Tésztacsokor

2014.11.18. 12:33 tisztatészta

Sokat kellett várni rá, tudom. DE! Végül csokorba szedtem és most átNYÚJTom szeretettel. Ízlelgesd, s remélem, bátorságot ad, hogy szívvel-lélekkel Te is tésztát gyúrj családodnak. A csokor több szempontból különleges:
fényes, ízes és színes.

kezzel_gyurt_hazi_teszta_kulonlegessegek.jpg

FÉNYES, mert angyalok készítették.
ÍZES, mert minden szálat szívükkel fűszerezték.
SZÍNES, mert végül lelküket is beletették.

Jöjjenek hát sorban az angyalok, kinek tésztáitól garantáltan ihletet kaptok. 

 Sallai-Székely Barbara tésztái 

Sallai_Szekely_Barbara_házi_tésztái.jpg

Barbara nem emlékszik hogyan kezdte a tésztázást, csak arra, hogy: "Mindig imádtam az olaszokat és a fantasztikus étkeiket. De ez nem olyan nagy csoda, én magam is nagyon olasz vagyok. A férjem egy könnyen lelkesíthető ember, aki igazán szereti a jó ételeket, így amikor kitaláltam, hogy nekem bizony kell egy tésztakészítő gép, akkor nem kellett nagyon győzködni. Tanácsot kértem tapasztalt tésztásoktól és be is szereztünk két Marcatot egyenesen Olaszországból. Telt-múlt az idő, de csak nem vágtam bele a tésztázásba. :( Aztán az egyik kismama barátnőm átküldte a fekete-fehér tésztás bejegyzésed és onnantól nem volt megállás! :) Olvastam-olvastam és álmodoztam. Aztán vettem egy nagy levegőt és belevágtunk. Gyúrtunk, nyújtottunk, szaggattunk, kifőztük és szószokkal megettük. Közben történtek jó és rossz dolgok és a tésztakészítés végleg beköltözött a "terápiás" tevékenységeim közé. Ha valami felejteni való akad előveszem a hozzávalókat és már gyúrjuk is. Közben felejtek, nem gondolkodom, csak gyúrunk, formázunk és végre nevetünk, aztán családilag elfogyasztjuk. Mostanra az egész családot sikeresen megfertőzted."

♡ Dobány Éva a Takarékos konyha szerzője tapasztalt tésztakészítő. 

Takarekoskonyha_masniteszta-001.jpg

Éva rendszeresen készít szélesmetéltet, kockatésztát és hirtelen ötlettől vezérelve kipróbálta a masnitésztát is. 
Sokan hivatkoznak arra, hogy nincs idejük tésztát készíteni, viszont, akit csak ez riaszt el, az bátran vágjon bele a friss tészta készítésbe. A fenti masnitészta is kevesebb, mint 1 óra időráfordítással készült. 

♡ Araniel konyhájában is rendszeresen készül friss tészta.

Araniel_házi_tésztái.jpg

Araniel mindig is szerette a tésztát, de valahogy sosem állt neki, annyira macerásnak tartotta a folyamatot. Aztán: "Rátaláltam az oldaladra és a képek, a leírások és az a szenvedély, ami a soraidban van, egyre inkább ösztönzött arra, hogy ezt nekem is ki kell próbálni. És milyen jól tettem. Az első tészta, amit kipróbáltam Tőled, az a malloreddus volt...engem is rabul ejtett :) Nemrég próbáltam ki a már rég megvett tésztagépemet, a Te recepted alapján készítettem medvehagymás szélesmetéltet, nagyon fincsi lett."

 Móni a Zabtej blog szerzőjeként  a tejallergiával, tojásallergiával kapcsolatos ismereteit és receptjeit osztja meg. Az alábbi szélesmetélt tönkölylisztből készült. 

teljeskiorlesuhaziteszta_Mónika.JPG

"A gyerkőceim tej, és tojás allergiások, így kevés receptedet tudom elkészíteni, de már csak a látványért is érdemes benézni hozzád. A blogod a régi otthonok hangulatát idéz nekem, ami lelket melengető." - írja Móni.

Torma tészta és egyéb receptjeit a NOSALTY weboldalán találjátok. Torma természetes kovász (7-10 nap alatt erjesztett, csak víz és liszt keverék) hozzáadásával is készít tésztát, a képen vadkovászos lebbencstészta látható. Többféle liszttel is gyúrt már és akárcsak a természetes, vadkovászos kenyeret, a vadkovászos tésztát is jobban szereti.

Torma_Csusza2NS.jpg

"Mióta a NOSALTY weboldalon publikálok, azóta sokat kutatok, olvasok, tanulok a neten is; így találtalak meg. Tetszik a lelkesedésed, kreativitásod, "álmodozásod" a tésztagyúrással kapcsolatban. Bármiben elmélyülünk- legyen az meditáció, kertészkedés, festés, a Te esetedben a tésztakészítes- az mind terápiás hatású. Ezt először csak hittem, majd tanultam, és később a szakmámban is tapasztaltam."

Csonka Éva tésztái

Évi gyerekként a nagymamáitól tanulta meg a házitészta készítést, azóta rendszeresen készül konyhájában a friss tészta.
"Szeretem a tésztát magam gyúrni és állandóan böngészem a netet, újabb ötletek után. Így találtam rá a blogodra és azóta szerelmese vagyok. Még inkább kedvet kaptam a tésztázáshoz és megerősítést, hogy igenis érdemes ezzel foglalkozni."

CsonkaÉva_házitésztái.jpg

"Egyik alkalommal házi túróval, Erdélyi füstölt szalonnával és s.k. tésztával készítettem túrós csuszát a férjemnek. Azt mondta, h életében nem evett még ilyen finomat. Ennél jobb motiváció nem kell!" :)

Marika kávé hozzáadásával gyúrta a friss tésztát és még egy csavart tett bele, mert kifőzve a torta alkotó eleme lett. A torta díszítése is tészta, méghozzá kisütve került rá a tetejére.

Marika_kávés_tésztája.jpg

Gesztenye receptjei szerintem mindenki számára ismerősek, sok finomság található a blogján. A csokrot Corzetti tésztátval gazdagítja.

corzetti_Gesztenye.JPG

"Amikor először láttam TISZTATÉSZTA alkotásait először is elállt a szavam. Valahogy azt éreztem, hogy a szívét és a szeretetét is belegyúrja a tésztába. Újabb és újabb tésztacsodái megérintettek."

♡ Évi néni kulináris kalandozási során a tészták világába is betekintést nyújt. Számos receptje a NOSALTY weboldalon is megtalálható. 

Évinéni_csíkostésztája.jpg

"Nagyon megörültem, amikor tudomást szereztem a blogodról.  Nagyon megtetszett, hogy azt láttam milyen tisztelettel, szeretettel, pontossággal készíted a tésztáidat. Valójában én nem sok kézzel gyúrt, formázott tésztát készítettem ekkor még, de eszembe juttatta nagymamámat, édesanyámat, amikor nap mint nap nekiláttak tésztát készíteni.  Először csak próbát akartam tenni, vajon én is képes vagyok csíkos tésztát készíteni? …és sikerült."

Praliné Zsuzsi Praliné Paradicsom blog szerzője a bonbonkészítés nagymestere. Azt vallja, hogy: "A bonbonkészítésben nincsenek kőbe vésett szabályok, az ízekkel, rétegekkel, színekkel és textúrákkal való kísérletezés igazi játék, sőt néha kihívás." Szerintem ez a tésztára is igaz, Zsuzsi itt is játszott és micsoda végeredmény született: 
tökmagolajjal gyúrt tagliatelle sonkás-pórés-sajtos szósszal és tökmagolajjal nyakon öntve

Tökmagolajas tészta_pralineZsuzsi.jpg

"Az az öröm és lelkesedés, amivel a tésztakészítésről írni szoktál a blogodon, na meg a gyönyörű képek is kedvet csináltak, hogy én is kipróbáljam a házi tészta készítését. Először csak lasagnével kísérleteztem, aztán sikerült szert tennem egy nagyon egyszerű tésztagépre is, azóta még szívesebben kísérletezek vele."

Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult a csokor összeállításához egyedi színeivel, formáival. Valóban nincsenek kőbe vésett szabályok, a tésztagyúrás is játék,  amelyet készítője és fogyasztója is egyaránt élvez. 

JÁTSZATOK HÁT! :)

♡ KÖSZÖNÖM ANGYALOK! 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztateszta.blog.hu/api/trackback/id/tr765839304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LevélLakó 2014.11.30. 20:53:25

Gratulálok, hogy újra kezedbe ragadtad a klaviatúrát is a tésztán kívül! :) Várom az új tésztákat is! :)

tisztatészta 2014.12.01. 09:14:29

@LevélLakó: Köszönöm a soraidat! :) Én pedig jó munkát kívánok a felújításhoz. Puszi!
süti beállítások módosítása