Én, a tésztáslány

2012.01.08. 16:00 tisztatészta

Kedves Tisztatészta! Kedves Tésztáslány! Kedves Tésztatündér! Kedves Ezermester! ... és még sorolhatnám a megszólításokat a leveleitekből. Valóban csak annyit árultam el a blog indulásakor magamról, hogy: 
Egy lány, aki szeret a konyhában tüsténkedni. Egy lány, aki élvezettel tud enni. Egy lány, aki nem tud tészta nélkül élni. :) 
A legtöbb bejegyzés tartalmaz valami információt rólam, az emlékeimről, a mindennapjaimról, az életemről. Aki rendszeresen olvas az már tudhat egysmást rólam, tudja, hogy:
"Minden akkor kezdődött, amikor még kislány voltam. Lehunyom a szemem, és a tésztára gondolok... rögtön a régmúlt képei villannak fel, emlékek, melyeket a szívemben őrzök, melyek egyszerre csalnak mosolyt és könnycseppet az arcomra.
Szeretek a múltban kalandozni, szeretek visszaemlékezni a gyermekkoromra, drága nagyszüleimre, felidézni a tésztás emlékeket. Szeretek visszajárni a nagymamáim konyhájába, szeretek "ott időzni" a gondolataimban." 
Így kezdődik a HelloNL (Információs és szórakoztató magazin a hollandiai életről magyaroknak.) „ismerjük meg” rovatának januári száma.
Töltsd le INNEN (19. oldal), olvasd el és még többet tudhatsz meg rólam, a tésztáslányról. :)
A friss tészta sem maradhat el... egy újabb formával készültem, mely megformázásához egy kötőtű vagy hurkapálca szükségeltetik.
A friss maccheroni/makaróni az alábbi mennyiségekkel készült:
400 g liszt (BL55 típusút használtam)
200 ml kézmeleg víz 
csipet só

A lisztet gyúródeszkára öntjük, sózzuk, mélyedést csinálunk a közepébe és a langyosra melegített vizet hozzáöntjük, gyorsan összedolgozzuk.  Ezt a megoldást gyakorlottabbaknak ajánlom, mert a víz kifolyhat a liszthalom közepéből.  
(Fontos, hogy a vizet fokozatosan adagoljuk, mert előfordulhat, hogy a liszt kevesebbet, de az is, hogy többet vesz fel.)
Amennyiben a könnyebb megoldást választjuk öntsük egy keverőtálba a lisztet, sózzuk, majd a vizet hozzáöntve dolgozzuk össze a tésztát, amíg homogén nem lesz. Sima, rugalmas tésztát kell kapjunk. Folpackba csomagolva fél órát pihentetjük a hűtőben, majd 4 egyenlő részre vágjuk a tésztát és vékony kb. fél centiméter átmérőjű rudacskákat sodrunk belőle. 

Vágjuk fel kb. 3,5 centiméteres darabokra  a "kígyónkat". Ezt követően a kötőtűt (vagy hurkapálcát) nyomjuk a tésztadarab közepébe és a tenyér alsó részének segítségével, a pálca előre-hátra mozgatásával vékonyítsuk a tésztát. Dupla olyan hosszúságú lesz, mint kiinduláskor. Ezután a tésztát húzzuk le a kötőtűről. 

Nem kell megijedni, ha a megformázott tészta felülete egyenetlen, helyenként lyukas. Lehet, hogy nem szép, de garantálom, hogy finom lesz a végeredmény. 

Az ünnepek után valami húsmentes tésztaételre vágytam, így a friss makarónit gombás brokkolis tejszínes szósszal készítettem.

Hozzávalók:

a fenti mennyiségű friss tészta vagy kb. 500 g tetszőleges formájú száraztészta

300 g friss vagy fagyasztott brokkoli
100 g póréhagyma
300 g csiperke gomba
100 ml száraz fehérbor
250 ml főzőtejszín
só, frissen őrölt bors
kb. 100 ml főzővíz

Nagy fazékban vizet forralunk, melyben a tésztát és brokkolit egyszerre főzzük meg. A brokkolit ha friss, rózsáira szedjük, majd a sós lobogó vízbe rakjuk, s ha félig megpuhult, akkor hozzáöntjük a frissen gyúrt tésztát. Kb 3-5 perc szükséges, hogy mindkettő még roppanós (al-dente) legyen. Leszűrjük és hozzákeverjük az időközben, az alábbi módon elkészített szószhoz. 
(Ha száraztésztát, friss brokkolit használunk vagy friss tésztát, de fagyasztott brokkolit, akkor mindkét alapanyag egyszerre mehet a főzővízbe. Ha száraztésztából és fagyasztott brokkoliból készítjük el ezt a finomságot, akkor érdemes külön megpárolni a brokkolit.)

A póréhagymát felkarikázva kevés olívaolajon pároljuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt csiperke gombát.  Pár percig rotyogtatjuk, míg a gomba megpárolódik, majd jön rá a száraz fehérbor. Ha az alkoholt elforraltuk hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, meghintjük frissen őrölt borssal és hagyjuk besűrűsödni. Kevés főzővizet öntünk hozzá, simára keverjük, hozzáöntjük a leszűrt tésztát/brokkolit, majd összeforgatjuk. Még melegen, ízlés szerinti sajttal megszórva tálaljuk. 

3 komment

Címkék: sós friss tojásmentes tészta segédeszközzel formázott húsmentes tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr733528468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itality 2012.01.09. 23:23:01

ennek a készítését láttam sztem Jamie Oliver műsorában, meg talán a tv paprikán, mikor Csiszár Jenő meg Sandro járták körbe Olaszországot. Könnyűnek látszódik, de tuti, h nem az. :)

tisztatészta 2012.01.10. 20:33:48

@Itality: Sajnos a műsorokat nem láttam... youtube-on nézegettem videókat és olyan egyszerűnek tűnt, így jött az ötlet, hogy kipróbálom... és az is. ;) Volt segítségem is (az anyukám), és nagyon gyorsan elkészült a fenti mennyiségből. Szerintem akkor van bibi, ha túl puha a tészta, akkor nagy valószínűséggel nem lehet lehúzni a kötőtűről.

Itality 2012.01.10. 20:56:29

egyszer majd nekiállok én is!
süti beállítások módosítása