Az első tésztás szakácskönyvem címe: Nélkülözhetetlen TÉSZTA könyv. Ajándék a baráti társaságtól. A kis számítóak. :) Kezdetben (pechükre) ritkán használtam, felkerült a polcra a többi, akkor még kevésnek mondható receptkönyv mellé. Aztán egy szép tavaszi hétvégén előkerült. Barátnőmmel kinéztünk egy könnyen, gyorsan elkészíthető finomságot: Farfalle tonhallal és tejszínes gombával
Alapanyag híján megejtettünk egy gyors bevásárlást a közeli kisboltban, amit csak Kiskoszosnak hívunk. Hogy miért? Mert kicsi és koszos, hát így lett Kiskoszos :)
Pillanatok alatt elkészült, már az illata csábító volt.
Ültünk a megterített konyhaasztalnál és az első adag elfogyasztása után sem csillapodott az étel iránti vágyunk. A tányért félretolva mohón kanalaztuk immáron a lábasból, a rögtön kedvenccé kikiáltott tésztaételt. Hirtelen nevetve néztünk egymásra, mert elfogyott a nem kevés mennyiségű adag. Igen, jól gondoljátok: a nemkevés=500 gramm. Ööö, izééé, nagyon éhesek voltunk, vagyis... A fenét, azaz íz, nem tudtuk az agyunkat leállítani. Hát így esett meg (azóta már több alkalommal), hogy két főre 500 gramm tészta fogyott.
Már gyermekkoromban sokat sertepertéltem a konyhában és a nagyi bevont a tésztás műveletekbe, de a vágy, a csillapíthatatlan tésztaéhség, a mindent akarok tudni a tésztákról ezen időpontra vezethető vissza. Szóval ez emlékezetes recept, így meg kell osztanom veletek.
Hozzávalók:
50 dkg farfalle (pillangótészta)
45 dkg konzerv tonhal
13 dkg csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2,5 dl főzőtejszín
6 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
felaprított, friss petrezselyem
Elkészítés:
Nagy fazékban vizet forralunk a tésztának. A vajat és az olívaolajat nagyobb serpenyőben felhevítjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát és puhára dinszteljük anélkül, hogy színt kapna. Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, 2 percig puhítjuk majd felöntjük a tejszínnel. Ha felforrt takarékra vesszük a lángot és addig főzzük, míg a mártás sűrűsödni nem kezd. Ekkor hozzáöntjük a leszűrt konzerv tonhalat, jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Végül a citromlével (ízlés szerint) és a felaprított petrezselyemzölddel megbolondítjuk. Összemelegítjük, majd a megfőtt, leszűrt tésztával jól összeforgatjuk.
Sajtot nem szoktam a tetejére reszelni, de ki-ki ízlése szerint megteheti. A könyvet hosszú idő után a recept leírásához nyitottam ki. Már rég nem a megadott mennyiségek alapján készítem. Csak úgy, érzésre...
Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető. Ajánlom mindenkinek, aki pillanatok alatt isteni ízeket akar a konyhaasztalra varázsolni.
Bennem elindított valamit...
... nem a hízás folyamatát! :)