'Tésztafüggőségem' kezdete

2011.04.13. 21:50 tisztatészta

Az első tésztás szakácskönyvem címe: Nélkülözhetetlen TÉSZTA könyv. Ajándék a baráti társaságtól. A kis számítóak. :) Kezdetben (pechükre) ritkán használtam, felkerült a polcra a többi, akkor még kevésnek mondható receptkönyv mellé. Aztán egy szép tavaszi hétvégén előkerült. Barátnőmmel kinéztünk egy könnyen, gyorsan elkészíthető finomságot: Farfalle tonhallal és tejszínes gombával
Alapanyag híján megejtettünk egy gyors bevásárlást a közeli kisboltban, amit csak Kiskoszosnak hívunk. Hogy miért? Mert kicsi és koszos, hát így lett Kiskoszos :)
Pillanatok alatt elkészült, már az illata csábító volt. 
Ültünk a megterített konyhaasztalnál és az első adag elfogyasztása után sem csillapodott az étel iránti vágyunk. A tányért félretolva mohón kanalaztuk immáron a lábasból, a rögtön kedvenccé kikiáltott tésztaételt. Hirtelen nevetve néztünk egymásra, mert elfogyott a nem kevés mennyiségű adag. Igen, jól gondoljátok: a nemkevés=500 gramm. Ööö, izééé, nagyon éhesek voltunk, vagyis... A fenét, azaz íz, nem tudtuk az agyunkat leállítani. Hát így esett meg (azóta már több alkalommal), hogy két főre 500 gramm tészta fogyott. 

Már gyermekkoromban sokat sertepertéltem a konyhában és a nagyi bevont a tésztás műveletekbe, de a vágy, a csillapíthatatlan tésztaéhség, a mindent akarok tudni a tésztákról ezen időpontra vezethető vissza. Szóval ez emlékezetes recept, így meg kell osztanom veletek.

Hozzávalók:

50 dkg farfalle (pillangótészta)
45 dkg konzerv tonhal
13 dkg csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2,5 dl főzőtejszín
6 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
felaprított, friss petrezselyem

Elkészítés:

Nagy fazékban vizet  forralunk a tésztának. A vajat és az olívaolajat nagyobb serpenyőben felhevítjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát és puhára dinszteljük anélkül, hogy színt kapna. Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, 2 percig puhítjuk majd felöntjük a tejszínnel. Ha felforrt takarékra vesszük a lángot és addig főzzük, míg a mártás sűrűsödni nem kezd. Ekkor hozzáöntjük a leszűrt konzerv tonhalat, jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Végül a citromlével (ízlés szerint) és a felaprított petrezselyemzölddel megbolondítjuk. Összemelegítjük, majd a megfőtt, leszűrt tésztával jól összeforgatjuk.  

Sajtot nem szoktam a tetejére reszelni, de ki-ki ízlése szerint megteheti. A könyvet hosszú idő után a recept leírásához nyitottam ki. Már rég nem a megadott mennyiségek alapján készítem. Csak úgy, érzésre...
Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető. Ajánlom mindenkinek, aki pillanatok alatt isteni ízeket akar a konyhaasztalra varázsolni.
Bennem elindított valamit...

... nem a hízás folyamatát! :)

2 komment

Címkék: sós egyszerű száraztészta formázott száraztészta hal és tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr182818507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palkóanyu 2011.04.15. 18:16:29

nekem még nincs meg ez a könyvem....de a receptet ismerem....és imádjuk!!!! talán 1x közösen is elfogyasszuk majd!!!! tényleg a "gyors tésztaétel" kategória, aláirom!

rozsaleho 2011.06.01. 16:06:37

Elkészítettem vacsira (csak gomba nélkül) és nagyon-nagyon finom lett! Sok friss petrezselymet szórtunk rá! Próbáljátok ki!
süti beállítások módosítása