Ízesítsd kedvedre

2011.10.16. 15:20 tisztatészta

Minden ételhez, minden ízhez tartozik egy érzés. Az érzéseinket nem mindig mondjuk ki, de az arcunk híven tükrözi, elárulja, hogy ízlett az étel... fintor jelzi a nem tetszést, simulás az elégedettséget. Ha tetszik, ha nem, a szavakkal szűken bánunk, ha egy ételről, egy ízről kell számot adni. Nehéz megfogalmazni, hogy miért volt jó vagy éppen miért nem ízlett az adott étel. 
Tésztás kísérletezésbe kezdtem és egy-egy új "szerzemény" kóstolása után szigorúan számon kérem a családot... színt kell vallaniuk a végeredményről, szavakba kell foglalni az ízek által kiváltott érzéseiket. :)
A kezdet... április közepe volt, épphogy belekezdtem a blog írásba, a tésztagyártásba. :) Szerettem volna valami különlegeset készíteni... arra gondoltam, hogy leturmixolom az epret, öntök hozzá lisztet, ízesítem vaníliás porcukorral. Ez így is lett, a végeredmény csodaszépre sikerült, eperillatú-ízű nyers tészta. Hm, imádnivaló... Abból a teóriából indultam ki: ha külön-külön finom, akkor együtt már rossz nem lehet.

'Kiscsaládom' csodálattal figyelte az előkészületeket és türelmetlenül várta a végeredményt. Az illatozó friss tészta az asztalon, én ültem, közel a tésztához, szugeráltam... fogtam a fejem és csak kérdezgettem: hogy szeretnél a tányéromra kerülni, segíts, mégis hogyan? Halk volt, suttogott...
Süss ki olajban, hints meg porcukorral, mártogass borhabba, díszíts eperszemekkel.

Felpattantam, sürgés-forgás, elő az edények, az alapanyagok, pillanatok alatt a tányérra varázsoltam. A családot a friss, különleges tészta látványa izgalomba hozta, azonban bekövetkezett a fordulat... meglepte őket a látvány és előítéletekkel ültek az asztalhoz. Elfogyott, de azóta sem beszéltünk róla... mindeddig egy elrejtett mappában pihentek a képek és várták, hogy egyszer megmutassam őket, hogy leírjam a ízét, az érzéseimet. :)
A kezdet folytatása... egy újabb frissen gyúrt látványos, édes tészta. Kezdem a hozzávalókkal: 
250 g durumliszt
30 g kakaópor
20 g porcukor
2 egész tojás, 1 sárgája
1 teáskanál vanília aroma
1 citrom reszelt héja

Kimértem és összekevertem a lisztet, a kakaóport és a porcukrot. A gyúródeszkára szitáltam, a közepébe mélyedést formáztam. Egy villa segítségével a lisztet és a folyadékot óvatosan összekevertem, majd amikor annyira összeállt, hogy nem folyt, kézzel folytattam a tészta összeállítását. Mindezt addig gyúrtam, mígnem szép, sima és kemény állagú tésztát kaptam. Ezután fóliába csomagoltam és fél órát a hűtőben pihentettem.

Közben előkerült a tésztanyújtó gép és mikor lejárt a pihenő idő a tésztát egyenlő részekre vágtam, sodrófával kb. 1 cm vastagságúra nyújtottam, majd a vékonyítást a géppel folytattam, végül formára vágtam. 

A végeredmény egy nagyon sötét, nagyon illatos tészta, melynek tálalásán nem sokat gondolkoztam, hisz édesanya épp madártejet készített. A tésztát egy nagy fazék, forró, lobogó vízben kifőztem, leszűrtem és az alábbi képen láthatóan tálaltam. Persze nem hagytam ki a kifőtt, csupasz tészta kóstolását sem.

Most pedig nem maradt más hátra: beszéljünk róla! :) Megálmodni, megalkotni... mondhatni semmiség. Leírni, megfogalmazni az ízét, az érzéseimet, mit csinálnék másképp... mondhatni 'nemegyszerű'. :)
Mindkét tészta készítése során az ízesítésre szánt alapanyagok illata lengte be a konyhát, s végül az összegyúrt tészta illatában, ízében is intenzíven érezni lehetett. A hő 'a kezdet' és 'a kezdet folytatása' esetében is felerősítette az illatokat, viszont az ízt kiszívta belőle. A megsült 'eprestészta' ízében az édes fellelhető volt, de az eper íze, aromája teljesen eltűnt. A kifőtt 'kakaóstészta' illatában és ízében is intenzíven jelen volt a kakaó, azonban a használt aromák elillantak. Bátrabban, nagyobb mennyiségben kell adagolni az ízesítésül szolgáló hozzávalókat, hogy hőkezelés után is megmaradjon az íz. A frissen gyúrt, kakaós tészta összhangban volt a madártejjel, ezt a családtagok is megerősítették. Sőt, javaslatot is tettek, hogyan lehetne tökéletes a végeredmény: intenzívebb ízesítés és rum aroma. Ennyi kell csak! ;)
Tehát, volt a kezdet, a kezdet folytatása és ígérem még ennek is lesz folytatása. Kísérletezzetek Ti is, ízesítsétek kedvetekre a tésztát! ;)

3 komment

Címkék: édes friss tojásos tészta friss tojásmentes tészta segédeszközzel formázott géppel formázott színes/ízes tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr783306207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coryk 2011.10.17. 18:24:45

Nagyon tetszik a kísérletezésed.

eva.zs 2011.10.18. 10:08:08

Ezt a madártej-kakaóstészta kombót nagyon megkóstolnám. Nem semmi lehet. A madártejet "folyós" sodó állagúra készítettétek vagy kicsit sűrűbbre?

tisztatészta 2011.10.18. 12:15:50

@Coryk: Köszönöm szépen! :)
@eva.zs: Sodó állagú szokott lenni, ha önmagában készül madártej, de most kértem anyut, hogy sűrűbbre csinálja. :) Készítek neked szívesen, hogy megkóstolhasd! ;)
süti beállítások módosítása