Előzmények:
Helyszín: 1068 Budapest, Szondi utca 95. Csillagánizs Főzőiskola
Téma: Az olasz konyha titkai
Idejét múlt élménybeszámolót írni, hiszen tavaly szeptemberben vettem részt a Főzőiskola szervezésében, Vrábel Krisztina által tartott főzőesten. Először Kriszta blogját böngészve olvastam, az azóta népszerűvé vált Regina csőtészta készítő gépről. Gondolom a bejegyzést követően megsokszorozódott a termék iránti kereslet?! :)
A zseniális játékszerrel (ahogy Kriszta nevezte) frissen gyárthatunk: rigatoni, fusilli, bucatini, sedanini és tubettini típusú olasz tésztaformákat. A főzőest alkalmával volt szerencsém kipróbálni a gépet és Kriszta közreműködésével sok finomságot készítettünk.
Azóta természetesen beszereztem ezt a praktikus szerkezetet. Az biztos, hogy nem porosodik a szekrény tetején, hisz gyorsan és egyszerűen készül vele mindenféle tésztaforma. Ma egy általam megálmodott receptet hoztam. Mivel nem voltam biztos a sikerében, csak két adag elkészítését mertem bevállalni.
Konklúzió: lehettem volna bátrabb, hiszen pillanatok alatt elpusztítottuk. :) Következzék tehát az újdonság, amit a kis családom kapásból lájkolt. ;)
Csirkemell szálak friss bucatini tésztával
Először is a bucatiniről: vastag csőtészta, melynek hossza kb. 25-30 cm. Olaszországban a bucatini egész Lazio tartományban megtalálható, leginkább Rómában. A boltok polcain sorakozó száraztészta változata durumliszt és víz felhasználásával készül.
Én tojásos változatot gyártottam. 2 főre 300 gramm durumliszt, három tojás és egy csipet só felhasználásával állítottam össze a tésztát, melyet kb. 15 percig pihentettem. Kisebb darabokra vágtam és a szuper szerkentyűmbe adagolva, egy kis erőkifejtés hatására gyorsan el is készültek a tésztacsövek. A recept elkészítéséhez bátran használjatok száraztésztát.
Hozzávalók a szószhoz:
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
maréknyi zöldborsó
2 db paradicsom
200 ml főzőtejszín
1 teáskanál mustár
só, bors, őrölt rozmaring
2 evőkanál olivaolaj
... a husihoz:
½ csirkemell
liszt
2 tojás
1 dl tej
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál mandulaliszt
1 evőkanál durvára tört mandula
1 evőkanál reszelt parmezán
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Egyszerre több műveletet kell párhuzamosan végeznünk, hogy a tésztaételt frissen, melegen tudjuk tálalni. Egy nagy fazékban vizet forralunk. Ezt követően a csirkemellet megtisztítjuk, kb. 1 cm vastag, hosszú csíkokra vágjuk, sózzuk. Előkészítjük a panírozáshoz a hozzávalókat. A hagyományos panírozáshoz képest annyiban módosul a folyamat, hogy a zsemlemorzsához mandulalisztet, mozsárban durvára tört mandulát (helyette a szeletelt formáját is használhatjátok, ekkor több zsemlemorzsát kell hozzáadni), reszelt parmezánt (vagy a hűtőben lévő sajt bármelyikét) és apróra vágott petrezselyemzöldet keverünk. A panírban megforgatott csíkokat forró olajban kisütjük. A csirkemell csíkokat papírtörlővel bélelt tényárra sorakoztatjuk, hogy felszívja a felesleges zsiradékot.
Következik a szósz, melyhez első lépésként összevágjuk a vörös- és fokhagymát. Egy nagy serpenyőbe helyezzük és olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zöldborsót és puhára pároljuk. Beleöntjük a tejszínt, hozzákeverjük a mustárt, sózzuk, borsozzuk. Friss rozmaring nem volt itthon, így őrölt formában adagoltam egy csipetnyit a szószhoz. Legvégül a paradicsomot apró darabokra vágva a mártásba forgatjuk. Míg a tejszín összesűrűsödik a tésztát sós, lobogó vízben pár perc alatt kifőzzük. Ha elkészült leszűrjük és a szósszal összekeverjük. A tésztát tányérra adagoljuk, meghintjük friss bazsalikommal, a csirkemell szálakat a tetejére helyezzük, ízlés szerint parmezánt reszelünk a tetejére.
Kapós volt, mind egy szálig elfogyott. :) Ajánlom kipróbálni!