Csapjunk a húrok közé

2011.04.06. 10:10 tisztatészta

A hangszerek egyik jelentős csoportját alkotják azok, amelyek a húrok rezgésével állítják elő a hangot. Ide sorolható a gitár, olaszul chitarra. Nekem is van egy gitárom, de meglepő módon meg sem próbáltam megszólaltatni.
Az előzmények: Egy évvel ezelőttig tudomásom sem volt arról, hogy ez az eszköz létezik. Az olasz tésztaformák elkészítési módjáról böngésztem és egy bejegyzésben a  "spaghetti alla chitarra" kifejezésre bukkantam. Sztaki olasz-magyar szótár:


No ez kellőképpen felkeltette az érdeklődésemet és lelkesen elkezdtem információkat  gyűjteni a jellegzetes olasz tésztavágó eszközről, mely Olaszországon belül Abruzzo tartományban ismert. Helyi specialitás az általa készített friss tészta, melyet leginkább kicsi húsgombócokkal tálalnak. A chitarra tészta külsőleg a spagettire hasonlít. A különbség, hogy nem kör alakú, hanem szögletes. Olvastam (és már tapasztaltam), hogy az elkészítési módja miatt sokkal több szószt szed fel, mint egy "átlagos" tészta. 
Elhatároztam, hogy megtanulok ezen a "hangszeren" játszani és persze addig nem nyugodtam, míg nem sikerült beszerzem. Íme az én gasztro-hangszerem:

Amikor megérkezett, rögtön kipróbáltam, mindkét fele húros, az egyikkel 2,5 mm (spaghetti), a másikkal 5 mm (fettuccine) széles tésztát tudok készíteni. Azt mondják a chitarra tészta liszttel és friss tojással készül (én így csináltam), de Giorgio Locatelli Ízek Itáliája c. könyvében merőben más elkészítési módot ajánl. (Igen, jól gondoljátok: a chitarra projekt még folytatódik.) 
A tésztát legutóbb 700 gramm durumlisztből, 7 tojásból dolgoztam össze, ebből 4 fő lakott jól, hozzáteszem nagyétkű társaságról van szó.


Lisztet kiönt, mélyedést csinál, tojásokat beleüt, összegyúr, nem pihentet, géppel kinyújt. És már kész is, vághatjuk formára, így ni:

A kinyújtott tésztát a húrokra helyezem, a sodrófát (chitarra tartozéka) végighúzom rajta (többször szükséges), az erőkifejtés hatására a húrok elvágják. Kemény meló, vagyis olasz... De a friss tészta verhetetlen. Aki kóstolta már, tudja miről beszélek. A család is rákapott, pechemre. :) Szinte elvárás lett a frissen gyúrt tészta.


Ezt az elkészítési módot haladóknak ajánlom. Bevallom őszintén, nagy társaságnak nem biztos, hogy elkészíteném, hiszen már a fent említett mennyiség is igénybe veszi az ember kezét és idejét egyaránt.

A fotókat készítette: Nemes Róbert 

2 komment

Címkék: friss tojásos tészta hosszú tojásos tészta segédeszközzel formázott

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr982767431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meGASTROmania 2011.12.05. 21:11:25

Szoktam venni néha ilyen tésztát (frisset, hűtve). Nem gondoltam volna, hogy ilyen macerás az elkészítése, olyan egyszerűnek tűnik. Finomnak viszont finom,... úgyhogy csak pengess. :-))

Valeria Ilona Koczuba 2013.01.06. 18:06:45

Zene füleimnek, varázslat szemeimnek.Hálás vagyok, mindenért amit itt látok.
süti beállítások módosítása