen a töltelék tetejére. Villával kicsit nyúljunk bele, hogy a massza a töltelék közzé folyhasson.

A szalonnás lepényekre vágjunk egy-egy paradicsomkarikát. A kilógó tésztaszéleket kenjük meg tojássárgájával.

A sütőt melegítsük elő és 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 20 perc alatt süssük aranysárgára.

Tipp: 

A képen látható forma helyett használhattok muffin sütőt. Ha nem akartok a tészta kivágásával bajlódni akkor nagy kerek (fazonra igazítás itt is szükséges) vagy téglalap alakú piteforma is tökéletes.
Mi eddig főételként fogyasztottuk, de előételként is tökéletes választás.

Biztatlak benneteket, hogy mielőtt a telefonért nyúltok a rendelés leadásához: Nézzetek körül, hogy: 'mivanahűtőben'! Ilyen finomságok készíthetők... egyszerű, gyors és az elkészítés költsége is alacsony. A töltelék ezerféleképpen variálható, érdemes kísérletezgetni! 

2 komment

Címkék: sós egyszerű leveles tészta hal és tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr942864402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozsaleho 2011.05.13. 00:00:22

Ma vacsorára elkészítettem ezt a leveles tésztás finomságot! Gombát nem tettem bele, viszont, ahogy a recept készítője ajánlotta, megnéztem "mi van a hűtőben" és amit találtam (pl. maradék sonka szalámi) beletettem, gondoltam ezzel is növelem a térfogatát. Muffin sütőbe tettem (12 db-os) és pont elég lett hozzá a 275 g-os tészta! Nagyon-nagyon finom lett, mindenkinek szívből ajánlom, próbáljátok ki!

tisztatészta 2011.05.17. 21:07:29

@rozsaleho: Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatod! :)
süti beállítások módosítása