Királyi reggeli

2011.05.07. 10:48 tisztatészta

Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus. - hangzik a régi mondás. Ti így étkeztek?
Gyermekként (is) sokat tudtam enni... Akkoriban minden nap az iskolába, munkába indulás előtt együtt reggelizett a család. Imádtam a közös étkezéseket. Anyu mindig korán kelt és változatos finomságok kerültek az asztalra. A reggelizés nálunk szent volt és sérthetetlen. Igaz, e miatt korán keltünk, de megérte, mosolyogva emlékszem vissza arra az időszakra. Ez a rítus a gimnáziumi évek alatt még tartható volt, de jött az egyetem... kireppentem a szülői házból. A bioritmusom felborult és a királyi reggelik helyett királyi vacsorák kerültek az asztalra. Lelkiismeret furdalás nélkül tömtem magamba a szénhidrát dús ételeket a késő esti órákon. No meg hajnalban, buli után a vásárcsarnokban. Friss kenyér, véres hurka, savanyúság. Jajj, összefut a nyál a számban. Ha jól belegondolok, ez már reggelinek minősül. Hát, azt hiszem, az egyetemi évek alatt király életem volt, reggel, délben, és este... :) 
A királyi, akarom mondani egyetemi évek emlékére jöjjön az imádott bundás kenyér mozzarellával megbolondítva, a mozzarella in carrozza egy kedves 'olaszországimádó' évfolyamtárs receptje alapján. Gyorsan kivitelezhető, meghatározó vacsora volt akkoriban és most is, immáron reggeliként.

Hozzávalók 4 főre:

16 szelet nagyobb méretű szendvicskenyér
3 tojás
1 dl tej
3 csomag mozzarella (300 gramm)
liszt
só, bors
olaj a sütéshez

Elkészítés:

Éles késsel levágjuk a kenyérszéleket. A mozzarellát felszeleteljük (nem túl vékonyra), majd a kenyérre sorakoztatjuk, sózzuk és befedjük egy másik szelettel. A szendvicseket átlósan kettévágjuk, így háromszögeket kapunk. A lisztet egy lapos tányérra öntjük. A tojásokat felverjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk.

A háromszögeket a lisztbe forgatjuk, majd a tejjel felvert tojásba mártjuk. A kenyér jól szívja tele magát tojással. Serpenyőben olajat forrósítunk és a szendvicsek mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiszedve papírszalvétán lecsepegtetjük. Forrón tálaljuk.

Én bazsalikomos paradicsomsalátát készítettem hozzá. Húsimádók a mozzarella mellett sonkát is használhatnak töltelékként. Mi degeszre zabáltuk magunkat! :) Kezdődhet a nap!

Szólj hozzá!

Címkék: sós egyszerű

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr302879343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása